GENERAL

A inceput RAFUIALA. Moderna dă în judecată Pfizer/BioNTech pentru încălcarea brevetului privind vaccinul COVID

Moderna 1000x600 1

26 aug (Reuters) – Moderna a dat vineri în judecată Pfizer și partenerul său german BioNTech pentru încălcarea brevetelor în dezvoltarea primului vaccin COVID-19 aprobat în Statele Unite, acuzând că au copiat tehnologia pe care Moderna a dezvoltat-o ​​cu ani înainte de pandemie.

Acțiunile Pfizer au scăzut cu aproape 1%, în timp ce acțiunile BioNTech listate în SUA au scăzut cu aproximativ 1,5% la începutul tranzacțiilor de vineri.

Procesul, care urmărește daune bănești nedeterminate, a fost intentat la Tribunalul Districtual al SUA din Massachusetts. Într-un comunicat de presă de vineri, Moderna a spus că procesul va fi intentat și la Tribunalul Regional din Duesseldorf din Germania.
Contactat de Reuters, un purtător de cuvânt al tribunalului din Duesseldorf a declarat: „În prezent nu pot confirma primirea unei astfel de revendicări”.

„Depunem aceste procese pentru a proteja platforma tehnologică inovatoare ARNm pe care am fost pionier, am investit miliarde de dolari în crearea și brevetată în deceniul premergător pandemiei de COVID-19”, a declarat directorul executiv al Moderna, Stephane Bancel, în comunicatul de presă.

Moderna a spus că procesul său nu a fost menit să împiedice oamenii să facă vaccinuri.

Publicitate · Derulează pentru a continua
Moderna Inc (MRNA.O) , pe cont propriu, și parteneriatul dintre Pfizer Inc (PFE.N) și BioNTech SE (22UAy.DE) au fost două dintre primele grupuri care au dezvoltat un vaccin pentru noul coronavirus.

Pfizer a spus că compania nu a fost notificată și că nu a putut comenta în acest moment. BioNTech nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

În vârstă de doar un deceniu, Moderna, cu sediul în Cambridge, Massachusetts, a fost un inovator în tehnologia vaccinului ARNm (ARNm) care a permis o viteză fără precedent în dezvoltarea vaccinului COVID-19.

Publicitate · Derulează pentru a continua
Un proces de aprobare care anterior a durat ani de zile a fost finalizat în luni de zile, în mare parte datorită descoperirii vaccinurilor ARNm, care învață celulele umane cum să producă o proteină care va declanșa un răspuns imun.

BioNTech, cu sediul în Germania, a lucrat, de asemenea, în acest domeniu atunci când a colaborat cu gigantul farmaceutic american Pfizer.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a acordat autorizație de utilizare de urgență a vaccinului COVID-19 mai întâi Pfizer/BioNTech în decembrie 2020, apoi o săptămână mai târziu Modernei.

Vaccinul Moderna COVID – singurul său produs comercial – a adus venituri de 10,4 miliarde de dolari în acest an, în timp ce vaccinul Pfizer a adus aproximativ 22 de miliarde de dolari.

Procesul va dura probabil ani de zile, potrivit analistului Cowen & Co Tyler Van Buren.

Moderna susține că Pfizer/BioNTech, fără permisiune, a copiat tehnologia ARNm pe care Moderna a brevetat-o ​​între 2010 și 2016, cu mult înainte ca COVID-19 să apară în 2019 și să explodeze în conștiința globală la începutul lui 2020.

La începutul pandemiei, Moderna a spus că nu își va aplica brevetele COVID-19 pentru a-i ajuta pe alții să-și dezvolte propriile vaccinuri, în special pentru țările cu venituri mici și medii. Dar în martie 2022, Moderna a declarat că se așteaptă ca companii precum Pfizer și BioNTech să-și respecte drepturile de proprietate intelectuală. A spus că nu va solicita daune pentru nicio activitate înainte de 8 martie 2022.

Litigiile privind brevetele nu sunt neobișnuite în fazele incipiente ale noii tehnologii.

Pfizer și BioNTech se confruntă deja cu mai multe procese din partea altor companii care spun că vaccinul parteneriatului le încalcă brevetele. Pfizer/BioNTech au spus că își vor apăra cu fermitate brevetele.

CureVac din Germania, de exemplu, a depus un proces împotriva BioNTech în Germania în iulie. BioNTech a răspuns într-o declarație că munca sa a fost originală.

Moderna a fost, de asemenea, dat în judecată pentru încălcarea brevetelor în Statele Unite și are o dispută în curs de desfășurare cu Institutele Naționale de Sănătate din SUA cu privire la drepturile asupra tehnologiei ARNm.

În declarația de vineri, Moderna a spus că Pfizer/BioNTech și-a însuşit două tipuri de proprietate intelectuală.

Unul a implicat o structură de ARNm pe care Moderna spune că oamenii de știință au început să o dezvolte în 2010 și au fost primii care au validat-o în studiile pe oameni în 2015.

„Pfizer și BioNTech au luat patru candidați de vaccin diferiți în testarea clinică, care au inclus opțiuni care ar fi îndepărtat calea inovatoare a Moderna. Pfizer și BioNTech, totuși, au decis în cele din urmă să continue cu un vaccin care are exact aceeași modificare chimică ARNm a vaccinului său. ”, a spus Moderna.

A doua presupusă încălcare implică codificarea unei proteine ​​​​de lungime completă pe care Moderna spune că oamenii de știință au dezvoltat-o ​​în timp ce creau un vaccin pentru coronavirusul care provoacă sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

Deși vaccinul MERS nu a intrat niciodată pe piață, dezvoltarea sa a ajutat Moderna să lanseze rapid vaccinul său COVID-19.

Sursa: reuters.com

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți, prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

paypal donate button 1

Lasă un răspuns

Back to top button

Dacă ți-au plăcut articolele și dorești să ne susții, orice DONAȚIE este binevenită.

X

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.