Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită:
MEDICAL

Românca Sofia Ionescu-Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume

Sofia Ionescu Ogrezeanu.jpg 2

Sofia Ionescu-Ogrezeanu a părut inițial destinată unei cariere liniștite în medicină la Fălticeni, dar drumul său a fost redefinit de un curs de evenimente care a făcut din ea prima femeie neurochirurg din lume. În anul 1944, pe când era studentă în anul V la Facultatea de Medicină, Sofia a efectuat prima operație pe creier a unui copil rănit într-un bombardament.

Sofia s-a născut pe 25 aprilie 1920, în Fălticeni, județul Suceava, fiica lui Constantin Ogrezeanu, casier la B.N.R. Fălticeni, și a Mariei, o refugiată din Bucovina. A urmat școala primară în orașul natal, continuând primele șase clase la Liceul de Fete Fălticeni și ultimele două la școala Centrală de Fete „Marica Brâncoveanu” din București.

În 1939 a susținut Bacalaureatul și în același an a început studiile la Facultatea de Medicină din București, pe care le-a finalizat în 1945, avându-l ca mentor pe Dimitrie Bagdasar.

În timpul facultății, și-a efectuat stagii de practică în oftalmologie și în calitate de medic de circă rurală în comuna Baia, lângă Fălticeni, în anul 1943.

Începând din 15 octombrie 1943, a urmat un stagiu de internat în Serviciul de Neurochirurgie al Spitalului nr. 9 din București, lucrând alături de prof. dr. Dimitrie Bagdasar, unul dintre pionierii neurochirurgiei românești, și doctorii Constantin Arseni și Ionel Ionescu, viitorul ei soț. Momentul decisiv a fost intervenția chirurgicală asupra unui copil rănit în timpul bombardamentelor, fapt recunoscut ulterior ca premieră mondială de Congresul Mondial al Femeilor Neurochirurg în 2005.

Anul 1944, marcat de ororile războiului, a reprezentat totuși un punct de cotitură în viața Sofiei. În timpul bombardamentelor asupra Bucureștiului, numărul mare de răniți depășea disponibilitatea limitată de medici.

Într-un astfel de context tensionat, un copil grav rănit, care necesită o intervenție chirurgicală urgentă, a fost adus când niciun medic nu era disponibil. Într-o mișcare surprinzătoare, în special pentru doctorul Bagdasar, tânăra studentă s-a oferit să efectueze operația, salvând astfel viața copilului.

„Această operație mi-a schimbat viața pentru următorii 47 de ani, perioada în care am practicat neurochirurgia, și mi-a condus viața într-o direcție complet diferită de cea pe care o aveam în plan, aceea a unei vieți liniștite ca medic internist în orașul meu natal, Fălticeni”, a mărturisit ulterior Sofia Ionescu-Ogrezeanu.

„În copilărie și chiar mai târziu, când cântam la pian, îmi era teamă să nu fie observată că tremur. La prima operație, m-am simțit ca și cum eram din nou copilul de la pian. Dar, dorind să-mi ascund frica, am fost învăluită de o liniște eliberatoare. Ulterior, în toată cariera mea, în cele mai dificile operații, am experimentat o liniște care îmi domina sufletul. Este o stare minunată, o comunicare directă cu Divinitatea”, a afirmat Sofia Ionescu conform Enciclopediei Personalităților Feminine din România.

Sofia Ionescu-Ogrezeanu și-a susținut doctoratul în medicină și chirurgie în 1945, participând apoi la concursul de secundariat în anul următor. A lucrat împreună cu Constantin Arseni și Ion Ionescu, soțul ei, la Spitalul Nr. 9 din Capitală până în 1990. La acea dată, constatând că vederea îi slăbește, pentru a nu pune în pericol viețile pacienților, a decis să se retragă din activitate.

În fiecare dimineață, Sofia Ionescu efectua operații pe creier, iar după-amiaza pe coloană, unele dintre ele fiind premiere, folosind tehnici inedite, inventate pe moment, dar care au salvat sute de vieți. Fiecare soluție găsită a reprezentat ulterior subiectul unor prezentări științifice internaționale și, implicit, o recunoaștere la nivel global, conform Enciclopediei Personalităților Feminine din România.

În lista sa de pacienți s-au numărat personalități celebre precum soțul Mariei Tănase, soția lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, o soție a șeicului Zaed-Bin, sultanul din Abu-Dhabi, artiști, prinți, poeți, dar și membri ai elitei comuniste.

Sofia Ionescu-Ogrezeanu a fost profesor universitar, membră a Societății Române de Istoria Medicinei, Membru Emerit al Academiei de Științe Medicale, declarată medic erou de către Organizația Mondială a Sănătății, fiind inclusă într-un album alături de alți 65 de medici renumiți. A primit diverse distincții și premii, printre care se numără “Semnul de Distincție” al Crucii Roșii, insigna “Evidențiată în Munca Medico-Sanitară”, medalii pentru aniversări și merite deosebite în domeniul medical.

Prima femeie neurochirurg din lume a părăsit această lume la vârsta de aproape 88 de ani, trecând în neființă pe 21 martie 2008 și fiind înmormântată în Cimitirul Bellu.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Lasă un răspuns

Articole conexe

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.