ÎȘI BAT JOC DE NOI! Casa Albă somează UE să facă plăți regulate către Kiev pentru ca Zelensky să achite armamentul american luat în leasing

În afară de solicitarea stupidă a lui Zelensky ca Ucraina să intre în NATO ”în procedură rapidă”, astăzi a mai venit pe fluxul de știri o informație fabuloasă.

Potrivit Financial Times, Statele Unite a închiriat ”în leasing” o bună parte din armamentul folosit de regimul Zelensky. Iar acum administrația Biden face presiuni mari la Bruxelles pentru ca Uniunea Europeană să deconteze la timp ”facturile” emise de Kiev. Adică să vireze lună de lună miliarde de euro, sub formă de ”granturi nerambursabile”, pentru ca Zelensky, la rândul său, să achite leasingul către Pentagon.

Cu alte cuvinte, Europa nu doar că plătește la preț de caviar gazul băgat pe gât de americani (și riscă o recesiune cruntă), dar decontează și armamentul trimis peste ocean de generalii lui Biden. Este aproape ireal ce se întâmplă. O bătăie de joc și o umilire fără precedent a europenilor, pe care nu i-a întrebat nimeni dacă vor să sărăcească, să înghețe la iarnă și să se implice direct în războiul generat și întreținut de Casa Albă.

Guvernul SUA cere Uniunii Europene să efectueze plăți mai rapide.
Revista Financial Times spune că mai mulți reprezentanți guvernamentali de la Washington au sporit presiunile asupra oficialilor UE pentru a transfera bani către Kiev.

Premierul ucrainean Denys Shmyhal a transmis către UE că Kievul are nevoie de aproximativ 3,5 miliarde de euro în fiecare lună. În cadrul discuțiilor de la sediul ONU, oficialii americani au subliniat în fața omologilor din UE că este necesar să sprijine financiar Ucraina ”atât timp cât ofensiva ucraineană din sudul țării va avea succes”.
Colac peste pupăză, Ucraina ar putea pierde taxelor de tranzit ale gazului rusesc, ceea ce ar pune o presiune în plus, semnificativă, asupra bugetului de stat.

UE a promis Ucrainei injecții financiare în valoare de 9 miliarde de euro, din care doar un miliard a fost plătit. Se așteaptă ca alte cinci miliarde să curgă înainte de finele lunii septembrie, iar restul până la sfârșitul anului. Oficialii americani au transmis către oficialii UE că ar fi mai bine ”să acorde banii sub formă de granturi nerambursabile, decât sub formă de împrumuturi”.

Pe lângă costurile de război, Ucraina are nevoie de lichidități substanțiale, întrucât trebuie să plătească armele furnizate de SUA. La baza cooperării dintre Washington și Kiev se află ”Legea privind împrumuturile și leasingul 2022”. Aceasta corespunde unui acord similar pe care SUA l-a încheiat cu Marea Britanie și Uniunea Sovietică în 1941.

Conform acordului, materialul de război, echipamentele și combustibilul sunt doar împrumutate sau închiriate de către guvernul american și ar trebui returnate după război. Deoarece echipamentul de război este de obicei deteriorat sau distrus, armele au adesea doar o valoare de fier vechi la sfârșitul războiului. Prin urmare, guvernul SUA este interesat ca Ucraina să fie în măsură să își îndeplinească la timp contractele de leasing.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat pentru Financial Times că plățile vor trebui să fie efectuate în conformitate cu normele bugetare stricte ale UE pentru a exclude orice utilizare abuzivă a banilor. Un audit amănunțit a fost necesar înainte ca banii să poată fi plătiți, a spus el. În legătură cu livrările de arme, mai mulți membri ai Congresului SUA au cerut controale mai stricte. Ucraina se află pe locul 122 din 180 de țări în ”Indicele de percepție a corupției 2022” realizat de Transparency.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Un cometariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *