PNL nu cedeaza nici un pas: Vrea guvern minoritar! Care ar fi MIZA: Banii PNRR

PNL încearcă să convingă PSD și USR să susțină în Parlament un guvern minoritar, cu un mandat limitat pe câteva luni. Miza ar fi, conform unor surse politice, avansul pe care România urmează să-l primească din PNRR. Liberalii vor să aibă acces la aceste fonduri și să le împartă conform propriilor interese, fără să fie condiționați de vreun partener de guvernare.

Consiliul Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) va aproba joi, 28 octombrie, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, Informația a apărut, pe surse în presa românească. Imediat, după aprobarea în ECOFIN, Guvernul va putea solicita cei 3,7 miliarde de euro, suma de prefinanțare din cei 29,1 miliarde de euro ce vor reveni României. Iar banii vor ajunge până la finalul anului sau la începutul anului viitor.

Or, pentru a gestiona aceste fonduri este nevoie de un guvern cu puteri depline care să aprobe actele normative ce se impun. Iar într-un cabinet minoritar, alături de UDMR, liberalii vor putea decide în ce direcție vor pleca banii fără să fie condiționați de alți parteneri precum USR sau PSD.

Acesta ar fi motivul pentru care, potrivit unor surse politice, citate de Adevărul, Florin Cîțu și colegii săi, insistă neapărat pentru un guvern minoritar, condus de Nicolae Ciucă, care să fie în funcție fie și câteva luni, până în februarie.

Florin Cîţu a insistat să nu fie acceptat la guvernare nici PSD, dar nici USR, formaţiune cu care a refuzat dialogul. Dar, pe de altă parte, cere ca cele două formațiuni să susțină în Parlament un guvern minoritar PNL – UDMR. Până în prezent, însă, toate aceste negocieri cu PSD şi USR s-au lovit de refuzul celor două formaţiuni. Nici unii nici alții nu vor să accepte un guvern minoritar, iar acesta este și motivul pentru care lucrurile nu înaintează deloc.

Liberalii țin cu dinții de guvernul minoritar
Liberalii țin cu dinții de guvernul minoritar și încearcă să-i momească pe ceilalți cu diferite „așa zis concesii” care nu echivalează, nici pe departe, cu un parteneriat la guvernare. Chiar și după întâlnirea de luni seară cu președintele Klaus Iohannis, PNL nu s-a arătat dispus să flexibilizeze mandatul de negociere pentru Nicolae Ciucă.

„În acest moment avem mandat doar pentru un guvern minoritar PNL-UDMR, cu susținere în Parlament. Fac apel din nou la responsabilitate la președinții celor două partide, USR și PSD, să facă ceea ce au spus până acum, că vor să avem un guvern, să fim responsabili”, a afirmat Florin Cîțu.

Pentru a-i atrage pe cei din PSD, Cîțu a propus ca guvernul să aibă un mandat limitat, de doar trei luni și să desemneze mai mulți specialiști. Însă, nu este dispus să accepte alte condiții din partea celor de la PSD.

UDMR susţine ideea unui armistiţiu politic timp de 6 luni, perioadă în care, să fie gestionate crizele, iar partidele ar putea să-şi renegocieze strategia de alianţe.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *