News alert. China, înfuriata la culme! Ultima MUTARE a SUA

Statele Unite au lansat negocieri comericale cu Taiwanul, faţă de care China îşi exprimă joi ”opoziţia fermă”, considerând insula drept parte integrantă a teritoriului său, relatează AFP, potrivit news.ro.

Taiwanul este condus, de la sfârşitul Războiului Civil chinez din 1949, de către un regim rival regimului comunst de la Beijing, care conduce China continentală.

Beijingul vrea să ”reunifice” insula cu 24 de milioane de locuitori cu ”patria mamă” şi nu exclude să o facă prin forţă armată.

Statele Unite şi Taiwanul au lansat miercuri negocieri oficiale în vederea încheierii unui acord comercial, pe care autorităile chineze îl denunţă puternic.

”China se opune ferm” acestor negocieri comerciale, anunţă în faţa presei un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerţului, Gao Feng.

Citiți și:  News alert. Se pregateste un conflict militar între China și SUA?

”China se opune oricărei forme de schimb oficial între orice ţară şi regiunea chineză Taiwan, inclusiv oricărei negocieri şi semnări de acorduri economice şi comerciale cu conotaţie suverană şi cu caracter oficial”, subliniază el.

Statele Unite – la fel ca marea majoritate a ţărilor lumii – nu recunosc în mod oficial Taiwanul.

Însă Washingtonul este cel mai important partener şi furnizor de armament al Taipeiului.

Aceste negocieri comerciale au fost lansate la puţin timp după anunţarea unui nou parteneriat economic în regiunea Asia-Pacific – divulgat la 23 mai de către preşedintele american Joe Biden în timpul unuiturneu în Asia.

Statele Unite şi Taiwanul au încheiat 1994 ”un cadru” în vederea comerţului şi investiţiilor.

Citiți și:  Joe Biden, umilit crunt. Elon Musk a dat verdictul

Taipeiul a aderat la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) în 2002, ceea ce contribuit la o creştere a volumului comerţului taiwanezo-american.

Următoarea etapă a relaţiei economice a Statelor Unite cu Taiwanul este un acord comercial oficial care, pentru moment, se lasă aşteptat într-un context politic complex.

Sursa: stiripesurse.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.