Tensiune MAXIMA la granița României! Lovitură majoră pentru Putin! Este Breaking News!

Cutremur la granița României! Republica Moldova a luat atitudine. Tensiunea crește în Europa din cauza expansiunii trupelor ruse din regiunea separatistă Transnistria. Ministerul Afacerilor Externe din Republica Moldova a făcut anunțul zilei.

Republica Moldova nu a permis trupelor ruse de rotaţie din Transnistria să intre pe teritoriul său
Ministerul Afacerilor Externe din Republica Moldova nu a permis trupelor ruse de rotație din regiunea separatistă Transnistria să intre pe teritoriul său, a anunţat vineri Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAE de la Chișinău.

„Rotaţia militarilor în cadrul contingentului rus de menţinere a păcii se realizează conform unui mecanism creat pentru a evita riscurile şi pentru a asigura deplasarea coordonată a personalului contingentului”, a spus el, referindu-se la un grup operaţional (OGRO), ce are sediul în Transnistria.

„Ofiţerii aşa-numitului grup operaţional de trupe ruse – formaţiune ilegală pe teritoriul ţării noastre care încalcă statutul de neutralitate – nu au fost admişi pe teritoriul Moldovei… în acest context, Ministerul Afacerilor Externe reiterează poziţia autorităţilor din Republica Moldova cu privire la necesitatea reluării necondiţionate a procesului de retragere a trupelor ruseşti şi a depozitelor de muniţii din ţara noastră”, a completat Daniel Vodă, potrivit postului de televiziune din Ucraina – Europeiska Pravda.

Amintim faptul că, joi după-amiază, Vladimir Djabarov, prim-vicepreşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din Consiliul Federaţiei (camera superioară a Parlamentului de la Moscova), a declarat că Republica Moldova ar putea deveni a doua Ucraina.

Rusia spune că Republica Moldova ar putea deveni a doua Ucraina
„Transformarea Republicii Moldova într-o a doua Ucraină, situaţie spre care o împing patronii ei occidentali, pomparea ei cu arme occidentale nu fac decât să agraveze problema şi îndepărtează perspectivele unei rezolvări paşnice a conflictului de pe Nistru”, a declarat joi Vladimir Djabarov, în cadrul unei mese rotunde, dedicată participării Rusiei la operaţiunea de menţinere a păcii în Transnistria.

„Deschiderea unui real al doilea front în Transnistria va duce la o catastrofă pentru întreg statul moldovean”, a ameninţat senatorul rus, în condiţiile în care Guvernul de la Chişinău a pledat dintotdeauna pentru soluţionarea paşnică a conflictului militar de pe Nistru.

Rusia a pledat constant pentru pace în Transnistria, iar forţa militară de menţinere a păcii, din care fac parte şi soldaţi ruşi, „a fost întotdeauna un bastion al previzibilităţii şi al liniştii, garantul securităţii pe malul stâng al Nistrului”, a explicat Vladimir Djabarov.

„Orice încercare a politicienilor iresponsabili de la Chişinău de a pune sub semnul întrebării acest rol al pacificatorilor ruşi, de a impune schimbarea formatului operaţiunii de menţinere a păcii odată cu retragerea trupelor ruse din regiune va duce doar la destabilizare”, a adăugat el.

Totodată, acesta şi-a exprimat preocuparea faţă de pauza prelungită care a intervenit în negocierile în formatul ‘5plus2’ (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina și OSCE, plus SUA şi UE – observatori).

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *