“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
GENERAL

„Regina a murit“: mesajul distribuit ca o glumă care s-a dovedit unul cât se poate de serios

rega

Un mesaj pe WhatsApp care anunţa moartea reginei Angliei în urma unui atac de cord a ajuns să fie distribuit masiv pe reţelele sociale după ce un utilizator l-a postat pe grupul său destinat umorului milităresc, convins că nu poate fi luat în serios. Ştirea însă nu era chiar o glumă, ci un exerciţiu militar menit a pregăti intervenţia în cazul decesului reginei, relatează The Guardian.

Duminică noapte milioane de britanici au căutat frenetic ştiri despre moartea reginei după ce au primit pe reţelele sociale mesaje care anunţau decesul acesteia. Vestea s-a răspândit rapid şi chiar reprezentanţii Palatului Buckingham au fost nevoiţi să intervină pentru a da asigurări că regina în vârstă de 93 de ani este sănătoasă şi vie.

Un mesaj formulat ciudat distribuit pe WhatsApp de un anume Gibbo pe un grup ce avea ca fotografie un penis a fost preluat de un fost paraşutist pe pagina sa de Facebook, una destinată amuzamentului militarilor, iar de aici încolo lucrurile au scăpat de sub control.

„Regina a murit în această dimineaţă, a suferit un atac de cord, urmează să anunţăm mâine dimineaţă la 9.30. Veţi aveţi în kitul vostru de ceremonie: lenjerie pentru două săptămâni, obiecte de igienă personală….”, se arată în mesajul ce pare a conţine instrucţiuni militare.

rgmm

Membri ai grupului privat „Old Times” şi-au exprimat îndoiala, moment în care misteriosul Gibbo a recunoscut ca l-a primit la rândul său şi că decesul reginei va fi anunţat după 24 de ore.

Se pare că cineva l-a transmis şi în afara grupului, fiind luat de bun şi răspândit.

Un jurnalist local a primit un pont şi a reuşit să afle ce se întâmpla de fapt chiar de la cei implicaţi, deşi nu se cunoaşte cine i-a transmis mesajul lui Gibbo şi nici cine este acesta din urmă : mesajul era unul veridic, parte a unui exerciţiu militar ce avea loc la o bază mixtă a marinei regale şi armatei britanice din Yeovilton, Somerset.

Un militar al bazei care a participat la exerciţiu a spus că este vorba de operaţiunea London Bridge, numele de cod al mobilizării în cazul în care regina chiar moare.

Operaţiunea de planificare a desfăşurării trupelor în cazul decesului suveranei are loc de câteva decenii şi sunt puse la punct procedurile de mobilizare în cadrul unor exerciţii regulate. Prima dată sunt anunţaţi premierul şi oficiali de rang înalt, ca apoi vestea să fie transmisă canalelor oficiale de ştiri. Parlamentul se va reuni în sesiune extraordinară şi mii de militari vor fi desfăşuraţi.

Cel mai probabil cel care a transmis iniţial mesajul a crezut că este real şi l-a dat mai departe. Unul dintre distribuitorii-cheie a fost paraşutistul retras din activitate Alfie Usher ,care l-a postat pe grupul său de Facebook, Fill Your Boots UK, fiind convins că toţi îl vor lua drept o glumă. Şi-a dat însă seama că lucrurile au scăpat de sub control când ştirea a fost preluată de canale de ştiri şi a luat proporţii complet neintenţionate.

Un purtător de cuvând al bazei militare din Yeovilton a confirmat că s-a derulat recent un exerciţiu militar în conformitate cu „planurile de intervenţie şi mobilizare a personalului” şi că nu trebuie făcute presupuneri în legătură cu efectuarea lui într-un anumit moment. Acesta a declarat că exerciţiul s-a derulat corespunzător.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.