ECONOMICNATIONALPOLITICASTIRI

ȘMECHERIA GUVERNULUI PSD: Grâul ucrainean ajunge în România mascat ca fiind marfă din Republica Moldova

Interdicţia de export a fost dejucată, iar grâul ucrainean intră în România ca fiind marfă din Republica Moldova. Acest lucru se menţionează într-o scrisoare adresată guvernului de la Bucureşti din partea organizaţiilor fermierilor din România.

ciolacu busi barbu 1000x560 1

Potrivit scrisorii fermierilor, citate de portalul transilvan Maszol, interdicţia nu a fost nici până acum respectată întrutotul. Fermierii se referă la datele publicate de INS, care arată că o importantă parte a produselor ucrainene a sosit în România prin tranzitarea Republicii Moldova, ca marfă a acestei ţări, relatează Magyar Nemzet citat de Rador Radio România.

În luna mai, când a intrat în vigoare interdicţia exportului, sosise în România un transport de 14.500 tone de grâu din Republica Moldova, iar în iunie a urmat un transport puţin mai mare.

Prin comparaţie, în aprilie şi iunie 2022 România nu a importat niciun gram de grâu din Republica Moldova, iar în iunie a importat doar 548 tone – notează Maszol din relatarea economica.net.

Organizaţiile fermierilor români au suspendat pentru 30 de zile acţiunile de protest faţă de importul cerealelor ucrainene, după ce luni seara au discutat cu ministrul român al agriculturii Florin Barbu.

Luni, premierul Marcel Ciolacu comunicase că România pregăteşte o interdicţie de o lună a importului pentru cazul în care Ucraina ar dori să reia exportul de cereale interzis la nivelul UE până la 15 septembrie.

Potrivit unor informaţii din presă, guvernul de la Kiev a fost de acord ca România să poată importa cereale doar pe baza unei aprobări.

În această privinţă, până când nu va exista un astfel de mecanism de aprobare, nu va exista import ucrainean de cereale din România. Potrivit acordului bilateral, produsele cerealiere importate din Ucraina pot fi folosite după permiterea exportului exclusiv pentru furajarea animalelor sau în calitate de materie primă necesară pentru produse finite – citează Krónika informaţiile media sosite din surse guvernamentale.

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți, prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

paypal donate button 1

Lasă un răspuns

Back to top button

Dacă ți-au plăcut articolele și dorești să ne susții, orice DONAȚIE este binevenită.

X

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.