“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
NOUTATIPOLITICA

Halucinant! Guvernul anunță iminența falimentului firmelor de asigurări

falimm

 

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență în care vorbește despre iminența falimentului unor asiguratori cu cotă de piață ridicată pe segmentul asigurărilor, denumindu-le împrejurări excepționale manifestate pe piața asigurărilor. În acest context, Executivul încearcă să salveze contractele de investiții publice care au rămas sau vor rămâne fără garanții, permițând reținerea banilor din sumele pentru facturile emise.

falim 1

Dezastrul de pe piața asigurărilor, patronat de ASF, lovește acum și în investițiile publice, România riscând să fie obligată să returneze banii europeni.

Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care, în cazul contractelor de lucrări, servicii și furnizare aflate în implementare la data curentă, constituirea noilor garanții de bună execuție se va face prin oricare dintre modalitățile prevăzute de lege, inclusiv prin rețineri succesive din sumele datorate pentru facturi parțiale, fără a fi necesară verificarea condiției ca această posibilitate să fi fost prevăzută la nivelul documentației de atribuire, precum și prin combinarea a două sau mai multe dintre modalitățile de constituire a garanției de bună execuție prevăzute de lege.

falimeuroins

Contractele de asigurări de garanții încheiate cu Euroins încetează la data de 5 februarie 2024
Măsura este necesară, explică Executivul, în contextul în care contractele de asigurări de garanții încheiate cu Euroins încetează de drept în foarte scurt timp, respectiv la data de 5 februarie 2024. ”Neadoptarea cu celeritate a prezentei ordonanțe de urgență ar avea consecințe negative asupra unui număr însemnat de beneficiari ai fondurilor europene, consecințe care ar putea consta în imposibilitatea asigurării fluxului de numerar necesar implementării proiectelor finanțate din fonduri europene aferente obiectivului convergență.

De asemenea, riscul de neutilizare a fondurilor europene poate fi accentuat de împrejurările excepționale manifestate pe piața asigurărilor, generate de iminența falimentului unor asiguratori cu cotă de piață ridicată pe segmentul asigurărilor, ce dețin în portofoliu polițe de asigurare/garanții aferente contractelor de achiziție publică și contractelor sectoriale”, se arată în expunerea de motive a actului normativ adoptat în ultima ședință de Guvern.

Risc de reziliere a contractelor
La problemele survenite pe piața asigurărilor, se adaugă creșterea generalizată a prețurilor la materialele de construcții, la combustibili și la energie electrică, susține Guvernul.

”Această situație poate deveni și mai gravă în condițiile în care nu se vor identifica alți asiguratori care să preia portofoliul menționat, existând riscul blocării tuturor contractelor aflate în derulare. Astfel, riscul rezilierii contractelor cu consecința nerealizării obiectivele de investiții aflate în derulare este actual, periclitând absorbția fondurilor europene destinate realizării obiectivelor de investiții necesare dezvoltării României. Sancțiunea rezilierii contractelor trebuie să fie privită ca o măsură de ultimă instanță, aplicabilă numai în cazul în care celelalte măsuri contractuale (punere în întârziere, prelungirea termenului de proiectare/execuție, perceperea de penalități, etc) nu conduc la salvarea contractului. În consecință, rezilierea nu trebuie să reprezinte decât o excepție aplicabilă doar în situația în care un antreprenor, din culpa sa exclusivă, se află în imposibilitatea îndeplinirii obligației de a finaliza obiectivul de investiții”, se arată în ordonanța de urgență.

Niciun vinovat
Executivul semnalează că se află în fața unei situații dificile, în care culpa neîndeplinirii obligațiilor contractuale nu poate fi considerată o culpă care aparține exclusiv antreprenorilor, iar măsura rezilierii contractului de achiziție publică motivată de imposibilitatea constituirii/reconstituirii garanției de bună execuție ca urmare a problemelor existente pe piața asigurărilor, ar reprezenta o măsură exagerată cu consecințe grave în procesul de derulare a obiectivelor de investiții finanțate din bani publici.

”Starea de fapt independentă de voința Guvernului constă în faptul că, în această situație, problemele legate de obligativitatea constituirii noilor garanții de bună execuție, în cadrul contractelor de achiziție publică/contractelor sectoriale, sunt de natură să blocheze implementarea unor proiecte majore de investiții, să afecteze în mod negativ gradul de absorbție al fondurilor europene și să conducă la neatingerea indicatorilor de program, existând riscul dezangajării fondurilor alocate României”, mai precizează Guvernul.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.