“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
NOUTATIPOLITICA

Acordul României cu Austria pentru primirea migranților: trădare națională sau victorie diplomatică? / Cum se amuză austriecii pe seama noastră, după anunțul liderilor din București despre aderarea la Schengen

marcel ciolacu 2 770x540 1

Recent, liderii politici de la București au anunțat în grabă că, începând cu martie 2024, controalele la frontiere vor fi eliminate pentru România și Bulgaria în traficul aerian și maritim. Cu toate acestea, publicația austriacă profil.at evidențiază o rezervă din partea Ministerului de Interne de la Viena în ceea ce privește acest acord.

În ciuda declarațiilor optimiste de joi din partea guvernelor de la București și Sofia, guvernul federal austriac menține opoziția față de aderarea celor două țări la zona Schengen, care ar permite călătoriile fără controale la frontieră.

Conform Ministerului de Interne de la Viena, negocierile sunt încă în desfășurare, răspunzând unei solicitări din partea publicației “Die Presse”.

Der Standard, de asemenea, remarcă că Ministerul de Interne de la Viena a precizat doar că negocierile sunt în curs de desfășurare, fără a furniza detalii suplimentare. Cu toate acestea, ministerul austriac de Interne a subliniat că, în prezent, nu există discuții cu privire la aderarea la Schengen în ceea ce privește frontierele terestre, și, prin urmare, nu există un termen limită stabilit.

Austria a impus condiții și pentru admiterea în zona Schengen în ceea ce privește frontierele aeriene, inclusiv o extindere a misiunii Frontex în Bulgaria, finanțare de la Comisia Europeană pentru o protecție solidă a frontierelor externe, intensificarea controalelor la frontierele terestre, și cererea ca România și Bulgaria să preia solicitanții de azil, în special cei din Afganistan și Siria.

Acordul României cu Austria pentru primirea migranților: trădare națională sau victorie diplomatică?

În data de 27 decembrie, Guvernul a făcut cunoscut faptul că România a ajuns la un acord politic cu Austria pentru extinderea spațiului Schengen către România și Bulgaria în ceea ce privește frontierele aeriene și maritime, începând cu martie 2024.

Anunțul, difuzat printr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne, a fost salutat de premierul Marcel Ciolacu (PSD) și de liderul PNL, Nicolae Ciucă. Media a evidențiat acest eveniment ca fiind o reușită notabilă a diplomației românești, trecând însă sub tăcere detalii esențiale, precum data efectivă a semnării acordului cu Austria privind acceptarea migranților.

Comunicatul MAI

Ministerul Afacerilor Interne a transmis, în aceeași zi, un comunicat de presă referitor la chestiunea Schengen, având ca scop informarea corectă și oficială a opiniei publice.

“La data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne a convenit un acord politic împreună cu ministerele corespondente din Austria și Bulgaria, referitor la extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria, aplicând acquis-ul comunitar Schengen în aceste țări la frontierele aeriene și maritime începând cu martie 2024, și discutând posibilitatea aplicării acestuia la frontierele terestre în 2024, având în vedere măsurile compensatorii pentru consolidarea controlului la frontieră și implementarea Acordului Dublin.

În consecință, în zilele de 26 și 27 decembrie, au avut loc discuții pe cale diplomatică între ministerele de interne, de externe și misiunile diplomatice acreditate la UE, referitor la proiectul de decizie al Consiliului, pentru a legitima acordul politic menționat. Aceste discuții vor continua și pe 28 decembrie 2023.”

Comunicatul de presă transmis de MAI nu a conținut informații referitoare la semnarea acordului cu Austria privind primirea migranților. Însă, conform Evadare.ro, Guvernul României a aprobat în septembrie 2023 un astfel de acord cu Austria, conform Hotărârii nr. 890 din 20 septembrie 2023.

Potrivit Acordului administrativ din 23 august 2023 între România și Austria, acesta stabilește că atunci când o parte solicită celeilalte părți să accepte să preia un cetățean al unei țări terțe sau un apatrid care solicită protecție internațională, iar această cerere este fundamentată pe un rezultat pozitiv al sistemului de date Eurodac, autoritatea competentă trebuie să răspundă în cel mult șapte zile lucrătoare de la primirea cererii.

În cazul în care autoritatea competentă a părții solicitante nu respectă termenele menționate, conform articolului 3 din Acord, acea parte va fi considerată responsabilă conform prevederilor Regulamentului Dublin.

De asemenea, acordul permite transferul migranților pe patru aeroporturi din România: Aeroportul Internațional Otopeni, Aeroportul Internațional Iași, Aeroportul Internațional Cluj și Aeroportul Internațional Timișoara.

Acest acord, fără termen de expirare, poate fi reziliat în scris de oricare dintre părți, în orice moment. Documentul a fost semnat de ministrul Cătălin Predoiu și omologul său austriac, Gerhard Karner.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.