News alert. Apare o NOUA POLITIE în România! Se dă OUG

O nouă poliție va apărea în România, anunță autoritățile, care adaugă că aceasta se va ocupa de un aspect extrem de important în această perioadă. De asemenea, Guvernul explică faptul că noua poliție va activa doar în anumite situații speciale.

Autoritățile din România doresc să înființeze poliția prețurilor, motiv pentru care pregătesc o ordonanță de urgență în acest sens. OUG prevede sancționarea contravențională a celor care practică concurența neloială su a celor care au prețuri nejustificat de mari.

De asemenea, proiectul poliției prețurilor mai prevede acordarea de amenzi uriașe celor care reduc producția sau vânzările cât și celor care practică acumularea de mărfuri.

Proiectul de lege, gândit de Consiliul Concurenței, incriminează specula, însă prevederile acestuia se vor aplica doar în stare de război, de alertă, de urgență sau în alte situații speciale reglementate prin lege. În plus, prevederile proiectului de lege se aplică pentru produsele sau pentru serviciile pe care Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF) le va include pe lista produselor și serviciilor cu risc speculativ.

Prevederile OUG
Această ordonanță de urgență prevede interzicerea practicării ”unor prețuri nejustificat de mari, limitarea în mod nejustificat a producției sau a vânzărilor, acumularea de mărfuri în scopul creării uni deficit pe piața românească și a revânzării lor pentru un preț crescut în mod artificial”.

Pe acest fond, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va putea aplica amenzi între 0,1% și 1% din cifra de afaceri celor care nu respectă legea.

De asemenea, amenzile de până la 1% din cifra de afaceri sunt completate cu posibilitatea autorităților sau chiar a persoanelor fizice sau juridice private de a deschide dosar penal celor care se consideră că practică concurența neloială.

Asigurarea unui nivel ridicat de protecție
Executivul spune că acest proiect de act normativ dorește să producă un cadrul legislativ general care să asigure un nivel ridicat de protecție a consumatorilor. În același timp, se dorește și asigurarea unei bune funcționări a pieței interne, aspectele referitoare la protejarea directă sau indirectă a consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de prețuri şi disfuncționalități evidente ale pieței fiind reglementate.

Guvernul reiterează că aceste prevederi se aplică în perioadele de stare de mobilizare parțială sau completă a forțelor armate și stare de război. Prevederile din acest OUG se mai aplică și în stare de asediu, de urgență, de alertă sau alte situații de criză.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *