ALERTA! PRIMA REACȚIE a Kremlinului, după NEGOCIERILE cu SUA

Moscova apreciază joi că Statele Unite nu au luat în calcul revendicările ruse în domeniul securităţii şi nu au răspuns pozitiv ”principalei” revendicări ruseşti, la o zi după ce americanii au răspuns acestor revendicări ruse care se află în centrul crizei ruso-occidentale cu privire la Ucraina şi NATO, relatează AFP.

”Nu putem spune că punctele noastre de vedere au fost luate în calcul sau că există o voinţă de a ni se lua în considerare îngrijorările”, a declarat presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Cu toate acestea, Moscova ”nu se va grăbi” să reacţioneze, a anunţat el. ”Nu vom tergiversa reacţia (…), însă nu ne aşteptăm ca reacţia să vină acum”, a declarat Peskov.

Statele Unite şi NATO au respins miercuri revendicări-cheie ale Rusiei, şi anume o încetare a extinderii Alianţei Nord-Atlantice şi o retragere a desfăşurărilor militare NATO la frontierele din 1997, însă au dat totodată asigurări că vor să discute serios cu Rusia despre temerile acesteia la adresa securităţii sale. Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a declarat, la rândul său, că Statele Unite nu au dat un răspuns pozitiv ”principalei” revendicări ruse, şi anume încetarea extinderii NATO, mai ales în Ucraina. ”Nu există un răspuns pozitiv la problema principală” în documentele pe care Moscova le-a primit de la Washington.

Citiți și:  Este alertă mondială! Biden dă SEMNALUL: Mobilizează mii de soldați, nave de război și avioane de luptă

Însă ”există o reacţie care permite să se spere la începutul unei discuţii serioase în probleme secundare”, afirmă într-un comunicat Serghei Lavrov. ”Problema principală este poziţia noastră clară cu privire la caracterul inacceptabil al continuării expansiunii NATO către est şi desfăşurarea de armament de atac care ar putea ameninţa teritoriul rus”, precizează Lavrov. El denunţă din nou ”expansiunea neînfrânată a Alianţăei” Nord-Atlantice, în pofida unor promisiuni făcute Moscovei în anii ’90. Serghei Lavrov insistă asupra faptului că ”dreptul de a-ţi alege alianţele este în mod clar condiţionat de necesitatea de a ţine cont de interesele de securitate ale oricărui alt stat”, inclusiv ale Rusiei.

Citiți și:  Lumea în pragul războiului - Statele Unite au trimis RASPUNSUL SCRIS la cererile Kremlinului

În opinia sa, acest principou este ”în mod voit trecut sub tăcere” de către Occident. ”Noi nu putem accepta o astfel de poziţie”, declară el. Moscova este ”pe cale să studieze răspunsul primit de la americani” şi pe cel primit de la NATO. Lavrov anunţă că decizia finală în răspunsul la aceste documente îi revne preşedintelui Vladimir Putin.

Sursa: stiripesurse.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *