Reuters: S-au descoperit cazuri rare de INFLAMATII CARDIACE la tinerii vaccinați cu Pfizer și Moderna

Noi informații despre reacțiile adverse ale vaccinurilor anti-covid. O comisie medici susține că mai multe cazuri rare de inflamaţii cardiace la adolescenţi şi adulţi tineri din Statele Unte au legătură cu vaccinurile pentru Covid-19 ale Pfizer/BioNTech şi Moderna.

Comisie de medici care acordă consultanţă Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite, a fost cea care a descopertia aceasta legătură, transmite Reuters.

Mai exact, în raportul publicat, Grupul tehnic de lucru pentru siguranţa vaccinurilor (VaST) a afirmat că riscul de miocardită sau pericardică în urma vaccinări cu vaccinurile bazate la ARNm la adolescenţi şi adulţi tineri este notabil mai ridicat după a doua doză şi la bărbaţi.

În același timp, CDC a afirmat într-un alt raport că pacienţii cu inflamaţie cardiacă după vaccinare se recuperează în general după simptome şi se descurcă bine. În acest context, Comitetul consultativ pentru practicile de imunizare (ACIP) se reuneşte miercuri pentru a evalua posibilitatea unei legături între afecţiunile cardiace şi vaccinurile ARNm. VaST este un subgrup al ACIP.

De menționat este faptul că această situație nu este una nouă. CDC investighează cazuri de inflamaţie cardiacă, în principal la bărbaţi tineri, de câteva luni. O reacție în acest sens a venit și din partrea Ministerul israelian al sănătăţii, care a declarat la începutul acestei luni că a văzut o posibilă legătură între astfel de cazuri şi vaccinul pentru Covid-19 al Pfizer.

Citiți și:  STUDIU Iată ce conține vaccinul: Serul Pfizer NU este eficient împotriva variantei Omicron

Amintim faptul că la începutul lunii iunie, CDC a anunţatc că evaluează în continuare riscul asociat cu această afecţiune şi că nu confirmă o relaţie de cauzalitate între vaccinuri şi problema cardiacă. Cu toate acestea, agenţia a declarat că un număr de tineri mai mare decât era de aşteptat au suferit inflamaţii cardiace după cea de-a doua doză de vaccinuri ARNm pentru Covid-19, cu mai mult de jumătate din cazuri raportate la persoane cu vârste cuprinse între 12 şi 24 de ani.

Efectele vaccinului asupra tinerilor
Dr. Tom Shimabukuro, director adjunct al Biroului de siguranţă pentru imunizare al CDC, a vorbit despre eficiența vaccinului anti-covid. Potrivit acestuia, datele de la unul dintre sistemele de monitorizare a siguranţei agenţiei – Vaccine Safety Datalink (VSD) – sugerează o rată de 12,6 cazuri pe milion în cele trei săptămâni după a doua doză de vaccin, la copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 39 de ani.

Citiți și:  STUDIU Iată ce conține vaccinul: Serul Pfizer NU este eficient împotriva variantei Omicron

Totodată, agenția mai precizează că ACIP va discuta despre beneficiile vaccinurilor ARNm faţă de riscul potenţial pentru adolescenţi şi adulţi tineri de a dezvolta afecţiunea cardiacă.

Trebuie menționat faptul că, deşi oficialii din domeniul sănătăţii din Israel au stabilit că există probabil o legătură între vaccinare şi inflamaţia inimii, îngrijorările cu privire la varianta mai infecţioasă a coronavirusului Delta au determinat ţara să recomande vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani.

În ceea ce privește reacția Pfizer, sursa citată precizea anterior că nu a observat o rată mai mare de inflamaţie a inimii decât s-ar fi aşteptat în mod normal în populaţia generală. Aceași reacție a venit și din partea Moderna, care a spus că nu poate identifica o asociere cauzală între cazurile de inflamaţie cardiacă şi vaccinul său.

Amintim faptul că peste 138 de milioane de americani au fost până acum complet vaccinaţi cu unul dintre cele două vaccinuri ARNm, conform datelor CDC.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!