“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
GENERAL

Este mai ușor să te plângi de Regele Dolar decât să-l detronezi

În întreaga lume în curs de dezvoltare, multe țări s-au săturat de dominația americană asupra sistemului financiar global – în special de puterea dolarului. Dar care este alternativa?

Este mai usor sa te plangi de Regele Dolar decatGreu de răspuns: este mai ușor să te plângi de King Dollar decât să desființezi moneda mondială de facto.Dolarul este de departe cea mai utilizată monedă în afacerile mondiale și a reușit să facă față provocărilor din trecut la adresa preeminenței sale.

În pofida discuțiilor repetate despre posibilitatea ca țările BRICS să își lanseze propria monedă, nu au apărut propuneri concrete. Dar economiile emergente au discutat despre extinderea comerțului în propriile monede pentru a reduce dependența de dolar.

În cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe din BRICS din iunie, Naledi Pandor din Africa de Sud a declarat că Noua Bancă de Dezvoltare a blocului va căuta alternative „la actualele monede tranzacționate la nivel internațional”. Pandor stătea alături de Serghei Lavrov din Rusia și Ma Zhaoxu din China – reprezentanți a două țări care sunt deosebit de dornice să slăbească influența financiară internațională a Americii.

Gruparea BRICS datează din 2009. Inițial, a fost doar BRIC, un termen inventat de economistul Jim O’Neill de la Goldman Sachs pentru a se referi la economiile în creștere ale Braziliei, Rusiei, Indiei și Chinei. Africa de Sud s-a alăturat în 2010, adăugând „S” la nume. Peste 20 de țări – inclusiv Arabia Saudită, Iran și Venezuela – și-au exprimat interesul de a se alătura BRICS.

În 2015, țările BRICS au lansat Noua Bancă de Dezvoltare – o alternativă la Fondul Monetar Internațional și la Banca Mondială, dominate de SUA și de Europa.Acum, criticii din țările în curs de dezvoltare sunt deosebit de neliniștiți de dorința Americii de a folosi influența globală a dolarului pentru a impune sancțiuni financiare împotriva adversarilor – așa cum a făcut cu Rusia după invazia din Ucraina de anul trecut.

De asemenea, aceștia se plâng că fluctuațiile dolarului le pot destabiliza economiile. Un dolar în creștere poate provoca haos în străinătate prin atragerea de investiții din alte țări. În același timp crește costul de rambursare a împrumuturilor denominate în dolari și de cumpărare a produselor importate, ale căror prețuri sunt adesea exprimate în dolari.

Președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a susținut o monedă comună pentru comerțul în cadrul blocului sud-american Mercosur și pentru comerțul între națiunile BRICS.”De ce are nevoie Brazilia de dolar pentru a face comerț cu China sau Argentina? Putem face comerț în moneda noastră”, a declarat el în această lună.

Chiar dacă dezavantajele dolarului sunt ușor de observat, alternativele la acesta nu sunt evidente. „Până la urmă, dacă vrei să-ți păstrezi rezerva în siguranță, trebuie să o plasezi în dolari”, subliniază Daniel Bradlow, profesor de economie la Universitatea din Pretoria. În prezent, circa 80% din schimburile comerciale internaționale sunt facturate în dolari.

Cu toate acestea, influența dolarului asupra comerțului mondial a slăbit oarecum în ultimii ani, deoarece băncile, întreprinderile și investitorii s-au orientat către euro și yuanul chinezesc.Dar, la 24 de ani de la introducerea euro, moneda numărul 2 în lume nu rivalizează încă cu dolarul în ceea ce privește importanța internațională: dolarul este folosit în de trei ori mai multe tranzacții valutare decât euro, susține economistul Jeffrey Frankel de la Universitatea Harvard. Iar yuanul este limitat de refuzul Beijingului de a lăsa moneda să se tranzacționeze liber pe piețele mondiale.

„Niciuna dintre alternativele la dolar nu a reușit să ajungă la nivelul de dominație”, a subliniat Michaela Papa, senior fellow la Școala de afaceri globale Fletcher School de la Universitatea Tufts.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.