“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
NOUTATI

Un Revelion de COȘMAR pentru un român în Rusia. “Rumanski, niet.”

Unul dintre cei mai populari vloggeri români a avut în plan să sărbătorească Revelionul în Rusia, dar ceea ce a trăit acolo nu s-a dovedit a fi deloc o experiență fericită.

maxresdefault 55

Vloggerul român Cosmin Avram și partenera sa au avut planuri de a petrece Revelionul în Piața Centrală din Sankt Petersburg, al doilea mare oraș al Rusiei și locul nașterii președintelui Vladimir Putin. Cu toate acestea, experiența lor s-a transformat într-un adevărat eșec.

Clipul postat pe YouTube a fost urmărit de aproape 200.000 de români și a adunat mii de comentarii, opinii pro și contra, în doar 21 de ore de la publicare. Cosmin Avram are o comunitate de 153.000 de abonați care urmăresc vlogurile sale din diverse colțuri ale lumii, acestea fiind, de obicei, pline de interes.

“Abia am ajuns în Sankt Petersburg, entuziasmați să petrecem Revelionul. Ne-am aventurat pe străzi pentru a simți pulsul orașului. Întâmplările neobișnuite m-au determinat să filmez acest vlog spontan, deși inițial nu aveam în plan așa ceva”, a mărturisit Cosmin în debutul clipului.

Polițiștii ruși i-au interzis accesul în piață din cauza cetățeniei românești
Împreună cu partenera sa, vloggerul a încercat fără succes să ajungă în zona în care se aștepta să aibă loc un spectacol de artificii.

“Ne-am gândit să mergem în piață, să vedem artificiile, atmosfera festivă. Aveam planificat să filmăm impresiile noastre mâine, dar anumite circumstanțe m-au determinat să fac acest clip chiar acum. Să vedem ce se întâmplă”, a continuat el.

Curând, cei doi români au ajuns într-o piață plină de sute de polițiști și militari, unde au fost supuși unui control riguros, în mai multe etape. Și-au fost refuzați accesul din simplul motiv că dețineau pașapoarte românești.

“Unii sunt aduși aici în aceste autobuze, alții trec fără probleme. Însă noi am fost întorși de la controlul de securitate pentru că au verificat pașapoartele și au constatat că suntem români: români, nu! Romanski niet! Nu au voie românii să privească artificiile! Deci, ne întoarcem. Bun venit în Rusia, ce să spun! Nu ni se permite! După ce am stat la coadă o bună perioadă… ciudat, acum trebuie să ne întoarcem. Pur și simplu nu înțeleg de ce. Toată lumea intră, doar noi nu. Au spus că romanskii passport, niet!”, a relatat el, manifestând ușoară iritare.

Ulterior, a continuat să povestească în timp ce încerca să găsească o cale de a ajunge în piața centrală a orașului.

“Am trecut de primul control fără probleme, dar apoi, după ce am așteptat la coadă, am fost respinși. Fără explicații clare. Deci, românii nu au voie să asiste la spectacolul de artificii din Sankt Petersburg. Ar fi fost mai bine să rămânem în Moscova, unde oamenii păreau mult mai permisivi. Aici, inițial, controlează totul, te obligă să-ți verifici geanta. Au observat că nu vorbim rusa, că nu înțelegem ce se spune. Le-am spus că suntem turiști, ne-au întrebat de unde venim. România, am răspuns. Mi-au cerut pașaportul, au discutat printre ei, romanski, apoi niet. Romanski niet. Și ne-au alungat. Bizar. Nu vreau să afirm că e discriminare, dar cam așa pare. Vrem să arătăm mai de aproape artificiile”, a adăugat el.

Cosmin Avram, ca orice vlogger, a căutat să prezinte aspecte pozitive în toate țările vizitate și intenționa să facă același lucru și în Federația Rusă, fără să se lase influențat de opiniile antipatice ale Occidentului despre această țară. Totuși, după experiența trăită în Sankt Petersburg, a realizat că este greu să rămână optimist.

“Am lăudat mereu locurile în toate vlogurile mele, dar a trebuit să apară și momente negative. Erau mulți turiști din India care intrau fără probleme. Nu știu dacă avea loc un concert. Am decis să filmăm puțin, măcar 10-15 minute”, a continuat el.

Când părea că orice șansă se risipește, Cosmin a găsit un loc unde polițiștii erau mai permisivi și a reușit să pătrundă.

“Vom încerca pe aici. Se pare că sunt mai puțini oameni. Verifică fiecare geantă, dar lasă pe toată lumea să intre, nu am văzut pe nimeni să fie respins. A treia încercare a fost un succes, ne-au lăsat să intrăm. Bine, Andreea a fost nevoită să arunce sucul. Asta e, măcar am reușit să intrăm. Unde? Nu avem idee! Motivul pentru care ceilalți polițiști nu ne-au lăsat să intrăm cred că rămâne un mister”, a continuat el.

A remarcat apoi un alt turist care filma, căruia i s-a permis accesul fără probleme, pentru că nu era român. “El filmează, i-au permis să intre fără probleme și nu este localnic, e mai închis la culoare. Numai cu noi au avut probleme când au văzut pașaportul din România. Ce-i drept, nu ni s-a cerut actul de identitate aici, deci putem spune că am avut noroc. Un alt control de securitate… bine, l-am trecut și pe acesta. Al patrulea, al cincilea, nu mai știu. Toți te verifică. Aici am trecut rapid. Nu e necesar să spui că ești român. La primul control am greșit spunând că venim din România. Cred că a fost ultimul control de securitate”, a mai menționat el.

După ce a savurat un ceai și o prăjitură într-un local turcesc din centrul orașului, românul a constatat că urma să fie supus unui nou control.

În cele din urmă, cei doi români au reușit să ajungă în piața centrală, așteptându-se la un spectacol de artificii. S-au înșelat. În loc de artificii, la ora 00:00, pe un ecran uriaș a apărut chipul președintelui Vladimir Putin, care a ținut un discurs, iar clădirile au fost luminate în culorile steagului Federației Ruse.

“Un eșec total din toate punctele de vedere. Nici măcar artificii! Sunt sute de oameni care au venit aici doar pentru a asculta un discurs înregistrat și cam atât. Atâtea controale de securitate, atâta efort pentru a ajunge în acest loc. Ne-au oprit de mai multe ori, ne-au respins pentru că suntem români. Concluzia mea este că acele trei persoane de la securitate au decis că noi, ca români, nu avem voie să ascultăm discursul lui Putin. Alt motiv nu pot găsi. Până când nu au verificat pașaportul și au văzut că suntem din România, nu au fost probleme”, a fost concluzia amară a lui Cosmin Avram.

Nici finalul nu putea fi altceva decât dezamăgitor în această situație. “Am venit degeaba. Nici măcar o sticlă de șampanie să ciocnim. Toată lumea pleacă acasă, nu știu dacă se întâmplă în fiecare an sau doar anul acesta suntem mai ghinioniști. Nu înțelegem rusa, așa că nu am priceput ce a spus Putin. Poate a explicat în discursul lui de ce nu au fost artificii. Piața e acum plină, toți au venit să asculte un discurs de 5 minute și cam atât. De ce nu e permisă o sticlă de apă, de ce? Poate Rusia e implicată într-un război, asta ar putea fi explicația”, a încheiat el.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.