ULTIMA ORA Prada s-a împărțit. CE si CUM si-au luat

Dincolo de negocierile pe programul de guvernare și portofoliile din Guvern, în spatele ușilor închise liderii PSD, PNL și UDMR și-au împărțit și funcțiile din eșalonul doi și trei, funcții renumerate bine și care permit controlul asupra instituțiilor statului. Este vorba de secretari de stat, prefecți, șefii Parlamentului și ai comisiilor de specialiate din Legislativ. De asemenea, în interiorul partidelor au fost identificate numele cheie care ar putea fi propuse pentru portofoliile din noul Guvern PSD-PNL-UDMR.

Premierul propus de PNL Nicolae Ciucă a anunţat duminică, după ultima rundă de negocieri că au fost finalizate toate activităţile care vizau formarea Guvernului şi că partidele coaliţiei PNL-PSD-UDMR vor merge, la consultările de la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis, cu o propunere unică de premier.

Liderii celor trei partide vor merge luni, în forurile stautare unde vor prezenta rezultatul negocierilor și vor cere un vot pentru propunerea finală de premier. Conform surselor politice Nicolae Ciucă are cele mai mari șanse să fie validat de toate cele trei formațiuni politice.

La ultima rundă de negocieri, liderii celor trei partide au discutat și tranșat împărţirea funcţiilor din eşalonul doi și trei di Guvern dar și din Legislativ.

Astfel, șefia Parlamentului va fi împărțită între PSD și PNL. Social democrații au revendicat funcția de președinte al Camerei Deputaților, post cheie pentru controlul întregului Legislativ și al proiectelor de lege din domenii importante ca social-economic -educație și justiție.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu vizează acest post și cel mai probabil va fi și votat în plen de către deputații PSD, PNL și UDMR care vor face o majoritatea confortabilă.

Citiți și:  A explodat scandalul in coalitie. Ciolacu cere o ședință ”de urgență” după declarațiile lui Rareș Bogdan

Funcția de președinte al Senatului va fi preluată de către Florin Cîțu după negocieri ale liberalilor cu propriul șef de partid pentru a-l convinge să renunțe la o nouă nominalizare pentru funcția de premier.

Totodată, în comisiile de specialitate ale Parlamentului se vor face schimbări iar parlamentarii USR care dețin conducerea comisiilor vor fi înlocuiți cu cei ai PSD și PNL, după ce se va oficializa noua majoritate din Legislativ. PSD va primi șefia a 9 comisii iar PNL – 7.

Astfel, la Camera Deputațior, PSD va lua şefia comisiei juridice şi a comisiei de muncă, în timp ce PNL va primi preşedinţia comisiei de cultură. La Senat, PNL va prelua şefia comisiei Economice.

Pentru portofoliile din Guvern, bătălia în interiorul partidelor este în plină desfășurare. Social democrații au obținut în urma negocierilor portofolii cheie în Guvern. Este vorba de Finanțe, Transporturi, Muncă și Sănătate. Conducerea PSD intenționează să propună numele de lideri ai partidului pe ministerele importante.

La PNL, Florin Cîțu este în conflict direct cu cei patru prim-vicepreședinți și încearcă să-și impună oamenii pe portofoliile importante. De altfel, potrivit surselor HotNews.ro, Cîțu a cerut garanții președintelui Klaus Iohannis că va avea un cuvânt greu de spus la formarea Guvernului, într-o întâlnire privată care a avut loc în cursul acestei săptămâni.

În UDMR lucrurile sunt clare și nu se așteaptă să apară modificări pe portofoliile pe care și le-au păstrat și în noua Coaliție.

Cum ar putea arata Guvernul PSD-PNL-UDMR:

premier – Nicoale Ciucă
vicepremier – Sorin Grindeanu
vicepremier – Kelemen Hunor
PSD
secretar General al Guvernului – Marian Neacșu
Finanțelor – Adrian Câciu/ Leonardo Badea
Transporturi – Sorin Grindeanu
Munca – Marius Budăi
Sănătatea – Alexandru Rafila
Apărare – Titus Corlățean / Vasile Dîncu
Agricultura – Adrian Chesnoiu
Economie – Radu Popa
Cultură – Lucian Romașcanu / Vasile Dîncu
Tineret și Familie – Gabriela Firea
PNL
Justiţie – Alina Gorghiu / Cătălin Predoiu

Citiți și:  Cîțu, atac împotriva unui ministru PSD: Nu este greșeală! CAPISCI?

Interne – Lucian Bode
Educație – Sorin Cîmpeanu
Energie – Virgil Popescu
Externe – Bogdan Aurescu
Fondurile Europene – Marcel Boloș / Cristian Bușoi
Digitalizare – Robert Sighiartău
IMM și Turism – Daniel Cadariu
UDMR
Dezvoltare – Cseke Attila
Mediu – Tancsoz Barna
Sport – Eduard Novak

O altă categorie de funcții împărțite sunt cele din esalonul doi și trei din Guvern. Astfel, din cei 80 de secretari de stat din Guvern PSD va numi 42, în timp ce PNL va avea 34, iar UDMR – 8 , conform ponderii din Parlament. Liberalii pierd 13 secretari de stat comparativ cu Guvernul PNL-USR-UDMR.
Și funcțiile din teritoriu au fost împărțite între cele trei partide. Este vorba de posturile de prefecţi, subprefecţi, şefi de agenţii. Din cele 42 de funcții de prefect PSD va numi 21 de oameni în timp ce PNL -17 iar UDMR- 4 prefecți.

Sursele politice au explicat pentru HotNews.ro că acolo un partid deține șefia Consiliului Județean va numi pe linie prefecții și șefii de deconcentrate.

Sursa: comisarul.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.