Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită:
GENERAL

Decizie recentă a CEDO. O persoană NU este obligată să restituie banii primiți în mod greșit de la stat

CEDO

O recentă decizie a CEDO stabilește că o persoană nu este obligată să restituie banii primiți în mod eronat de la stat, cu o condiție.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că autoritățile care acordă ajutor de șomaj pentru o perioada mai lungă față de cea stabilită inițial unei persoane, nu au dreptul să ceară banii înapoi. Curtea a arătat că persoană nu este responsabilă de greșeala oficialilor. În plus, prin faptul că au acționat în instanța persoană respectivă, autoritățile i-au încălcat dreptul la proprietate.

De unde a pornit problema

Cazul s-a întâmplat în Croația, unde o femeie a primit ajutor de șomaj din anul 1995 până în anul 2001. Autoritățile nu i-au mai dat bani din 2001, însă au constatat că trebuia să nu mai beneficieze de acești bani încă din 1998. Femeia a fost dată în judecată, unde i s-a solicitat returnarea sumelor primite în perioada 1998-2001, în 60 de rate cu dobândă.

Această a refuzat să plătească și a cerut ajutorul CEDO pentru a lămuri situația.

CEDO a reținut că femeia nu este vinovată, întrucât a obținut ajutorul de șomaj în mod legal și nu a încercat să inducă în eroare autoritățile croate pentru a primi mai mulți bani decât trebuia. În plus, cât timp autoritățile i-au acordat ajutorul de șomaj, femeia era îndreptățită să creadă că banii pe care îi primește i se cuvin, deoarece nu a fost înștiințată cu privire la un termen limita până la care avea dreptul să beneficieze de ajutor de șomaj.

„Având în vedere faptul că este bolnavă și nu are niciun venit, autoritățile locale i-au încălcat drepturile, punând o povara individuală excesivă asupra ei”, a mai precizat CEDO.

CEDO consideră că autoritățile croate sunt responsabile să verifice perioada în care femeia avea dreptul la ajutor de șomaj, iar faptul că această a primit bani timp de trei ani în plus față de perioada stabilită este exclusiv culpa autorităților. De asemenea, încercând să recupereze banii oferiți din greșeală, autoritățile au încălcat dreptul de proprietate al femeii.

Pentru aceste considerente, CEDO a hotărât că statul croat trebuie să îi plătească femeii despăgubiri pentru daune morale în valoare de 2.600 de euro.

Sursa: dcbusiness,ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Lasă un răspuns

Articole conexe

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.