Putin, interviu din buncar: „Pe Dunăre și prin România, a treia variantă”

 

Vladimir Putin a acordat un amplu interviu televiziunii Rossiya 1, primul de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Liderul de la Kremlin a menționat România într-unul dintre răspunsurile jurnalistului Pavel Zarubin.

Vladimir Putin a menționat România, în primul interviu de la începutul războiului
La prima întrebare din înregistrarea video postată pe site-ul administrației prezidențiale de la Kremlin, Vladimir Putin a răspuns timp de 8 minute, subiectul fiind criza alimentară care se profilează în toată lumea și pe care Rusia o acuză de blocarea cerealelor în Ucraina.

Pe această temă, Vladimir Putin a răspuns la mai multe întrebări.

Pavel Zarubin: Dar Rusia este acuzată de tribuni foarte înalte de faptul că există de fapt cereale, dar ele se află în porturile ucrainene, iar Rusia nu permite exportul acestor cereale.

Vladimir Putin: Aceasta este o cacealma. În primul rând, există câteva lucruri obiective, acum voi vorbi despre ele. În jur de 800 de milioane de tone de cereale și grâu sunt produse anual în lume.

Ni se spune acum că Ucraina este pregătită să exporte 20 de milioane de tone. 20 de milioane de tone în comparație cu ceea ce se produce în lume, 800 de milioane de tone, reprezintă 2,5 la sută.

Dar dacă pornim de la faptul că grâul reprezintă doar 20 la sută din totalul produselor alimentare din lume, și acest lucru este adevărat, nu sunt datele noastre, ci ale ONU, atunci înseamnă că aceste 20 de milioane de tone de grâu ucrainean reprezintă 0,5 la sută, nimic.

În al doilea rând, 20 de milioane de tone de grâu ucrainean reprezintă o cifră de potențial export. Până acum, oficialii americani spun că astăzi Ucraina ar putea exporta șase milioane de tone de grâu, iar potrivit Ministerului Agriculturii, acestea nu sunt șase, sunt aproximativ cinci milioane de tone, chiar șapte milioane de tone de porumb. Înțelegem că acest lucru nu este mult.

Vladimir Putin a explicat apoi modalitățile prin care Ucraina poate exporta cereale, moment în care vorbește despre România.

„În ceea ce privește exportul de cereale ucrainene, noi nu îl oprim. Și există multe modalități de a exporta cereale.

Prima. Vă rog, puteți exporta prin porturile aflate sub controlul Ucrainei, în primul rând bazinul Mării Negre, Odessa și porturile din apropiere. Nu noi am minat intrările în port, ci Ucraina a fost cea care le-a minat.

Le-am spus deja de multe ori tuturor colegilor noștri: lăsați-i să curețe minele și vă rog să lăsați porturile încărcate cu cereale. Noi le garantăm trecerea pașnică în apele internaționale fără probleme. Fără probleme, vă rog.

Ei trebuie să curețe minele și să ridice navele de pe fundul Mării Negre care au fost scufundate în mod deliberat pentru a îngreuna intrarea în aceste porturi din sudul Ucrainei. Suntem pregătiți să facem acest lucru, nu vom folosi situația de deminare pentru a lansa un atac din mare, așa cum am spus deja.

În al doilea rând. Există o altă posibilitate: porturile din Marea Azov, Berdiansk, Mariupol, se află sub controlul nostru, suntem pregătiți să asigurăm exportul fără probleme al cerealelor ucrainene prin aceste porturi. Vă rog.

În al treilea rând. Este posibil să se exporte cereale din Ucraina peste Dunăre și prin România.

În al patrulea rând. Este posibil prin Ungaria.

A cincea. Este posibil prin Polonia. Da, există unele probleme tehnice acolo, deoarece ecartamentul căii ferate este diferit și trebuie schimbate boghiurile vagoanelor. Dar este doar o chestiune de ore, asta e tot.

Și, în cele din urmă, cel mai simplu lucru este să exportați prin teritoriul Belarusului. Cel mai simplu și cel mai ieftin, pentru că de acolo puteți ajunge imediat în porturile țărilor baltice, la Marea Baltică și dincolo, oriunde în lume.

Dar pentru aceasta este necesar să se elimine sancțiunile din Belarus. Dar aceasta nu este problema noastră. În orice caz, președintele Belarusului, Alexander Grigorievici Lukașenko, pune întrebarea în felul următor: dacă cineva vrea să rezolve problema, dacă există, a exportului de cereale ucrainene, vă rog, cea mai ușoară cale este prin Belarus. Nimeni nu intervine.

Deci nu există nicio problemă cu exportul de cereale din Ucraina”, a declarat Putin.

Întrebat care ar putea fi condițiile pentru exportul de cereale ucrainene prin porturile rusești, președintele a răspuns: „Nu există condiții! Vă rog, vom asigura trecerea pașnică, garantăm siguranța rutelor către aceste porturi, asigurăm intrarea navelor străine și circulația lor de-a lungul Mării Azov și a Mării Negre în orice direcție. „

Sursa: playtech.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *