“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
ECONOMICMILITARNOUTATI

Presiunea Comisiei Europene: Guvernul României suprimă Industria de Apărare în beneficiul importului de armament

Presiunea Comisiei Europene: Guvernul român îndreaptă industria de apărare către import, subminând producția internă de armament

ind armament

Contractele de offset pentru achizițiile din domeniul Apărării sunt transformate în operațiuni de cooperare tehnologică și industrială, necesitând aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Această modificare legislativă, impusă de Comisia Europeană, elimină procesul de compensare și se axează pe cooperarea tehnologică și industrială pentru a evita discriminarea firmelor europene. De asemenea, obligația de “cooperare” scade de la 80% la doar 20%, iar contractele vizate cresc de la 2 milioane de euro la 10 milioane de euro.

Guvernul a emis o ordonanță de urgență care redefinește complet industria de apărare a României, conform cerințelor impuse de Comisia Europeană. Astfel, obligația de compensare prin offset este înlocuită de operațiuni de cooperare tehnologică și industrială, reducându-se semnificativ procentul obligatoriu și majorând valoarea contractelor vizate.

Deși compensarea offset ar fi putut susține industria de apărare, transferând tehnologie sau generând comenzi pentru sectorul românesc, acum se va impune cooperarea tehnologică pentru a revigora această industrie și pentru a reintegra forța de muncă locală.

Guvernul argumentează că noile operațiuni de cooperare vor revitaliza industria de apărare și vor integra forța de muncă disponibilă local. Totuși, aceste operațiuni necesită aprobarea CSAT și trebuie să protejeze interesele esențiale de securitate ale României.

De asemenea, se va desființa Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială din Ministerul Economiei, înlocuindu-l cu Agenția Română de Cooperare Tehnologică și Industrială pentru Securitate și Apărare (ARCTIS).

Acest pas vine la pachet cu o majorare considerabilă a numărului de posturi, de la 25 la 50, plus președintele și vicepreședintele, susținându-se că noua structură este necesară pentru eficiență și pentru a se alinia cu standardele internaționale în domeniul apărării.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.