“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
MEDICAL

Medici, asistenți și foști directori reținuți de DNA, în scandalul șpăgilor de la Spitalul Botoșani. Mita ajungea la 65.000 de euro

 

aD01YjJlOWE4NmMyMWY2ODRlMDlhMmIyOGY3N2NmNTkwNA.thumb

Nu mai puțin de 15 persoane au fost reținute după acțiunea derulată de DNA Suceava, la Spitalul Județean din Botoșani, într-un dosar ce viza luare de mită și concursuri trucate pentru angajarea în sistem. Printre cei reținuți se află cadre medicale și foști directori.

Direcția Națională Anticorupție Serviciul Teritorial Suceava a dezvăluit lista completă a tuturor celor reținuți în urma descinderilor de la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani. Este vorba despre 15 angajați dar și foști directori, o parte cadre medicale, alții angajați din sectorul TESA.

Procurorii anticorupție au vizat destructurarea unei caracatițe a anajărilor preferențiale, pe șpagă, la Spitalul Județean. Percheziții au avut loc, în acest context și la sediul Consiliului Județean, instituția în subordinea căruia se află spitalul, dar și la sediul PSD, având în vedere că unul dintre foștii manageri avea legătură cu acest partid.

Foști directori, asistenți și personal administrativ reținuți de DNA

Pe lista celor reținuți, așa cum arată un comunicat al DNA, se află Doina Caba, fostul manager al Spitalului Județean Botoșani.

Caba a condus unitatea spitalicească până la începutul lunii iunie atunci când și-a dat demisia în urma unor proteste ale personalului medical. Doina Caba este de profesie economist.

Totodată reținuți de DNA sunt și Coca Stela Crâșmaru, director de îngrijiri al spitalului, Caludia Malancea, medic șef la Secția de ATI, Cornelia Sârban, medic șef Secție Medicină Internă Săveni, Adrian Silvian Tatarcan, șef al Serviciului Administrativ, Tehnic și Aprovizionare al Spitalului Județean, Daniela Dornescu, economist la Compartimentul de

Evaluare și Statistică Medicală a aceleași unități sanitare, Crisina Niculina Andronache, registrator medical, Liliana Laura Caliniuc, economist la biroul Salarizare a Spitalului Județean, Mirela Gabriela Focșa, referent de specialitate la ”Mavromati” și secretară a managerului spitalului dar și Marinela Preda, asistent medical șef la Secția ATI a Spitalului Județean. Totodată, așa cum arată DNA, a fost reținut și V.G.M., un administrator al unei societăți private.

Procurorii anticorupție precizează că toți aceștia au fost reținuți pentru săvârșirea, în forma autoratului, a complicității și a instigării, a unor infracțiuni de: luare de mită,trafic de influență,folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Șpagă de aproximativ 65.000 de euro pentru angajări la stat
Conform datelor oferite de DNA, suspecții sunt bănuiți de participarea directă sau indirectă la fraudarea unor concursuri de promovare sau ocupare al unor posturi în sistemul medical botoșănean, dar și al unor transferuri de personal medical în cadrul secțiilor de la Spitalul Județean de Urgență Mavromati, contra unor sume de bani sau a unor bunuri de lux. În mod concret, promovările, transferurile sau angajările erau plătite în bani, bijuterii de aur sau ceasuri de lux. Infracțiunile ar fi avut loc în perioada 2018-2023.

„Concret, în intervalul de timp menționat, inculpații, în calitățile amintite anterior, ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, de la diverse persoane, inclusiv personal medical:- bijuterii și sume de bani cuprinse între 8.000 – 15.000 de euro pentru un post de asistent medical, iar un post de altă natură, cum ar fi: muncitor, îngrijitor, brancardier, spălatoreasă, ș.a., sume cuprinse între 2.000 – 5.000 de euro, cu precizarea că sumele de bani pretinse/oferite/remise/primite creșteau, în funcție de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracțional“, subliniază reprezentanții DNA.

Ca o precizare, în anul 2019, costul pentru ocuparea unui post de asistent ar fi fost de 8.000 de euro, în 2022 a crescut la 10.000 euro, iar în 2023 a ajuns la 15.000 euro – sume de bani necuantificate încă, bijuterii din aur, ceasuri de lux, pentru promovarea pe posturi de medic specialist, transferul personalului medical din cadrul altor unități medicale la Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani, aprobarea scoaterii la concurs a unor posturi.Până în prezent, sumele de bani, identificate, ce ar fi fost primite cu titlu de mită, se ridica la cuantumul total de aproximativ 65.000 de euro.

„În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”, menționează DNA.

Totodată a fost dispusă măsura controlului judiciar și față de alte patru persoane, adică medicii Maria Loredana Dominte, Gabriel Oprișanu și asistenta Geanina Monica Constantinescu, precum și un anume C.D.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.