Începe marea debranșare de la lumină și gaze! Guvernul da OUG. Breaking news

Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență care permite „deconectarea clienților rău-platnici” care au profitat de starea de alertă să nu-și achite facturile la lumină și gaze. Decizia ar putea să fie luată în ședința de Guvern de joi.

Executivul a decis, la începutul pandemiei, că românilor nu li se poate tăia curentul și nu li se pot opri gazele pe perioada stării de alertă. Decizia a fost luată pentru a-i proteja pe românii care rămân fără serviciu în pandemie.

„Pe perioada stării de alertă, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă”, a fost decizia luată de Executiv în 2020.

Rezultatul a fost că 173.000 de români nu și-au plătit facturile și au acumulat datorii de 249 milioane de lei, companiile de energie și gaze fiind în imposibilitatea de a-i deconecta.

Guvernul consideră că printre ei se află și „rău-platnici”, adică români care nu au fost afectați de problemele create de COVID-19 dar au profitat de lege și nu au plătit lumina și gazele.

„În prezent, conform cifrelor prezentate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, AFEER – Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din Romania și ACUE – Federația Asociaților Companiilor de Utilități din România, numărul clienților finali casnici și non-casnici de energie electrică și gaze naturale care nu au achitat contravaloarea consumului de energie electrică și/sau de gaze naturale înregistrat în perioada vizată de amânarea debranșărilor/deconectărilor a ajuns la circa 209.000, cu un cuantum al debitelor restante de circa 249 mil. lei la sfârșitul lunii mai a.c.; aferent energiei electrice, numărul clienților care nu și-au achitat facturile și nu au putut fi deconectați este de circa 173.000 la finalul lunii iunie a.c”, arată Palatul Victoria.

Drept urmare, Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență care permite „deconectarea clienților finali rău-platnici”. Datornicii vor avea la dispoziție 90 de zile să-și plătescă datoriile sau să ajungă la înțelegere cu furnizorul de curent sau gaz.

Sursa: stiripesurse.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *