Trei „arme” cu care Occidentul poate arunca Rusia în beznă

Rusia se află pe marginea prăpastiei! Occidentul are la dispoziţie trei soluţii care pot distruge total Moscova din punct de vedere economic. Există însă o singură problemă, indică un expert.

Invazia din Ucraina a fost urmată, rapid, de un val de sancţiuni împotriva Rusiei, a lui Vladimir Putin sau a multor apropiaţi de-ai săi.

Rusia poate dezvolta deja contra-măsuri care să îi permită ocolirea limitărilor impuse de sancţiunile occidentale
Federaţia Rusă nu a fost înfrântă total de aceste sancţiuni, astfel că nu s-a retras până acum din Ucraina, însă există anumite „arme” care ar pulveriza definitiv economia Rusiei. Uniunea Europeană le-ar putea folosi, însă problema este că efectele vor fi devastatoare şi pentru Europa.

„Le-a luat ruşilor puţin peste o lună să se acomodeze la regimul de sancţiuni economice şi politice impuse de Occident.

O perioadă mult mai scurtă decât cea de care au avut nevoie iranienii acum un deceniu sau regimul de la Caracas acum câţiva ani.

Kremlinul este în poziţia de a stabiliza situaţia economică din interiorul Rusiei şi de a dezvolta contra-măsuri care să îi permită ocolirea limitărilor impuse de sancţiunile occidentale”, a indicat Marius Ghincea.

Citiți și:  Macron avertizează că vine măcelul: „Ce e mai rău încă nu a venit”. Putin va merge până la capăt

Acesta este cercetător în ştiinţele sociale şi expert în politici publice. El predă la Institutul Universitar European și la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite, potrivit Gândul.

Care sunt cele trei „arme” cu care Occidentul poate arunca Rusia în beznă?
Potrivit expertului, Occidentul mai are câţiva aşi în mânecă împotriva Moscovei, însă efectele acestor sancţiuni puternice ar fi relativ simetrice în cazul Rusiei şi ţărilor UE.

„În acest moment, Occidentul mai are trei instrumente importante, dar extrem de costisitoare pentru că impactul lor este relativ simetric (îi afectează pe ruşi şi pe europeni la fel de mult):

Accize vamale pentru importuri de hidrocarburi;
Embargo pe hidrocarburi;
Eliminarea tuturor băncilor ruseşti din SWIFT.
Embargo-ul pe hidrocarburi ar fi devastatoare pentru economia rusească, dar efectele ar fi devastatoare şi pentru europeni.

Ce ne spune asta despre eficacitatea sancţiunilor? Cum spuneam şi în februarie, sancţiunile nu funcţionează în 4 din 5 cazuri.

Citiți și:  ÎPS Teodosie: "Marx şi Engels nu sunt din Rusia. Sunt de altă origine” / "Vladimir Putin nu-i negru cum îl prezintă toată lumea”

Iar când spun că nu funcţionează, mă refer la faptul că sancţiunile nu îşi ating obiectivele funcţionale pentru care au fost impuse: forţarea unei schimbări de comportament la nivelul politicii externe ruse”, a explicat Marius Ghincea.

Singura opţiune viabilă pentru Occident
Expertul român este de părere că ţările occidentale trebuie, în acest moment, să furnizeze armament şi sprijin umanitar Ucrainei, până când se va ajunge la un acord cu Rusia sau până când ucrainenii vor decide că nu mai are rost să lupte.

„Ce e de făcut? Singura opţiune viabilă pentru Occident rămâne cea a furnizării de armament şi sprijin umanitar ucrainenilor până când aceştia decid că nu mai are rost să lupte pentru a-şi apăra ţara sau până când ajung la un acord convenabil cu Rusia”, a mai spus Marius Ghincea.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.