“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
NOUTATIPOLITICA

Ca sa va dati seama cat de decuplati suntem de discutiile din restul continentului, Simion tocmai il cearta pe Ciolacu, ca n-am intrat in Schengenul total, fiind singurul partid suveranist care militeaza pentru desfiintarea granitelor

62381585

Democratiile etalon devin tot mai originale. Doua state americane nu-l vor include pe Donald Trump pe buletinele de vot, iar un lider CDU cere scoaterea in afara legii a partidului cel mai popular, AfD (Alternativa pentru Germania).

De la partidul geaman CSU, premierul landului Turingia cere schimbarea constitutiei statului pentru a dezavantaja AfD. Actuala constitutie prevede că partidul de pe primul loc primeste automat presedintia parlamentului local, si partidele vechi ar vrea sa se coalizeze pentru a izola gruparea care se prefigureaza castigatoare.

Cu o saptamana in urma, AfD a castigat primul post de primar al unui oras mediu, in apropiere de Dresda, landul Saxonia. Anul viitor sunt programate mai multe alegeri in state componente, care vor avea greutate in politica federatiei.

Ascensiunea AfD se bazeaza in principal pe trei teme de actualitate: in primul rand opozitia la migratie (tema care nu pasioneaza partidele noastre aproape deloc), contestarea politicilor ecologice din energie si a sanctiunilor impuse de UE Rusiei, care au ca efect dezindustrializarea Germaniei, intrata deja in recesiune economica.

Ca sa va dati seama cat de decuplati suntem de discutiile din restul continentului, Simion tocmai il cearta pe Ciolacu, ca n-am intrat in Schengenul total, fiind singurul partid suveranist care militeaza pentru desfiintarea granitelor. Dar poate e o strategie: arati cat esti de cuminte, ca sa te lase democratii sa candidezi. Reactiunea

Un ministru din Germania cere modificarea Constituției pentru a stopa ascensiunea partidului AfD: Simt că suntem somnambuli într-un dezastru. Ne vom trezi după alegeri într-un sistem autoritar

Ministrul de Interne al statului Turingia din estul Germaniei, social-democratul (SPD) Georg Maier, solicită un amendament la constituția statului pentru a împiedica partidul anti-globalist de dreapta AfD să câștige alegerile, potrivit European Conservative.

Alegerile vor avea loc în trei state din est, Brandenburg, Saxonia și Turingia anul viitor. AfD (Alternative für Deutschland) este pe cale să câștige în toate trei. Formațiunea va aduna probabil o treime din totalul voturilor, potrivit sondajelor de opinie.

Perspectiva ca AfD să devină cel mai mare partid din aceste state, cu puterea de a bloca decizii-cheie care necesită majorități de două treimi, a declanșat alarma la Berlin. Partidele principale au căutat metode nedemocratice pentru a opri AfD. Acesta culege roadele politicilor eșuate de migrație și energie ale guvernului liberal de stânga. Alți politicieni au încercat să limiteze oportunitățile partidului clasificând AfD drept „extremist”. Popularitatea AfD a fost numită o „problemă a democrației”. Finanțarea AfD a fost limitată, iar firmele au fost îndemnate să boicoteze partidul. Un membru al Uniunii Creștin Democrate (CDU) a propus chiar interzicerea directă a AfD.

Modificarea Constituției pentru a stopa ascensiunea partidului AfD

Ministrul de Interne din Turingia vrea acum să acționeze înainte de alegerile de stat de anul viitor din septembrie. Într-un interviu acordat Süddeutsche Zeitung, Maier a declarat că parlamentul din Turingia ar trebui să modifice constituția. El dorește ca cel mai mare partid să nu obțină automat funcția de Președinte al Parlamentului după alegeri. Potrivit sondajelor, acest post ar fi obținut fără probleme de AfD. Maier spune că și alte partide ar trebui să poată nominaliza un președinte.

În plus, alegerea primului ministru (Ministerpräsident) în Turingia a fost subiect de controverse în trecut. În timp ce în majoritatea statelor federale germane alegerea șefului guvernului este destul de simplă, în Turingia au existat incertitudini și probleme din cauza lipsei de claritate a constituției.

Conform constituției statului, doar o majoritate relativă este necesară pentru a câștiga alegerile pentru prim-ministru în al treilea tur de scrutin. Constituția nu spune dacă un candidat care candidează singur în turul al treilea poate fi ales cu mai multe voturi nu decât da.

În opinia lui Maier, formularea actuală nu exclude un candidat să fie ales în al treilea tur cu un singur vot, chiar dacă toți ceilalți parlamentari au votat împotriva lui.

„Uneori simt că suntem somnambuli într-un dezastru. Ne vom trezi pe 2 septembrie într-un sistem autoritar. Turingia nu trebuie să devină un stat eșuat”, a susținut Maier.

El a adăugat că toate partidele „democratice” – și anume stanga guvernantă Die Linke, SPD, Verzii și opoziția CDU și liberalul FDP – trebuie să se asigure că constituția devine „rezistentă la intemperii”.

AfD, izolat pe scena politică

Partidele principale de la nivel federal nu sunt dispuse să coopereze cu AfD. Formațiunea este acuzată că e de extrema dreaptă. Totuși, guvernele de stat și locale – chiar și în Turingia – cooperează local cu partidul. Este puțin probabil ca, chiar și cu o treime din voturi, AfD să poată forma un guvern. Dar cu o pondere atât de mare a locurilor în parlament, ar putea bloca voturi cheie sau numirea judecătorilor. De asemenea, ar putea bloca modificări ale constituției.

Stefan Möller, copreședintele AfD din Turingia, a reacționat la cuvintele lui Georg Maier pe Twitter:

„Dacă nu poți câștiga alegerile, trebuie doar să schimbi regulile. Extremiștii de stânga numesc asta democrație.”, a spus el.

Ministrul de Interne a recunoscut că partidele principale sunt parțial vinovate pentru ascensiunea AfD. Oamenii sunt îngrijorați de numeroasele crize cu care se confruntă Germania, iar SPD a neglijat problemele sociale ale estului.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.