“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
JUSTITIENOUTATIPOLITICA

JAVRELE de la CNCD il pupa in … pe DRAGNEA: Comunicat de presă al sit-ului Times New Roman dupa ce A FOST AMENDAT de CNCD pentru “discriminare”

drag1

Pe data de 4 aprilie Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) înregistra o sesizare semnată de cinci cetăţence: Tănase Irina Alexandra, Firea Gabriela, Dăncilă Vasilica-Viorica, Dan Carmen Daniela şi Vasilescu Lia-Olguţa

După cum poate că aţi observat, patru dintre aceste nume vă sunt binecunoscute, fiind vorba despre înalte demnitare: prim ministră, ministre şi primăriţă generală a capitalei. Cel de-al cincilea aparţine unei persoane pe care doar indiscreţia unui alt demnitar a adus-o în ochiul public – Irina Alexandra Tănase l-a însoţit pe Liviu Dragnea la ultimul Congres al Partidului Social Democrat (PSD) cu un statut de parteneră civilă a acestuia. Prezenţa actualei tovarăşe de viaţă a preşedintelui PSD la un eveniment politic extraordinar a stârnit un val de comentarii în mass-media. Unul dintre aceste comentarii a făcut ca doamnele pe care le-am numit mai sus să sesizeze CNCD şi să depună şi o plângere în justiţie. Este vorba despre un articol scurt, publicat pentru câteva zile pe site-ul Times New Roman sub titlul „Curva lui Dragnea, asaltată de pesedişti. «Toţi 4000 mi-au dat sfaturi despre cum să i-o sug lui Liviu mai bine»“. Numele celorlalte semnatare apar şi ele în text: „curva pe care şi-a aşezat-o în primul rând al Sălii Palatului, chiar lângă hoarda de tâmpite cu funcţii importante în partid, Dăncilă, Firea, Carmen Dan sau Olguţa“. În afară de cele cinci protagoniste principale ale interesului autorului textului, nu este de neglijat prezenţa celorlalţi 4000 de participanţi la Congres: „«Toţi membrii prezenţi la congres au venit să mă felicite şi să-mi dea un sfat legat de cum să i-o sug mai bine lui Liviu» a povestit curva lui Dragnea. «I-am ascultat, bineînţeles, că unii dintre ei i-o sugeau lui Liviu pe vremea când eu nici nu ştiam că el exist㻓.

CNCD a acceptat sesizarea, a audiat părţile, a judecat şi a decis administrarea unor amenzi – totalizând 16.000 de lei – autorului textului, editorului şef, firmei care administrează site-ul şi administratorului firmei care administrează site-ul – totul cu o viteză care surprinde pe oricine cunoaşte ritmul de funcţionare al acestei respectabile – până acum – instituţii. De altfel, în chiar comunicatul CNCD, alături de această decizie luată la trei săptămâni de la sesizare – interval care include vacanţa de Paşte –, este publicată o a doua care a fost asumată după 8 luni de la sesizare.

Membrii CNCD au citit cu ochii holbaţi articolul publicat de Times New Roman, după care i-au închis în faţa articolului 15 din Ordonanţa 137/2000 – actul normativ în baza căruia funcţionează instituţia. Acest articol limitează competenţa CNCD la fapte de discriminare. Contravenţia – conform Ordonanţei – presupune întrunirea a două categorii de condiţii. Prima condiţie defineşte natura comportamentului care poate să atragă penalizarea, anume acele comportamente care „…vizează atingerea demnităţii sau crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare“. Cea de-a doua condiţie defineşte categoriile de persoane care pot fi afectate de comportamentul descris mai sus; acestea sunt mai întâi identificate cantitativ: „persoane, grupuri de persoane sau comunităţi“, iar apoi prin particularităţile lor: „şi legat de apartenenţa acestora la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestora“.

La o lectură făcută pripit, ca să nu spun cu rea credinţă, prima condiţie pare a fi respectată – textul ar putea fi înţeles ca ofensator. Actul de a „i-o suge“ poate, în acest caz, să fie înţeles în accepţiunea sa sexuală. Experţii CNCD s-au încăpăţânat să se gândească exclusiv la sex şi au ignorat cu totul propoziţia în care cei care „i-o sug lui Dragnea“ sunt mulţi dintre cei din sală („unii dintre ei i-o sugeau lui Liviu pe vremea când eu nici nu ştiam că el există“). Numărul considerabil de practicanţi ai acestei activităţi (mulţi dintre cei 4000 din sală) ne obligă să redefinim actul de „a i-o suge“, sinonimele posibile fiind „linguşeala“ sau „pupatul în fund“. Această nouă accepţiune obligă la reinterpretarea mesajului, acesta fiind unul de critică socială, nu de ofensă sexuală. Similar, nici celălalt cuvânt cu potenţial ofensator – „curvă“ -, nu poate fi scos din contextul politic al evenimentului. Expresia „politica e o curvă“ – nu mai nedumereşte pe nimeni; asocierea termenului de „curvă“ unui politician nu trimite pe nimeni cu gândul la o persoană care îşi comercializează sexul. Expertiza în înţelegerea polisemantismului limbii române de care dispun specialiştii din CNCD a fost, de altfel, recent demonstrată într-o speţă similară: senatorul Şerban Nicolae a afirmat despre deputata Cosette Chichirău că „am o poză în care faceţi sex anal“. Senatorul a primit, din partea CNCD, un avertisment. Revin cu o precizare, senatorul PSD. Toate circumstanţierile posibile pentru a reduce posibilitatea amendării au fost invocate de experţii CNCD. În cazul Times New Roman, CNCD a refuzat orice accepţiune alternativă.

A doua condiţie definită de actul normativ este grav încălcată: atributele cu potenţial ofensator „curvă“, „i-o suge lui Dragnea“ nu sunt definitorii pentru apartenenţa reclamantelor la vreun grup dintre cele enumerate de actul normativ, în particular femeilor. Dacă nici în accepţiunea lor frustă, sexuală, acţiunea de a „o suge“ şi cea de a fi „curvă“ nu sunt atribuibile exclusiv femeilor, în dimensiunea lor de critică socială cu atât mai puţin.

Dovadă că între consilierii CNCD sunt destui bărbaţi curve care „i-o sug“ (vorba celor de la Times New Roman) lui Dragnea, nu doar femei.

Asta ne face să solicităm CNCD să se autosesizeze în legătură cu propria tentativă de stigmatizare a femeilor prin asocierea – ca specifice genului feminin – a unor practici condamnabile biblic – prostituţia şi felaţia. Sau, într-o abordare mai pozitivă, cerem să se autosesizeze pentru actul de discriminare pe care l-au comis prin limitarea accesului bărbaţilor la a i-o suge lui Dragnea. – Autor: Mircea Toma / Adevarul.ro

COMUNICATUL DE PRESA DAT DE TIMES NEW ROMAN:

În legătură cu decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), prin care site-ul www.timesnewroman.ro a fost amendat pentru discriminarea femeilor din PSD, facem următoarele precizări:

În primul rând, vom contesta in justiție această hotărâre, după ce vom primi motivarea deciziei CNCD. Oficial, CNCD nu ne-a comunicat încă nimic, am aflat din presă de decizia luată.

TNR nu discriminează pe nimeni, obiectivul nostru este să producem umor de calitate și suntem împotriva oricărei forme de discriminare. Textele noastre scrise de-a lungul timpul stau dovadă pentru asta.

Articolul incriminat este o metafora pentru servilismul din PSD. Este un pamflet care înfierează tare din PSD. El se referă la un congres PSD și la toți cei 4.000 de membri prezenți, nu doar la cele cinci persoane care s-au considerat discriminate.

Ni se pare cel puțin suspectă rapiditatea cu care s-a dat concluzia CNCD-ul, după fix 21 de zile de la plângere. Iar asta în condițiile în care noi am solicitat și am obținut amânarea audierii la CNCD cu 12 zile, altfel probabil decizia s-ar fi dat și mai repede. Impresia noastră este că decizia era luată dinainte.

Acest lucru este demonstrabil ușor în justiție, anume că dorința CNCD-ului de a lua o decizie rapid i-a făcut să nu țină seama de argumentele noastre.

În aceeași zi, CNCD a luat doua decizii, una referitoare la dosarul nostru, cu sesizare depusă în data de 4 aprilie 2018, și alta referitoare la un dosar referitor la fapte săvârșite în data de 21.08.2017. Urgența era numai la noi.

Este de reținut că au luat amendă și persoane care nu au legatură cu articolul. Mai mult, amenda a fost aplicată și societății care administreaza site-ul, dar si administratorului societății respective. În acest caz, decizia CNCD a fost luată cu două voturi împotrivă, din totalul de opt voturi.

VEZI SI: TNR AMENDAT PENTRU ARTICOLUL: Curva lui Dragnea, asaltată de pesediști ”Toți 4.000 mi-au dat sfaturi despre cum să i-o sug lui Liviu mai bine”

Se spune că CNCD este garantul respectării și aplicării principiului nediscriminării. Dar, totodată se definește drept ”autoritate de stat autonomă, sub control parlamentar”. Este greu să credem în corectitudinea unui organism care se află sub control parlamentar, deci sub control politic. Mai ales că politicul este cât se poate de implicat în amendarea noastră. Dar avem încredere că justiția din România va trata serios această problemă și va anula decizia CNCD.

Libertatea de exprimare este bunul cel mai de preț, mai ales în condițiile asaltului politic asupra instituțiilor democratice din România. Și e de datoria noastră să luptăm pentru acest drept!

VEZI SI: După ce-au dat foc la țară, femeile din PSD dau în judecată site-ul Times New Roman pentru articolul „Curva lui Dragnea”

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.