Ofiţer SRI „apt limitat” dă în judecată instituţia pentru că vrea pensie anticipată

Un angajat al Serviciului Român de Informaţii vrea să se pensioneze anticipat pentru că ar fi „apt limitat” să îţi exercite atribuţiile postului. Pentru că şefii i-au respins cererea, acesta a dat în judecată instituţia.

Potrivit legislaţiei, trecerea în rezervă se face la propunerea comandantului unităţii după realizarea unei analize detaliate pentru a stabili concordanţa dintre atribuţiile prevăzute în fişa postului şi capacitatea de muncă.

Angajatul este locotenent-colonel (Cezar B.), cadru militar activ la unitatea militară din Sibiu. Acesta a fost clasat, începând cu data de 19 martie 2021, „apt limitat pe timp de pace şi război” de către Comisia de Expertiză Medico-Militară a SRI.

Cu acest document la dosar, a formulat un raport către directorul SRI şi a cerut „trecerea în rezervă cu drept de pensie de serviciu anticipată parţială”.

În aprilie 2021, comandantul unităţii SRI din Sibiu a refuzat întocmirea propunerii de trecere în rezervă şi înaintarea acesteia directorului SRI pentru emiterea ordinului care ar fi permis pensionarea anticipată a acestuia. A urmat deschiderea unui proces în instanţă împotriva instituţiei.

Citiți și:  Au colaborat cu procurorii DIICOT!

Dosarul deschis la Tribunalul Alba nu a intrat deocamdată în faza de judecată. Secţia de contencios administrativ a considerat că nu poate judeca dosarul şi a decis declinarea cauzei în favoarea secţiei civile a instanţei de judecată.

Angajatul a precizat în plângere că, în urma discuţiilor, reprezentanţii serviciului de resurse umane din cadrul UM Sibiu au lăsat să se înţeleagă că ”dacă nu îi convine situaţia vor proceda la mutarea sa pe o altă funcţie din zona neoperativă a SRI, dacă nu găsesc la nivel de unitate îl vor muta în altă unitate a SRI fără consimţământul său sau vor crea o funcţie astfel încât să fie nevoit să rămână pe cea pe care o ocupă acum”.

Reprezentanţii SRI au susţinut că în urma analizei medicale a rezultat că angajatul este încadrat ”apt limitat”, cu reevaluare de către comisie peste 3 luni în funcţie de evoluţia bolii, ”ceea ce presupune ca posibilitate o îmbunătăţire a stării de sănătate ce se poate traduce într-o recuperare a capacităţii de muncă, situaţia medicală prezentă a acestuia fiind una temporară, nicidecum definitivă”.

Citiți și:  Au colaborat cu procurorii DIICOT!

Potrivit acestora, angajatul avea ca recomandări să evite ridicarea şi purtarea de greutăţi, efortul fizic intens, ortostatismul prelungit, precum şi ”scutire de aplicaţii, tabere de instrucţie, serviciu de zi pe unitate, şedinţe de tragere, alte forme de pregătire specifică, probe sportive”.

„Pe cale de consecinţă, în condiţiile în care reclamantul nu desfăşoară activităţile mai sus menţionate, scutit fiind de acestea şi conform celor consemnate de medicul de medicina muncii, concluzia rezultată este că cel în cauză poate desfăşura activităţile aferente atribuţiilor cuprinse în fisa postului, postul ocupat de acesta permiţând integral conformarea la recomandările medicale”, au mai precizat cei de la SRI.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *