Europa este cuprinsă de teamă! Putin si pericolul nuclear bagă frica în oameni

Europa Centrală se confruntă cu un val de anxietate în urma avertismentelor lansate de Vladimir Putin și a conflictului militar pornit în Ucraina. Mai mult, comentariile legate de forțele de descurajare nucleară i-au determinat pe oameni să cumpere iod, crezând îi va proteja de radiații.

Europa este cuprinsă de teamă! Comentariile lui Vladimir Putin și posibilitatea unui pericol nuclear bagă frica în oameni
Mai mult, birourile de pașapoarte din țări precum Polonia sau Bulgaria au fost blocate iar oamenii s-au pregătit să plece în orice moment. Totodată, informațiile transmise de reuters.com arată că unele persoane s-au interesat și de modul în care pot intra în armată.

„În ultimele șase zile, farmaciile bulgare au vândut la fel de mult iod cât vând într-un an. Unele farmacii nu mai au stocuri. Am comandat noi cantități, dar mă tem că nu vor rezista foarte mult”, a declarat Nikolay Kostov, președintele Uniunii Farmacilor, potrivit sursei menționate.

Citiți și:  Viktor Orban, declarații care il vor cutremura pe Vladimir Putin. News alert

La rândul ei, un reprezentant al farmaciilor Dr. Max din Cehia a explicat că unele magazine au rămas fără iod după ce oamenii au fost cuprinși de frică.

„A fost un pic de nebunie”, a spus Miroslava Stenkova, reprezentant al farmaciilor Dr. Max din Cehia.

Totuși, șefa Biroului de Stat Ceh pentru Securitate Nucleară a explicat pe pagina sa de socializare că tabletele de iod sunt „inutile” în cazul dezastruos în care vor fi folosite armele nucleare.

„Întrebați mult despre tabletele de iod ca protecție împotriva radiațiilor atunci când, Doamne ferește, se folosesc arme nucleare, dar ele sunt practic inutile”, a avertizat Dana Drabova, șefa Biroului de Stat Ceh pentru Securitate Nucleară.

Adevărul despre iodura de potasiu
La rândul său, Ministerul Sănătății din România a venit cu câteva precizări referitoare la utilizarea Iodurii de Potasiu în cazul unui posibil incident nuclear. Astfel, reprezentanții Ministerului susțin că aceasta nu trebuie utilizată în mod profilactic, în contextul în care poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.

Citiți și:  Carmen Harra, despre războiul pornit de Rusia în Ucraina: ”O să îl coste capul pe Putin”

Totodată, în cazul în care are loc un incident nuclear, aceasta trebuie administrată doar în primele ore.

„Referitor la discuțiile din spațiul public despre utilizarea Iodurii de Potasiu în cazul unui posibil incident nuclear, Ministerul Sănătății face următoarele precizări:

Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.

În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică”, arată Ministerul Sănătății.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.