Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită:
JUSTITIENOUTATI

El este masonul crescut la sân de servicii, pe cale să-l îngroape pe Coldea

image 2024 05 23 27157576 41 dumitru drumbrava catalin hideg florian coldea

Cătălin Hideg, cel care i-ar fi denunțat la DNA pe generalul în rezervă Florian Coldea, fost șef al SRI, și pe avocatul Doru Trăilă, este un om de afaceri ce face parte dintr-o aripă a masoneriei și a fost doctorand la Academia SRI. Patron al companiei Sanimed International, el a fost condamnat în primă instanță la patru ani închisoare cu executare pentru folosire de documente false şi spălare de bani, într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro, primul caz investigat în România de Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi.

Omul de afaceri Cătălin Hideg a declarat într-un interviu difuzat în 24 aprilie la Realitatea PLUS că Florian Coldea și Dumitru Dumbravă i-ar fi cerut 600.000 de euro plus TVA pentru ”optimizarea” dosarului său de corupție aflat în instanță.

În acelaşi dosar, Sanimed International a primit ca pedeapsă o amendă penală de 500.000 lei şi închiderea unui punct de lucru pe o perioadă de trei luni. Tribunalul a mai dispus ca Hideg şi Sanimed International Impex SRL să plătească Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene suma de 14.440.459 lei.

Decizia nu este definitivă.

Acesta este primul dosar investigat în România de Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruţa Kovesi, dosarul fiind trimis în instanţă în octombrie 2022.

Potrivit EPPO, frauda reţinută în sarcina lui Cătălin Hideg şi firmei Sanimed se referă la alocarea de fonduri destinate unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale şi reconstrucţiei biologice RECUMED. Proiectul RECUMED, finanţat de UE, viza crearea unui centru de cercetare, iar pentru a câştiga o licitaţie omul de afaceri a depus mai multe declaraţii şi documente false şi inexacte. Acestea erau legate de procedura de acordare a contractului de furnizare de echipamente medicale şi de lucrări de construcţii necesare pentru proiect.

Între 2018 şi 2020, omul de afaceri a obţinut împrumuturi nerambursabile de peste trei milioane de euro.

El nu a acţionat însă izolat, ci în complicitate cu Raluca Ortensia Aelenei, reprezentanta unei companii din Spania, care urma să echipeze centrul de recuperare şi să execute lucrările de construcţii, susţine EPPO.

Anchetatorii îi suspectează pe cei doi că au întocmit declaraţii false prin care atestă că nu sunt în conflict de interese, iar astfel au îndeplinit aparent condiţiile legale privind transparenţa, legalitatea şi concurenţa în procedura de achiziţie. Mai mult, procedura de atribuire a contractului a fost simulată prin depunerea de contraoferte fictive în numele altor firme şi prin depunerea unor documente false care dovedeau că firma spaniolă îndeplinea condiţiile de eligibilitate privind capacitatea tehnică de a derula contractul.

Conform procurorilor, suspecţii au mers chiar mai departe şi, după ce au obţinut fondurile europene, firma din România a transferat banii în conturile firmei din Spania. Sumele au ajuns apoi la alte companii, cu sedii în Cipru şi Portugalia, iar în final o mare parte din bani a fost returnată în conturile beneficiarul iniţial din România, prin emiterea unor facturi false.
Ancheta a arătat că valoarea reală a echipamentelor şi produselor medicale achiziţionate pentru proiect era de circa patru ori mai mică decât cea declarată, iar preţurile iniţiale de achiziţie au fost negociate şi stabilite chiar de primul suspect. Ulterior, valoarea produselor a fost supraestimată prin tranzacţii succesive de la furnizorii iniţiali prin companii din Cipru, Portugalia şi Spania, astfel încât să fie în final vândute beneficiarului din România la preţuri supraevaluate.

Raluca Ortensia Aelenei a ajuns la un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii şi a primit o condamnare cu suspendare.

Omul de afaceri Cătălin Hideg a devenit cunoscut opiniei publice în pandemie, după un contract controversat care a presupus achiziția, de către statul român, a 1,7 milioane de măști care ar fi fost achiziționate la prețuri considerate supraevaluate. În 2022, DNA a deschis un dosar penal în legătură cu această achiziție care a fost parafată de o firmă cu obiect de activitate distribuție de băuturi alcoolice și mâncare.

După declanșarea anchetelor împotriva sa, Cătălin Hideg s-a mutat în Abu Dhabi.

Mai precis, firma Romwine & Cofee SRL din Giurgiu a câștigat procedura de achiziție inițiată în 11 martie 2020 de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) pentru echipamente de protecție. Romwine & Cofee SRL este distribuitor al grupului Sanimed International Impex, după cum a recunoscut Hideg într-o intervenție la B1TV .

Prețurile la care a câștigat licitația: 21,9 lei pentru o mască certificată FFP2 și 31,9 lei pentru o mască certificată FFP3. Potrivit unei investigații Recorder , prețurile erau semnificativ mai mari decât cele la care unele spitale au făcut achiziții pe cont propriu.

Mii de contracte cu statul

Compania Sanimed International Impex S.R.L. încheiase până atunci nu mai puțin de 16.290 contracte de achiziții publice cu autorități și instituții ale statului român, în valoare totală de 85 de milioane de lei, potrivit un portal specializat în furnizarea de informații despre companiile înregistrate în România. Achizițiile merg de la echipamente sanitare de câteva sute de lei la contracte de 18 milioane de lei (reactivi, consumabile si materiale de laborator pentru Institutul Oncologic Alexandru Trestioreanu) sau 16 milioane de lei (reactivi pentru identificarea si testarea chimiorezistentei Mycobacterium tube pentru Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”).

O investigație realizată de Libertatea arăta că patronul grupării de firme, Cătălin Hideg, a fost doctorand la Academia Națională de Informații (ANI) a SRI. Hideg a făcut afaceri la nivel internațional, inclusiv cu nepotul lui Fidel Castro. Astfel, în 2011, firma a încheiat un parteneriat cu o companie condusă de Jose Antonio Fraga Castro pentru a distribui pe piața locală un medicament naturist folosit în tratarea cancerului.

Hideg, care este și membru al unei loje masonice, a candidat în 2012 pentru un loc de deputat din partea partidului lui Dan Diaconescu, dar nu a reușit să intre în Parlament, potrivit datelor de la Autoritatea Electorală Permanentă.

În 2018, tot Libertatea a scris că firma lui Hideg a câștigat mai multe contracte prin care a vândut unor spitale din România roboți de eliminare a infecțiilor nosocomiale cu 150.000 de euro bucata, deși prețul de achiziție era de 65.000 de euro.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Lasă un răspuns

Articole conexe

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.