Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită:
MEDICALNATIONALPOLITICASTIRI

MĂGARUL NE-A MINȚIT! Banii pentru Sanatate ai guvernului Ciolacu sunt doar pe hartie: Medicina de familie si ambulatorie, la un pas de faliment!

img 62

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a anuntat public, joi, in transparenta decizionala, sumele pe care le va achita pentru fiecare pacient inregistrat pe listele medicilor de familie, precum si pentru fiecare serviciu medical prestat, atat in cazul medicilor de familie, cat si pentru cei din ambulatoriu.

Conform Contractului-cadru, noile valori per capita se calculeaza de CNAS anual, dupa intrarea in vigoare a Legii bugetului de Stat si in limita fondurilor aprobate prin acest act normativ. Valorile rezultate se regasesc intr-un proiect de Ordin al ministrului sanatatii si al presedintelui CNAS pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru, care a fost publicat joi, 11 ianuarie 2024.

Comparativ cu anul trecut, Legea Bugetului de Stat pentru 2024 a taiat astfel veniturile incasate de specialistii din sanatate cu 30% in cazul medicilor de familie, cu 27% in cazul specialistilor care lucreaza in ambulatoriu de specialitate, iar stomatologii vor incasa cu 50% mai putin pentru fiecare pacient.

Valorile propuse de CNAS:

7,7 lei – valoarea punctului per capital

6,2 lei – valoarea punctului pe serviciu medical in asistenta medicala primara (medici de familie)

3,3 lei – valoarea punctului pe serviciu medical in asistenta medicala ambulatorie.

Astfel, medicii de familie ar primi 7,7 lei pentru fiecare pacient pe care il au pe lista, fata de 12 lei cat era in 2023. Pentru punctul per serviciu medical in asistenta medicala primara vor primi 6,2 lei, fata de 8 lei in 2023. In cazul policlinicilor, medicii de ambulatoriu vor primi pentru punctul per serviciu medical 3,3 lei, fata de 4,5 lei in 2023. De asemenea, pretul pentru o consultatie decontata de CNAS va fi de 34 de lei, in loc de 44 de lei.

Totalul cheltuielilor sistemului sanitar: bani mutati dintr-un buzunar in altul

In aceste conditii, Colegiul Medicilor din Romania trage un semnal grav de alarma privind situatia critica in care se afla sistemul de sanatate si consecintele care vor aparea in nevoile de ingrijiri medicale ale populatiei.

„Desi, in ansamblu, bugetul alocat Sanatatii in 2024 este mai mare, in comparatie cu executia precedenta, resursele financiare prevazute reflecta o reducere a fondurilor disponibile pentru sectoare vitale: medicina de familie, ambulatoriul de specialitate si stomatologie.

Mai exact, cresterea se refera la totalul cheltuielilor sistemului, inclusiv cresterea salariilor si la finantarea masurilor cuprinse in Planul National de Redresare si Rezilienta. Astfel, incadrarea in limitele bugetare stabilite va fi realizata prin scaderea valorii punctelor sau a veniturilor finale, preponderent in segmentele precizate”, a fost explicat in comunicat.

Situatia are consecinte grave asupra indeplinirii nevoilor de ingrijiri medicale ale populatiei, au punctat oficialii CMR.

Urmeaza organizarea protestelor

Medicii specialisti din ambulator ameninta cu inchiderea cabinetelor care ofera consultatii medicale in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate. Ei afirma ca nu vor mai putea sa sustina, in acest an, functionarea cabinetelor cu sumele pe care CNAS a anuntat ca le va deconta in 2024 .

„Ambulatoriul de specialitate este un segment al serviciilor medicale care trebuie dezvoltat, pentru ca este una dintre putinele metode prin care putem degreva activitatea din spitale.

Suntem aici pentru a ne arata sustinerea ferma pentru renegocierea valorii punctului pe serviciu. Am avut discutii si la nivelul CNAS, am cerut renegocierea de urgenta a valorii punctului pe serviciu”, a afirmat presedintele Colegiului Medicilor Bucuresti, Catalina Poiana. „Cu aceste masuri, se va ajunge din nou la un maxim de plecari ale medicilor in strainatate,” a mai spus aceasta.

Presedintele Asociatiei Medicilor de Ambulator, Cosmin Alexandrescu, spune ca, in cazul in care nu se va ajunge la o intelegere cu CNAS pentru ca valoarea punctului pe serviciu sa fie cel putin la valoarea anului trecut, medicii vor inchide cabinetele.

Atat medicii de ambulator, cat si medicii de familie cer Casei de Asigurari de Sanatate renegocierea tarifelor pentru decontarea serviciilor anuntate pentru anul 2024.

Ei mai spun ca, inainte de a organiza eventuale proteste, primul pas va fi sa incerce sa renegocieze aceste sume cu CNAS.

Atat medicii de familie, cat si cei de ambulator acuza, de asemenea, CNAS ca a refuzat mereu sa negocieze cu ei si s-ar fi comportat in felul urmator: „Daca va convine, bine, daca nu, asta e”.

Dentistii declara si ei ca le vor scadea bugetele din cauza noilor valori propuse de CNAS. Colegiul Medicilor Stomatologi din Romania spune ca „in 2024, fondurile alocate decontarii serviciilor de sanatate orala scad, in total, cu 50%”.

Marcel Ciolacu: „Sunt suficienti bani in Sistem”

Reducerea propusa de CNAS pentru medicina de familie si ambulatorie vine in contextul in care premierul Marcel Ciolacu a declarat joi ca sunt suficienti bani in sanatate si ca a deblocat 8.800 de posturi pentru spitale.

Tot Marcel Ciolacu declara ca medicii trebuie sa ofere „servicii mai bune pentru pacienti, un plus de empatie si de responsabilitate”. Liderul de la Palatul Victoria a precizat ca „Ministerul Sanatatii are in acest an un buget cu peste 40% mai mare decat in 2023, deci nu este vorba de vreo problema financiara”.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Lasă un răspuns

Articole conexe

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.