“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
GENERAL

BREAKING NEWS la nivel MONDIAL. Joe Biden: SUA sunt dispuse să răspundă MILITAR în cazul unui atac chinez asupra Taiwanului

646x404 31

Președintele Joe Biden a declarat luni că Statele Unite vor interveni militar, dacă China încearcă să cucerească Taiwanul. Este un avertisment care pare să se abată de la ambiguitatea deliberată afișată în mod tradițional de Washington. Reacția Chinei a venit cu rapiditate.

În timpul unei conferințe de presă comună cu premierul japonez Fumio Kishida la Tokyo, Biden a fost întrebat dacă SUA ar fi dispuse să meargă mai departe pentru a ajuta Taiwanul în cazul unei invazii decât a făcut-o cu Ucraina.

“Nu ați vrut să vă implicați militar în conflictul din Ucraina din motive evidente. Sunteți dispus să vă implicați militar pentru a apăra Taiwanul dacă este vorba despre asta?”, a întrebat un reporter. ”Da”, a răspuns Biden. ”Acesta este angajamentul pe care l-am luat”, a adăugat.

”Suntem de acord cu politica ”One China”. Am semnat-o și am respectat toate acordurile aferente făcute de acolo, dar ideea că poate fi luată cu forța, doar luată cu forța, doar nu este este potrivită”, a precizat liderul american.

În cadrul politicii ”One China” (”O singură China”), SUA recunosc poziția Chinei conform căreia Taiwan face parte din țară, dar nu au recunoscut niciodată oficial revendicarea Beijingului asupra insulei de 23 de milioane.

Într-o declarație, după comentariile lui Biden, un oficial de la Casa Albă a explicat că poziția oficială a SUA a rămas neschimbată. ”Așa cum a spus președintele, politica noastră nu s-a schimbat. El a reiterat politica noastră One China și angajamentul nostru pentru pace și stabilitate în strâmtoarea Taiwan. El a reiterat, de asemenea, angajamentul nostru în temeiul Legii relațiilor cu Taiwan, de a oferi Taiwanului mijloacele militare pentru a se apăra ”, a spus oficialul.

SUA furnizează Taiwanului arme defensive, dar, în mod intenționat, au păstrat ambiguitate cu privire la o eventuală intervenție militară în cazul unui atac chinez.

Dar de această dată, avertismentul puternic al lui Biden a fost făcut chiar în pragul ușii Chinei, în timpul primei sale călătorii în Asia în calitate de președinte – o vizită menită să unească aliați și parteneri pentru a contracara influența în creștere a Chinei. De asemenea, a avut loc cu o zi înainte ca Biden să participe la cel de-al doilea summit personal al Dialogului de Securitate Quadrilateral (Quad) – o grupare informală între SUA, Japonia, Australia și India, care a alarmat Beijingul.

Reacția Chinei a venit cu rapiditate
În câteva ore, China și-a exprimat ”nemulțumirea puternică și opoziția fermă” față de comentariile lui Biden, spunând că nu va permite niciunei forțe externe să se amestece în ”treburile sale interne. În chestiunile referitoare la suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei și cu privire la alte interese de bază, nu există loc de compromis”, a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

”Am îndemnat partea SUA să urmeze cu seriozitate principiul One China… să fie precaută în cuvinte și fapte cu privire la problema Taiwanului și să nu trimită niciun semnal greșit forțelor pro-Taiwan de independență și separatiste – astfel încât să nu agraveze situația din strâmtoarea Taiwan și relațiile China-SUA”.

Sursa: antena3.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.