NATIONALSTIRI

Se prelungește VALABILITATEA PERMISULUI AUTO

Sfârșitul afacerilor statului pe banii cetățenilor! Permisele de conducere, valabile 15 ani

Obligatoriu pentru toti cei care au permis de conducere. Se aplica in toata Romania pentru cei care vor sa aibe carnet in buzunar

Unanimitate în Parlament pentru prelungirea valabilității permiselor auto

Parlamentarii au cerut, în unanimitate, ca valabilitatea permiselor auto să fie extinsă la 15 ani, conform prevederilor legislative din Uniunea Europeană. În prezent, schimbarea permisului o dată la 10 ani aduce statului român peste 700 de milioane de lei. De asemenea, clinici private încasează de la cetățeni peste 1,6 miliarde de lei pentru fișele medicale obligatorii. În același context, propunerea legislativă reduce drastic valabilitatea permiselor de conducere pentru persoanele în vârstă de peste 70 de ani.

Conform unei Directive a Parlamentului European și a Consiliului privind permisele de conducere (reformată), în vigoare din 19 ianuarie 2013, permisele eliberate pentru categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl și BE pot avea o valabilitate administrativă între 10 și 15 ani, conform expunerii de motive a proiectului de lege semnat de parlamentari din toate partidele politice. Astfel, aceștia solicită implementarea în România a valabilității administrative de 15 ani pentru permisele de conducere din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl și BE.

”La sfârșitul anului 2021, numărul românilor care dețineau un permis de conducere era de 8.298.956 de persoane, din care 8.209.017 dețineau permise categoria B. Tariful pentru eliberarea permisului este de 89 de lei, iar tariful pentru controalele medicale pentru fișele medicale obligatorii variază între 150 și 200 de lei, în funcție de clinică.

Se adaugă costurile pentru copii după documente solicitate de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Astfel, prin extinderea valabilității administrative a permiselor de conducere, fiecare dintre cei peste 8 milioane de cetățeni ar economisi între 259 și 309 lei la reînnoirea permisului de conducere”, arată parlamentarii.

Timpul pierdut

Inițiatorii proiectului de act normativ atrag atenția asupra faptului că oricine trebuie să-și reînnoiască permisul de conducere este obligat să dedice mai multe zile acestei activități. Astfel, pentru efectuarea controalelor medicale pentru fișele medicale obligatorii sunt necesare 2-3 zile.

După completarea fișei medicale, urmează programarea la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) pentru depunerea dosarului cu documentele necesare reînnoirii permisului de conducere, urmată de încă o zi pentru depunerea actelor la sediul DRPCIV. De asemenea, conform datelor Ministerului Afacerilor Interne, în acest an au expirat 450.000 de permise de conducere, iar alte zeci de mii de permise noi vor conduce la o supraaglomerare a sediilor DRPCIV din țară, susțin parlamentarii.

Controale medicale la doi ani

Potrivit proiectului de lege, valabilitatea administrativă a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl și BE, deținute de persoane cu vârsta de 70 de ani și peste această vârstă, va fi de 5 ani, iar pentru persoanele de 80 de ani și peste această vârstă, de doar doi ani. ”În România sunt înregistrate peste 820.000 de conducători de autovehicule cu vârste mai mari de 71 de ani. Medicii avertizează că vârsta înaintată ar putea afecta grav capacitatea lor de a conduce.

Odată cu trecerea timpului, aproximativ o treime dintre persoanele cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani se confruntă cu pierderea auzului, iar aproximativ jumătate dintre cei peste 75 de ani au această problemă. Apar, de asemenea, scăderea vederii nocturne și a acuității vizuale. Conform datelor medicale, aproximativ 20 din 100 de cetățeni cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani și peste 50 din 100 dintre cei peste 74 de ani au cataractă, existând și riscul unui infarct miocardic la volan”, se menționează în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Autor – Marius Trancă

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți, prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

paypal donate button 1

Lasă un răspuns

Back to top button

Dacă ți-au plăcut articolele și dorești să ne susții, orice DONAȚIE este binevenită.

X

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.