BREAKING Germania pregateste lovitura finală pentru Putin! Anunț uriaș de la Berlin

O soluţie la criza energetică a Europei şi în special la problema alimentării cu gaze naturale ar putea veni din partea Germaniei. Chiar astăzi, cancelarul de la Berlin a anunţat că va discuta cu alţi lideri europeni despre construcţia unui nou gazoduct între Peninsula Iberică şi Europa Centrală.

O nouă soluţie propusă în Europa, în contextul crizei energetice şi a nevoii de a scăpa de dependenţa de Rusia.

Un nou gazoduct ar putea fi construit în Europa! Ce a propus cancelarul Olaf Scholz?
Joi, 11 august, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a pledat pentru construirea unui gazoduct între Portugalia şi Europa Centrală.

De această conductă de gaze naturale ar fi mare nevoie în acest moment, având în vedere efectele războiului din Ucraina, dar şi tensiunile între Rusia şi Europa pe tema alimentării cu gaze.

„M-am interesat mult de o conductă care astăzi ne lipseşte enorm de mult, şi anume o conductă pe care ar fi trebuit să o construim între Portugalia, Spania, prin Franţa şi până în Europa Centrală”, a declarat cancelarul Olaf Scholz, joi, într-o conferinţă de presă, potrivit agenţiei AFP.

Citiți și:  Afacerea Cum-Ex. Caz URIAS de corupție în Germania, cu cancelarul Olaf Scholz și Partidul Social-Democrat (SPD) în prim-plan

Germania va discuta cu Portugalia, Spania, Franţa, dar şi cu şefa Comisiei Europene
Liderul de la Berlin a adăugat că va discuta despre acest proiect ambiţios cu premierii Portugaliei şi Spaniei, dar şi cu preşedinţii Franţei şi Comisiei Europene.

„Am propus să abordăm un asemenea proiect pe lângă omologii mei spaniol (Pedro Sanchez) şi portughez (Antonio Costa), dar şi în discuţiile cu preşedintele francez (Emmanuel Macron) şi cu preşedinta Comisiei Europene (Ursula von der Leyen)”, a declarat cancelarul Germaniei.

Totuşi, Olaf Scholz nu a venit joi cu mai multe detalii despre proiectul acestui gazoduct.

Despre un proiect asemănător se vorbea şi în urmă cu nouă ani
Ideea unui astfel de gazoduct nu este una nouă. În anul 2013, se vorbea despre conducta MidCat, care ar fi urmat să lege regiunea Catalonia din Spania de sud-estul Franţei. Nu s-a ajuns însă la un acord privind finanţarea, iar Franţa nu a sprijinit oricum în mod real proiectul, nefiind pe deplin convinsă de utilitatea unui astfel de gazoduct. Proiectul a fost în cele din urmă abandonat în anul 2019.

Citiți și:  DECIZIA Germaniei ar putea înclina soarta războiului din Ucraina. News alert

Mai mult, în 2018, un studiu de fezabilitate comandat de Comisia Europeană ajunsese la concluzia că o asemenea infrastructură, cu un cost estimat de aproape jumătate de miliard de euro, nu ar nici rentabilă şi nici necesară.

Totuşî, în luna martie a acestui an, Nadia Calvito, ministrul Economiei din Spania, a transmis că este în favoarea relansării planului privind acest gazoduct, precizând că un asemenea interconector ar trebui să privească şi transportul „hidrogenului verde”.

Reamintim că Germania este unul dintre statele europene cu o dependenţă ridicată de gazul rusesc, iar problema alimentării devine tot mai acută la Berlin, pe măsură ce Rusia livrează tot mai puţine gaze prin conductele care ajung în Europa, ca răspuns la sancţiunile impuse de UE şi alte ţări din Occident.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.