La câte rotaţii pe minut se schimbă viteza la maşină:

La câte rotaţii pe minut se schimbă viteza este o întrebare care naşte multe controverse în rândul şoferilor. Specialiştii susţin că totul ţine de stilul nostru de a conduce, iar acest stil este, în primul rând, indicat de tipul maşinii.

Un motor diesel este repede afectat dacă este condus subturat. La acest stil de conducere apar depuneri de calamină şi probleme cu filtrul de particule, plus vibraţii nedorite, susţin specialiştii.

Aşadar, aceştia le recomandă şoferilor să evite turaţiile de sub 1600 rpm şi să încerce să schimbe treptele încât să nu cădă sub acest prag.

Este complet nerecomandat să acceleraţi puternic atunci când turaţia este sub 1800 rpm. Dacă totuşi este nevoie, acceleraţi iniţial progresiv, iar după 2000 rpm puteţi să călcaţi complet acceleraţia. Acceleraţiile puternice la turaţii mici au efect negativ asupra turbinei. Pe cât posibil, nu utilizaţi un motor diesel doar în traficul urban şi nu evitaţi turaţiile ridicate atunci când aveţi ocazia (ideal începând cu treapta a 3-a). De asemernea, traseele scurte în regim zilnic nu sunt favorabile unui motor diesel”, ne-a explicat Florin Ungur, electrician auto.

O turaţie mare înseamnă frecare mai mare şi căldura mai mare în motor, însă dacă avem grijă şi schimbăm uleiul la timp cu unul de calitate, o să ne dăm seama că şi dacă alegem să conducem mai sportiv, nu vom avea probleme în afară de un consum ridicat.

“Când mergem cu cineva care schimbă treapta şi motorul tremură chinuit din toţi suporţii, atunci putem spune că este subturat şi că nu e bine. Dar în rest, trebuie să lăsăm prejudecăţile învăţate de bunicii care conduceau Dacii şi care ne învăţau să schimbăm viteza la peste 2000 de ture sau să schimbăm în viteza a 5-a doar când avem peste 60 la oră. Vremurile s-au schimbat, la fel şi motoarele, iar orice şofer ştie exact cum să-şi conducă maşina cel mai eficient”, a mai explicat specialistul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.