“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
ECONOMICNATIONALSTIRI

SCANDAL ÎN MAI: Reduceri extreme de salarii cu peste 3.000 de lei în Poliție

Polițiștii, victime ale tăierii sistematice a salariilor

Ce salariu are un politist in 2023 in functie de grad

Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) trage un semnal de alarmă privind reducerea drastică a salariilor cu peste 3.000 de lei pentru polițiști, ca urmare a refuzului Guvernului de a aplica Legea 153/2017 în întregime.

Anunțul de majorare de 5%, făcut de Executiv, este văzut ca o insultă de către sindicaliștii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), care amenință cu acțiuni de protest ce ar putea bloca sistemul. În acest context, un polițist debutant se apropie cu doar 20 de lei de salariul minim pe economie, conform SNPPC. Această măsură a stârnit nemulțumiri profunde în rândul personalului din MAI.

Refuzul de a aplica Legea salarizării bugetare în domeniul apărării și ordinii publice a creat un deficit salarial major, cu pierderi de peste 3.000 de lei lunar pentru polițiști, situând salariul debutantului la doar 20 de lei peste nivelul salariului minim pe economie, susțin sindicaliștii din MAI. ”Majorarea salarială de 5% este o insultă. Un debutant, cu un salariu brut de aproximativ 3.600 de lei, ar urma să primească 20 de lei peste salariul minim pe economie, ajungând la un salariu net de doar 2.430 de lei.

Această creștere nu acoperă nici măcar rata inflației pe anul 2023, fără a mai menționa cea din 2022. Cerem o parte din restanță pentru a acoperi cel puțin rata inflației. Din cauza neaplicării Legii 153/2017 în totalitate, un polițist debutant înregistrează o scădere a salariului de 564 de lei, primind doar 104 lei în loc de 668, conform legii. De asemenea, sporurile sunt înghețate la nivelul salariului din decembrie 2018, generând o scădere de 400 de lei lunar pentru toți polițiștii, iar cei cu experiență pierd cel puțin 1.500 de lei lunar”, a declarat Vasile Zelca, președintele SNPPC.

Situația devine și mai gravă odată ce se analizează norma de hrană a polițiștilor, redusă de la 48 de lei la doar 34 de lei, generând o scădere suplimentară de 420 de lei lunar. În ceea ce privește banii pentru chirie, sindicaliștii au solicitat adaptarea acestora în funcție de prețul pieței locale, deoarece acestea variază în diverse localități. ”Nu cerem creșteri de salariu, ci restanțe prevăzute de lege. Ne pregătim să aplicăm controale legale la punctele de frontieră.

Practic, polițiștii de frontieră vor refuza relaxarea. Atunci când există aglomerație la vamă, se aplică o directivă internă de relaxare, adică să nu se respecte cu strictețe procedurile. Polițiștii din penitenciare au blocat accesul în serviciu și acum încercăm să determinăm și polițiștii de la IPJ-uri să facă la fel, refuzând să intre în serviciu timp de o oră”, a adăugat Zelca.

SNPPC a cerut Guvernului acordarea sporurilor și indemnizațiilor la valorile salariale din iunie 2023, nu la nivelurile actuale care sunt considerabil mai mici. ”Familia ocupațională bugetară Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională a fost discriminată salarial în ultimii ani prin ordonanțe care au prorogat sau nu au aplicat Legea-cadru 153/2017 la termenele prevăzute, Anexele nr. VI și VIII referitoare la polițiști, militari și personalul contractual din SAOPSN”, a subliniat SNPPC.

De asemenea, sindicaliștii cer actualizarea salariului de grad conform salariului minim pe economie, așa cum este stabilit prin Hotărâre de Guvern, nu la valorile actuale de referință, diminuate și discriminatorii față de alte categorii bugetare.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.