Rusia, acuzată că umblă cu pașaportul „vopsit”. Putin a semnat DECRETUL

Rusia a anunțat luni că va facilita obținerea cetățeniei ruse pentru toți ucrainenii, extinzând o măsură care până acum s-a aplicat doar teritoriilor ucrainene pe care le ocupă. „Cetățenii Ucrainei (…) au dreptul de a solicita cetățenia Federației Ruse în cadrul unei proceduri simplificate”, se arată într-un decret emis luni de președintele Vladimir Putin, potrivit Le Figaro. Documentul a fost publicat pe website-ul guvernului rus.

Până acum, o procedură simplificată pentru obţinerea cetăţeniei ruse s-a aplicat doar locuitorilor din teritoriile separatiste autoproclamate Republica Populară Doneţk şi ‘Republica Populară Luhansk, din estul Ucrainei, precum şi din regiunile ucrainene Herson şi Zaporojie, ocupate de forţele ruse, menţionează Reuters, care citează agenţia de presă rusă TASS.

Rusia acuzată că vrea să cumpere influență cu pașapoarte
Potrivit Le Figaro, Rusia este acuzată că a distribuit pașapoarte rusești vecinilor săi pentru a-și stabili acolo zona de influență. Potrivit sursei citate, nu ar fi prima dată când Federația Rusă aplică o asemenea strategie. Înainte de Ucraina, a procedat la fel în regiunile separatiste Osetia de Sud și Abhazia, în Georgia, dar și în Transnistria și în Moldova.

Moscova ar fi dat deja undă verde accesului la naționalitatea rusă pentru locuitorii celor două regiuni, Lugansk și Donețk, pe care Kremlinul le-a recunoscut ca fiind independente de Ucraina.

Războiul din Ucraina a ajuns la cea de-a 138 zi
În 24 februarie acest an, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova afirmă că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Între timp, războiul în Ucraina a ajuns la ziua 138. 15 oameni au murit, în urma unui atac rusesc cu rachete asupra unui bloc de apartamente din estul Ucrainei, în timp ce locuitorilor din Herson și Zaporizhzhia li se cere să evacueze zona. Președintele Zelenski spune că „pedeapsa este inevitabilă pentru fiecare ucigaș rus.”

Președintele ucrainean a cerut din nou Occidentului arme moderne și puternice în discursul său ținut în noaptea de sâmbătă spre duminică. În discurs, Zelensky a vorbit despre atacurile rusești asupra orașelor Nikolaiev și Harkov, Kryvy Rih și a comunităților din regiunea Zaporojia, unde, potrivit acestuia, au fost vizate sectoare rezidențiale. De asemenea, el a spus că luptele continuă în regiunea Donbas.

Gazprom oprește Nord Stream 1. Oficial, au loc lucrări de întreținere
Lucrările anuale de întreținere încep luni la cel mai mare gazoduct care transportă gaze din Rusia către Germania, urmând ca livrările să fie oprite timp de zece zile. Guvernele, piețele și companiile sunt îngrijorate că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina.

Gazoductul Nord Stream 1 transportă 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an din Rusia către Germania și va fi supus unor lucrări de întreținere între 11 și 21 iulie.

Luna trecută, Rusia a redus debitul la 40% din capacitatea totală a conductei, invocând întârzierea întoarcerii echipamentelor aflate în service de către compania germană Siemens Energy, în Canada.

Sursa: gandul.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *