ULTIMA ORA Iohannis a semnat acordul! Lovitură cruntă pentru Vladimir Putin

Este informația momentului în România, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 22 iulie, un decret deosebit de important care îi dă o lovitură uriașă liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 22 iulie, legea privind ratificarea protocolului ce vizează aderarea Finlandei și Suediei la NATO, după ce acesta a trecut și de votul Parlamentului zilele trecute.

Astfel, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, primește o lovitură puternică din partea autorităților din România, care susțin ferm aderarea Suediei și Finlandei la NATO.

Anunțul făcut de Administrația Prezidențială după ce Iohannis a promulgat legea
Astfel, conform Administrației Prezidențiale, președintele Iohannis a semnat vineri decretul privind „promulgarea Legii pentru ratificarea Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Republicii Finlanda la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949, și a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949 (PL-x 437/2022)”.

În data de 5 iulie, ambasadorii la NATO ai celor 30 de țări membre au semnat protocoalele de aderare la sediul alianței din Bruxelles.

Întreb procesul legislativ a început în data de 18 mai, atunci când Finlanda și Suedia au aplicat pentru aderarea la NATO în contextul situației din Ucraina cu invazia rusească. Mai mult, cele două țări trebuiau să primească o invitaţie pentru a participa la Summitul de la Madrid, dar votul Turciei a blocat întreg procesul.

Turcia a renunţat la blocarea procesului de aderare
NATO a lansat procesul de ratificare pentru primirea Suediei și Finlandei după negocieri intense la Summitul de la Madrid, în urmă cărora Turcia a fost de acord să renunţe la blocarea procesului şi să sprijine aderarea celor două state nordice.

„Este o zi istorică pentru Finlanda, Suedia, NATO și securitatea euro-atlantică. Finlanda și Suedia vor aduce contribuții puternice și importante pentru alianța noastră. Forțele noastre armate operează deja împreună, s-au antrenat și au acționat împreună de mulți ani. Securitatea Finlandei și Suediei este importantă pentru alianță, inclusiv în timpul procesului de ratificare.

Mai mulți aliați au anunțat deja angajamente clare pentru securitatea Finlandei și Suediei, NATO și-a consolidat prezența în regiune. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, le-a reamintit totuşi Finlandei şi Suediei condiţiile ce trebuie respectate.

Dacă îşi vor îndeplini sarcina, vom înainta (memorandumul) în Parlamentul” turc în vederea adoptării sale, însă „dacă ele nu o vor face, este în afara oricărei discuţii să îl trimitem în Parlament”, a atras el atenţia într-o conferinţă de presă.

Erdogan a evocat o „promisiune făcută de Suedia” privind extrădarea a „73 de terorişti”. Ea figurează într-un memorandum semnat la Madrid între liderii celor trei ţări înainte de deschiderea summitului.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *