“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
FOCUS 14NOUTATI

Se clatină sistemul: tinerii europeni aleg extrema dreaptă

Sondajele arată că , în întreaga Europă, tinerii sunt atrași de partidele dreptei populiste

extrema dreapta 1

Eric Liebegut, în vârstă de 18 ani, știe deja pentru cine va vota la alegerile europene: Alternativa pentru Germania (AfD), un partid de extremă dreapta, despre care spune că oferă o ruptură de un prezent sumbru și o viziune luminoasă asupra viitorului.

Liebegut este tipic pentru o nouă cohortă de tineri europeni care cedează la cântecul de sirenă al partidelor populiste de dreapta, cu amestecul lor seducător de naționalism și valori conservatoare, potrivit FT. Sondajele arată că , în întreaga Europă, extrema dreaptă, care altădată nu era agreată de tineri, își face loc.

În Franța, un procent impresionant de 36% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani susțin Raliul Național (RN) al lui Marine Le Pen, în timp ce 31% susțin Partidul Libertății (PVV) al lui Geert Wilders în Olanda, care a câștigat alegerile de anul trecut și tocmai a format un guvern care promite „cea mai dură lege a azilului din toate timpurile”.

Între timp, un sondaj recent a arătat că 22% dintre germanii cu vârste cuprinse între 14 și 29 de ani susțin AfD, în creștere de la 12% în 2023. Niciun alt partid nu s-a bucurat de o asemenea susținere în acest grup de vârstă.

O astfel de tendință va plana asupra alegerilor pentru Parlamentul European, unde mulți tineri vor vota pentru prima dată. Datele actuale sugerează că până la un sfert din locurile din noul legislativ vor reveni dreptei populiste, față de o cincime în 2019.

Rebeliunea împotriva dictaturii progresiste
Partidele de extremă dreapta, cum ar fi Vox în Spania, se prezintă ca insurgenți împotriva sistemului, o tactică care merge deosebit de bine la bărbații tineri. Santiago Abascal, liderul Vox, se revoltă împotriva „dictaturii progresiste”, promițând să abroge legile privind drepturile persoanelor transsexuale și să pună capăt „fanatismului climatic” al țării.

„Este vorba despre rebeliune „, spune Steven Forti, profesor de istorie contemporană la Universitatea din Barcelona. „Ei spun că luptă împotriva hegemoniei culturale a liberalilor de stânga și sunt mulți tineri care aderă la această narațiune”.

Extrema dreaptă a fost ajutată de „lipsa incredibilă de atractivitate a stângii în forma sa actuală”, a declarat Maximilian Krah, membru al Parlamentului European din partea AfD, care conduce lista partidului pentru alegerile europarlamentare.

Ca și Vox, AfD se prezintă ca o cale de ieșire pentru tinerii care resping un status quo simbolizat de coaliția cancelarului Olaf Scholz, formată din social-democrați, Verzi și liberali.

Deplasarea spre dreapta nu ar trebui să mire pe nimeni: este urmarea dezamăgirilor unei generații după ce a fost zguduită de blocajele pandemiei și nevoită să lupte cu inflația, cu șocurile economice ale războiului din Ucraina și cu Green Deal. Niciun partid progresist și ecologist nu îi mai poate atrage. Pur și simplu, tinerii europeni s-au săturat de sistemul politic actual.

via ziarul national

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.