Afacerea Cum-Ex. Caz URIAS de corupție în Germania, cu cancelarul Olaf Scholz și Partidul Social-Democrat (SPD) în prim-plan

Un imens scandal de corupție a reizbucnit în Germania, după ce o sumă mare de bani a fost descoperită în seiful unui apropiat al premierului social-democrat. Episodul prezent are legătură cu mai vechiul „scandal Cum-Ex” – o poveste prin care firmele fraudau fiscul cu ajutorul unor trsansferuri de acțiuni cu și fără dividende.

Dulapul în care au fost găsiți peste 200.000 de euro aparține fostului membru din partea SPD al Bundestagului, Johannes Kahrs. Banii ar putea fi legați de așa-numitul „scandal Cum-Ex” care implică Banca Warburg din Hamburg, potrivit Bild.

Purtătorul de cuvânt al lui Scholz neagă tot
Scandalul fiscal crește acum presiunea asupra cancelarului Olaf Scholz. Dar, susține purtătorul său de cuvânt, el nu ar fi știut nimic despre suma deținută de colegul său de partid. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit, a declarat la Berlin că ar putea exclude acest lucru.

La sfârșitul săptămânii viitoare, Scholz va răspunde din nou la întrebările comisiei de anchetă privind scandalul Cum-Ex. „Tot ceea ce trebuie spus va fi tratat și acolo”, a spus Hebestreit.

Opoziția atacă: Corupție la nivel înalt
Politicienii de opoziție, de la Union și Linke, au insistat anterior ca Scholz să comenteze cele mai recente constatări ale investigației. „Nu este deloc clar de unde a obținut Kahrs banii și în ce măsură rețeaua social-democrată din Hamburg a beneficiat de pe urma acestor evenimente”, a declarat pentru Spiegel liderul creștin-democraților (CDU) din Hamburg, Christoph Ploß. „Aici, SPD are, de asemenea, datoria, la nivel federal, de a clarifica în sfârșit lucrurile”.

Iar fostul membru de stânga al Bundestagului Fabio De Masi a scris pe Twitter: „Fie Kahrs dovedește proveniența banilor, fie își invocă dreptul de a păstra tăcerea din cauza anchetelor cum-ex împotriva lui”. În acest din urmă caz, a conchis De Masi, este evident că banii sunt legați de dosarul Cum-Ex „și Cancelarul are, de asemenea, o problemă”. Deocamdată, Kahrs tace cu privire la suma de bani găsită.

Percheziții la Hamburg
Acesta a fost obiectul unei percheziții, anul trecut, în legătură cu scandalul cum-ex, după relata atunci agenția de presă dpa. Din cauza suspiciunii inițiale de favoritism față de trei suspecți, anchetatorii au percheziționat nu numai camerele private din Hamburg, ci și sediul autorității fiscale din localitate, au spus atunci procurorul din Köln.

Investigațiile de până în prezent „au furnizat indicii privind un comportament relevant din punct de vedere penal din partea acuzatului în legătură cu „tranzacțiile Cum-Ex” ale unei bănci din Hamburg care fac obiectul procedurilor”.

Deocamdată, nu este clar dacă banii găsiți în dulap au legătură cu afacereacum-ex. Posesia în sine nu este ilegală. Parchetul din Köln, responsabil de anchetă, nu a comentat inițial acest lucru atunci când a fost întrebat. Kahrs nu a fost încă disponibil pentru comentarii și nu a răspuns la întrebări, mai notează Bild.

Sursa: evz.ro

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *