Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită:
EDUCATIV - CULTURANOUTATI

“Ne vom intoarce intr-o zi”: 39 de ani de la moartea poetului nationalist Radu Gyr

gyr

Astăzi se îmlinesc 39 de ani de la moartea lui Radu Demetrescu, cunoscut publicului larg după pseudonimul literar Radu Gyr, unul dintre cei apreciaţi poeţi naţionalişti români din generaţia de intelectuali care s-a format în perioada interbelică. Pentru opţiunile lui politice a făcut închisoare în timpul dictaturii regale a lui Carol al II-lea şi apoi a fost închis şi de regimul mareşalului Ion Antonescu. Ulterior a fost condamnat şi de comunişti.

Radu Gyr s-a născut în anul 1905 la Câmpulung Muscel. Licenţiat în Litere, a debutat în anul 1924, odată cu apariţia volumului „Linişti de schituri”, volum care s-a bucurat de o mare apreciere, atât în rândul publicului cât si al criticii românesti. Colaborator statornic în perioada de după debut la revista “Universul literar” şi apoi la alte reviste de formaţie naţionalistă (“Gândirea”, “Gând Românesc”, “Sfarmă-Piatră”, “Decembrie”, “Vremea”, “Revista Mea”, “Revista Dobrogeană” şi altele, precum şi la ziarele filolegionare “Cuvântul”, “Buna Vestire” sau “Cuvântul Studentesc”), Radu Gyr a publicat numeroase articole, studii literare şi poezii.

A fost comandant legionar al Olteniei iar în anul 1940, în timpul guvernării legionare, el a fost numit director general al teatrelor. În această calitate a luat iniţiativa înfiinţării Teatrului Evreiesc Baraşeum, singura instituţie de acest fel din Europa acelor vremuri.

Tot el este şi autorul versurilor cântecelor “Sfântă Tinereţe Legionară”, “Imnul Moţa-Marin” şi “Imnul Muncitorilor”, devenite celebre în perioada interbelică datorită notorietăţii de care se bucura Mişcarea Legionară în rândul maselor la apogeul acesteia.

Pentru activitatea sa politică a făcut închisoare în timpul dictaturii regale a lui Carol al II-lea, fiind internat în lagărul de la Miercurea Ciuc. Apoi a fost închis şi de regimul mareşalului Ion Antonescu. Este trimis pentru “reabilitare” în linia întâi pe Frontul de est, alături de alţi intelectuali legionari. După ce luptă cu arma în mână contra bolşevicilor, este rearestat la întoarcerea în ţară, în 1945. Eliberat în 1956, este arestat din nou, în 1958, şi condamnat de regimul comunist la moarte pentru poezia: “Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane”. Prin decretul 162 din 5 mai 1960 emis de Prezidiul Marii Adunări Naţionale se comută pedepasa lui Radu Demetrescu-Gyr la 20 de ani detenţiune grea.

Ca un fapt inedit, în campania electorală din 2012, liderul Partidului Noua Republică, Mihail Neamţu, a fost acuzat de “antisemitism” pentru că a recitat câteva versuri din celebra poezie.

În total, Radu Gyr a petrecut 20 de ani din viaţă în detenţie, întemniţat de-a lungul timpului la Tismana, Miercurea Ciuc, Târgu Jiu, Jilava și Aiud. La Aiud, a suferit chinuri inimaginabile, cu un regim de celulă aspră. Bolnav grav, cu un prolaps rectal gangrenat, cu hepatită, infiltrat pulmonar TBC, hemofilic, i s-a refuzat orice ajutor medical.

Din 1963, după eliberarea din închisoare, a fost amenințat permanent şi urmărit de Securitate.

A trecut în vesnicie în 29 aprilie 1975, în Bucureşti, ca urmare a unei congestii cerebrale, după ce trupul îi fusese măcinat de boli. Practic sechelele pușcăriei comuniste i-au scurtat viața. Sursa: FrontPress.ro

Ne vom întoarce

Ne vom întoarce într-o zi,
Ne vom întoarce neapărat.
Vor fi apusuri aurii,
Cum au mai fost cînd am plecat.

Ne vom întoarce neapărat,
Cum apele se-ntorc în nori,
Sau cum se-ntoarce, tremurat,
Pirdutul cântec pe viori.

Ne vom întoarce într-o zi,
Şi cei de azi, cu paşii grei,
Nu ne-or vedea, nu ne-or simţi,
Cum vom pătrunde-ncet în ei.

Ne vom întoarce ca un fum,
Uşor, ţinându-ne de mâini,
Toţi cei de ieri în cei de-acum,
Cum trec fântânile-n fântâni.

Cei vechi ne-om strecura, tiptil,
În toate dragostele noi
Şi-n cântecul pe care şi-l
Vor spune alţii după noi.

Noi, cei pieduţi, re-ntorşi din zări,
Cu vechiul nostru duh fecund,
Ne-napoiem şi-n disperări,
Şi-n răni ce -n piepturi se acund.

Şi-n lacrimi ori în mângâieri,
Tot noi vom curge zi de zi,
În tot ce mâine, ca şi ieri
Va sângera sau va iubi!

Radu Gyr

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Un comentariu

  1. A venit pina acum cineva (in primul rind dintre locuitorii orasului Cimpulung Muscel) cu ideea sau propunerea de a i se inalta acestui om o statuie in mijlocul orasului natal ?

Lasă un răspuns

Articole conexe

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.