Klaus Iohannis activează opțiunea NUCLEARĂ: anunțul care se pregătește la Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis pare că s-a decis asupra miniștrilor propuși de PSD și îi va respinge pe aceștia. Ieri, Klaus Iohannis a semnat decretele de vacantare pentru Lucian Șova și Paul Stănescu.

Surse politice ne-au precizat că în cursul zilei de azi, președintele Klaus Iohannis ar putea ieși la declarații, în cadrul cărora va explica motivele refuzului.

Odată ce refuzul va fi oficial, liderii PSD se vor reuni într-o ședință a Comitetului Executiv pentru a trimite noi propuneri la Cotroceni.

Curtea Constituțională a publicat motivarea pe conflictul instituțional între președintele Klaus Iohannis și Guvern, pe tema remanierilor, o motivare care îi conferă președintelui opțiunea nucleară.

Citiți și:  Iohannis anunță cel mai NEGRU SCENARIU, trecut sub tăcere de autorități

În motivare, judecătorii arată că președintele poate refuza un ministru pe motive de legalitate și fac o precizare extrem de importantă: președintele poate refuza și a doua sau a treia propunere a Guvernului, dacă nu întrunește condițiile de legalitate.

Prin această explicație, judecătorii distrug strategia Guvernului, care până acum îl putea amenința pe președinte că odată ce refuză o numire, a doua variantă va fi și mai rea decât prima, iar el ar fi fost obligat să semneze.

”Președintele poate exercita doar un control de legalitate asupra propunerii astfel formulate. Așadar, ori de câte ori nu sunt îndeplinite condițiile legale de numire a miniștrilor, conform art.2 din Legea nr.90/20011 , aici înțelegând și situația în care, în realitate, prin propunerea de numire se schimbă compoziția politică a Guvernului, Președintele României are competența de a refuza propunerea de numire în funcție ori de câte ori se impune. Acesta nu este limitat la a refuza o singură dată o atare propunere, astfel că, dacă nici a doua/ treia propunere nu îndeplinește condițiile legale, poate refuza numirea.”, arată judecătorii CCR.

Citiți și:  FARA PRECEDENT! Caramitru, VAL de JIGNIRI grotești la adresa votanților PSD: Sunt prosti de bubuie și nu știu sa facă nimic

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile