“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
GENERALNOUTATISPIRITUALITATE

O reflecție spirituală a unui călugăr ortodox despre tragedia de la Clubul Colectiv

club.otjk7neb4v

Vă prezentăm o reflecție spirituală a părintelui călugăr Filotheu Bălan, de la Mănăstirea Petru Vodă, scrisă pe Facebook despre tragedia de la Clubul Colectiv. Merită citită: ”Au murit oameni la un concert de rock. Situaţia e gravă şi cumplită. Suferinţa părinţilor acelor tineri, a fraţilor lor, a prietenilor lor nu cred că se poate măsura. Am citit relatările celor de pe ambulanţe şi relatările celor ce au scăpat cu viaţă, martorii oculari. Sînt multe de spus. Cred că cea mai importantă este compasiunea (milosîrdia), empatia.

Oricăruia dintre noi i se putea întîmpla asta. Putea fi un concert de muzică simfonică, putea fi un concert de manele, putea fi un concert de colinde sau de muzică… psaltică. Rezultatul ar fi fost acelaşi. Sigur, e discutabil albumul de muzică rock, e discutabil textul piesei cîntată înainte de nenorocirea aceea, multe sînt discutabile. E discutabil momentul în care s-a petrecut urgia, acela al unei sărbători drăceşti. Nu prea mi-e clar de cînd avem, noi, românii, sărbători macabre; cu siguranţă acum 20 de ani nu exista această făcătură importată numită Halloween.

E la fel foarte adevărat că Dumnezeu nu bate cu parul şi că rînduieşte fel de fel de ocazii prin care cei care sînt departe de El să-şi înţeleagă depărtarea. Am înţeles că în 1989 şi-au dorit unii gumă de mestecat, televiziuni cu multe canale, maşini străine, etc. Dar de ce şi-ar fi dorit cineva sărbători macabre, asta nu ştiu. De ce au fost ele promovate în instituţiile de învăţămînt românesc, de ce a devenit o modă să-ţi îmbraci copilul în vrăjitoare sau în drac, iarăşi nu înţeleg. Văd că unii argumentează că la origine Haloween-ul ar fi o sărbătoare a Tuturor Sfinţilor şi nu înţeleg: Cine dintre creştinii din ţara asta ar aprinde bostani în faţa casei şi s-ar deghiza în drac înainte de Duminica Tuturor Sfinţilor, îndată după Rusalii? Cam acelaşi lucru şi Valentine’s Day, prilej de curvie pe faţă pentru mulţi tineri nefericiţi. Fericirea adevărată, zice un sfînt stră-român, este vederea lui Dumnezeu. La fel: de ce batjocoresc românii Învierea Mîntuitorului, cea mai mare sărbătoare creştină, cu imaginea unui iepure? Iar între Naşterea lui Hristos şi Moş Crăciunul promovat de Coca Cola ce legătură există?

Cred că, mai mult decît orice altceva, definiţia noastră e dată de sărbătorile pe care le prăznuim. Spune-mi ce prăznuieşti, ca să-ţi spun cine eşti. Faptul că au murit mulţi tineri ascultînd muzică macabră (ca să nu spun satanică) poate fi văzut ca o pedeapsă de la Dumnezeu, deşi rareori Dumnezeu pedepseşte în felul acesta. Din păcate, împrejurările în care au murit, în acest holocaust, sînt dubioase şi după învăţătura Bisericii e greu de spus dacă pot fi pomeniţi sau nu la slujbe. Aici ar fi fost nevoie de măsura duhovnicească a Părintelui Justin Pârvu, care ştia starea din veşnicie a fiecărui suflet. Lumea se întreabă de ce nu îi putem pomeni la rugăciuni. Ba sigur că îi putem pomeni la rugăciuni. Însă nu la Liturghie, cel puţin nu pe toţi. Pentru a fi pomenit nominal la Sfînta Liturghie (mai precis la Proscomidie, care este prima parte a slujbei) este obligatoriu să fim ortodocşi. Dacă sîntem în această viaţă, este obligatoriu să nu trăim în păcate de moarte (necredinţa, erezia, hulele/blasfemiile/înjurăturile de cele sfinte, ura, crima, avorturile, curvia, adulterul, perversiunile, contracepţia, drogurile/beţia, vorbirea de rău/calomnia, etc). Cu toate acestea, dacă sîntem în luptă şi mergem regulat la slujbele Bisericii, chiar şi cu aceste păcate putem fi pomeniţi. Dacă e vorba de morţi, acelaşi canon se aplică şi la ei, deşi, dacă au trăit în păcate de moarte, nu au mers la slujbele Bisericii, nu s-au spovedit şi nu s-au împărtăşit, aproape sigur nu pot fi pomeniţi la Liturghie. Sînt cîţiva Sfinţi Părinţi în cei 2000 de ani ai Bisericii care explică de ce nu se pot pomeni toţi aceştia la Sfînta Liturghie. Dar poate cel mai drastic este Sfîntul Apostol Ioann, Apostolul iubirii: “De va vedea cineva pe fratele său păcătuind păcat nu spre moarte, să ceară şi [Dumnezeu] va da lui viaţă, celor ce păcătuiesc nu spre moarte. Este păcat spre moarte; nu pentru acela zic ca să se roage. Toată nedreptatea păcat este; şi este păcat nu spre moarte.” (1 Ioan 5:16-17) Poate textul nu este clar pentru toată lumea, dar ne îndeamnă să nu ne rugăm pentru cei în păcate de moarte, căci rău cerem şi nu vom fi ascultaţi. E vorba de cei care nu arată nici o întoarcere de la răutăţi, nu au nici o remuşcare, din cauza bolii păcatului pe care nu vor să îl părăsească.

Cu privire la cazul concret de la clubul Colectiv, cred că le este limpede tuturor că majoritatea celor de acolo nu s-au dus să se roage sau să slăvească pe Dumnezeu. Din păcate. Poate că unii dintre cei morţi nici nu erau botezaţi. Sfîntul Iustin Filosoful, un Mucenic din secolul II, zice că în ce vom fi prinşi, în aceea vom fi judecaţi. Şi spune că aceasta a zis-o Mîntuitorul Hristos (e unul din cuvintele Sale nescrise în Evanghelii, dar care au fost aşternute în scris de către Sfinţii Apostoli sau Sfinţii Părinţi de după ei). Greu cuvînt! De aceea, singura nădejde este că în acea ultimă clipă şi-au îndreptat inimile spre Dumnezeu. Cum spunea un rocker: “După mulți ani mi-am făcut cruce! Dumnezeule, eram în iad!”

Dumnezeu este iubire şi, dacă putem iubi, din Iubirea Dumnezeiască ni s-a dat această putere. Aşadar nu doar că putem să ne rugăm, ci trebuie să ne rugăm pentru cei pentru care simţim compasiune. Putem să îi pomenim în rugăciunile noastre personale sau la slujbele pentru adormiţi de după Liturghie (mai cunoscute sub numele de “Parastase”). Iar la Liturghie îi putem pomeni doar pe cei despre care ştim că au murit lucrînd faptele Evangheliei. Despre trei dintre ei, puţin mai jos.

În 1998 am fost de faţă la Mănăstirea Sihăstria cînd una din clădiri, construită în mare parte din lemn, a luat foc. S-a aprins toată în 10-15 minute, timp în care cei de faţă am putut salva toate icoanele, mare parte din mobilier şi pe fochistul care a produs incendiul fără să anticipeze consecinţele gestului său. A scăpat cu arsuri minore, deşi era la subsol, lîngă centrala care luase foc. A fost scos afară din încăperea unde era centrala termică pe păcură, cu cîteva arsuri, doar pe faţă, pe mîini şi pe o parte din haine. Şi eu am intrat atunci în clădirea arzîndă, ajutînd la scoaterea lucrurilor, cît s-a putut. Au trecut 15 minute pînă cînd n-am mai putut decît să ne uităm cum arde totul ca o torţă. În fine, a fost. Nu cu multă vreme în urmă m-am ocupat de nişte materiale de construcţii şi dimineaţa, fiind frig, făceam un mic foc cu resturi de materiale. Am văzut că polistirenul ignifugat nu arde aproape deloc, ci doar se topeşte. Buretele obişnuit şi spuma poliuretanică ard ca plasticul obişnuit. Nimic spectaculos.

Este cu neputinţă, din observaţiile mele de pînă azi, ca un tavan de lemn să ia foc în 30 de secunde, sau ca buretele pe care sar artificiile să se aprindă ca o torţă. Fără a vrea să arăt cu degetul în vreo direcţie, cred că mai degrabă e de crezut că vreo mînă criminală a pregătit incinta pentru acest holocaust (ardere de tot).
Reacţia autorităţilor române de azi este identică cu aceea a celor americane din New Yorkul anului 2001. Brusc, nişte indivizi dispreţuiţi de opinia publică pentru faptele lor au fost “spălaţi” de mass-media prin nişte interviuri date cu cinism lîngă oamenii care urlau de durere, de pe care curgea carnea şi care îşi trăiau ultimele clipe. Orice creştin din lumea asta ar fi pus mîna să ajute, să scape vieţi, nu ar fi dat vreun interviu. Orice secundă contează pentru a salva o viaţă.

Departe de mine gîndul de a incrimina pe cineva. Joaca de-a macabrul nu se poate termina decît macabru atunci cînd devine serioasă. Poate pe asta au mizat unii. Ştiu. Sună a conspiraţie. Dar lemnul, oricît de uscat ar fi, nu se aprinde în 30 de secunde ca o torţă, ca un chibrit, într-o atmosferă cu mult dioxid de carbon. Milioane de români care fac focul cu lemne pot confirma asta. Lemnul nu este derivat petrolier. Revin la gestul creştin al unui tînăr care iniţial a fost dat dispărut: Claudiu Petre. După ce a ieşit din holocaust, s-a întors, a salvat un suflet, apoi s-a întors şi nu a mai ieşit. Dacă despre mulţi din cei ce au murit acolo, în aceste împrejurări neclare, e greu de spus dacă pot fi pomeniţi de către Biserică, despre Claudiu un lucru este limpede: da, poate şi trebuie să fie pomenit la Liturghie. A găsit în firea lui dragostea lui Hristos şi a pus în faptă cea mai mare poruncă din Legea Dumnezeiească, porunca dragostei. “Mai mare dragoste decît aceasta nimeni nu are, ca cineva sufletul său să-şi pună pentru prietenii săi”, a spus Mîntuitorul Hristos (Ioann 15:13). Dumnezeu să-l ierte!

Simion Alexandru, şi el între cei morţi în flăcări, împreună cu Adrian Rugină, au salvat din flăcări 5 suflete. Dumnezeu să primească dragostea lor! Despre ei, cîte puţin, aici: https://m.facebook.com/story.php… Eroii care salvează suflete sigur se mîntuiesc. Oricare ar fi rezultatul vreunei anchete, suferinţa părinţilor, a fraţilor şi a prietenilor nu poate fi măsurată cu nimic, şi nici rugăciunile Bisericii nu le vor aduce acestora mîngîiere grabnică. Dumnezeu să îi ierte pe tinerii ce au murit de moarte năprasnică şi să ne dea şi nouă dragostea Lui! Iată, cînd dăm de greu singurul lucru care contează este dragostea unuia pentru celălalt. Dragostea nu cade niciodată (1 Corintheni 13:8).” sursa: NapocaNews

VEZI SI: Afara cu Halloweenul din scolile romanesti!

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

16 comentarii

 1. imi e scarba de ce am cititi mai sus si de ce parere are acest calugar si ce vrea sa transmita oamenilor. Daca ne luam dupa cele spuse de el, nu va mai fi nimeni din lumea asta pomenit in Liturghie….si cred ca nici ei la randul lor nu ar trebui pomeniti la cati bani iau pentru ce ? pentru nimic…. Isi construiesc biserici peste biserici in loc sa contruiasca spitale si sa existe bani pentru a plati medicii sa lucreze la noi in tara nu in tari straine…. De rugat poti sa te rogi oriunde in lumea asta , nu iti trebuie biserica de milioane de euro….in schimb spitale cu aparatura de milioane de euro si medici bine instruiti si platiti pentru ce fac , ar merita toti banii din lume. Am fost la biserica la tara cand eram mica si imi placea. Pe masura ce am crescut si am vazut cat de parsivi sunt preotii de la orase si cata mancatorie exista …imi e scarba de ce ajunge sa reprezinte un preot …..

  1. Nu ai inteles nimic din articol.
   El vorbea de pomenirea la liturghie ca invatatura dogmatica.
   In alta ordine de idei, a zi ca putem sa ne rugam pentru ei indiferent de religie si convingere.
   Si in ultimul rand, chiar tu ai zis, daca nu ai nevoie de popi de la orase corupti de ce te agiti atat. Tu nu ai nevoie de ei, ei nu te pomenesc, toata lumea e fericita.
   Inteleg ca ai fost ranita si imi pare rau ptr asta, dar incearca sa intelegi ca nu toti sunt atat de pacatosi pe cat ii vezi tu.

 2. Pai ca prim comentator am un singur lucru de zis: TOTI SUNTEM BATUTI IN CAP, CA ESTI ARS DE VIU, POPA SAU COMENTATOR DE ARTICOLE PE NET…IAR VOI ASTIA CU DUMNEZEU SI IISUS, TREZITI-VA, SUNTETI IN SECOLUL 21(FIZICA CUANTICA, SUPER SIMETRIE, CONTROL GENETIC, ACCELERATOARE DE PARTICULE).CREDETI IN CE VRETI VOI, DAR TINETI-O PENTRU VOI SI FIECARE CREDE IN CE CREDE SI SA TINA PENTRU EL.PERSONAL M-AM SATURAT DE PREOTI OBSEDATI SEXUAL, PEDOFILI, GERONTOFILI, DAR MAI ALES HOTI, NASCUTI, FORMATI, CU SCOALA DE TEOLOGIE FACUTA CLAR PENTRU BANI, DACA AI LUA TOT CLERUL ROMANESC LA PURICAT CRED CA TRECE DE 80% PROCENTUL DE "INDIVIZI" PUSI PE BANI IN ACEST DOMENIU.Asa ca, la categoria comentarii parinte, cand iti mai dau oamenii bani pentru ca ai facut nunti si botezuri, ca sa-ti permiti sa comentezi, refuza acei bani.Daca ii accepti si alte mici atentii din partea enroiasilor, atunci ne vedem in club colectiv ca esti la fel ca toti ceilalti: cu ochii pe friptura, pe vagin si pe-o perna pufoasa sub cap noaptea.

  1. faci 3 greseli foarte mari.
   1, daca sunt 20% buni dintre preoti de ce nu incerci sa intelegi ce vor aia.
   2, nu poti desfiinta o institutie sau ideologie pentru ca nu iti plac reprezentantii ei. Pe ideea aceasta ar trebui sa desfiintam tot, parlament, guvern, pana si democratie, pentru ca sunt conduse de idioti si inapti.
   si 3, asta e calugar frate, si calugarii nu mai fac botezuri si nunti de 15-20 de ani, nu vorbi fara sa intrebi

 3. E scris bine, in ideea ca cineva trebuie sa spuna si asa.
  Totusi am de comentat ceva. Daca tot ce ai, ai primit in dar, de ce te comporti ca si cum nu ai fi primit? Pomeneste-i pe toti fara sa judeci, ca nu stii daca printre cei pe care vrei sa nu-i pomenesti nu cumva este vreunul care s-a botezat in ultima clipa cu botezul dorintei, botez care exista in crestinismul ortodox si e valabil. Apoi multi au ajuns acolo nu din convingere, ci de curiozitate, sau erau doar in trecere. Ce te face sa te crezi sfant? Mantuirea este un dar, nu e din lucrare, ca nimeni sa nu se mandreasca. Nimeni nu e fara de pacat.

  1. nu cred ca ai inteles, sau poate ca exprimarea calugarului nu a fost destul de clara.
   E vorba de pomenirea la liturghie. Pomeniri s-au facut in toata tara zilele astea si parastase, dar cand vine vorba de Sfanta Liturghie se pomenesc doar cei botezati. Si cred ca e bine asa, pentru ca daca a existat un ateu sau anti crestin printre ei, cred ca nici ei nu ar fi vrut sa fie pomeniti pentru ca era impotriva convingerilor lor.
   Deci, s-au facut pomeniti indeobste, si sunt pomeniti si particular cei ai caror familii aleg sa ceara asta unui preot.

 4. este adevarat ce azis acest preot ne aducem aminte de dumnezeu cind ne este greu parinti mei tineau posturi si ne ducea de paste la biserica si ne inpartasea la biblie spune sa nu judeci pe nimeni ca toti sintem judecati de dumnezeu dupa 89 lumea sa schimbat foarte mult nu exista decit goana dupa bani se urasc frati se cearta vecini se omoara fara sa gindeasca ca timpul este foarte aproape si ca intro zi dumnezeu nu ne mai poate suporta rautatea care exista in noi macar acum dupa ce vedem aceste lucruri sa incercam sa ne rugam la dumnezeu pentru sufletele lor va multumesc

 5. Domnule calugar,preafericit,sau mai degraba preauimit.Haloween-ul prinde in Romania mult mai bine decat orice religie clasica.Ideea e ca de Halloween ai voie sa te joci,ai voie sa te simti bine,ai voie sa razi de tine sau de altii.Nu trebuie sa tii post,nu trebuie sa pupi icoane (dupa ce au fost pupate de zeci de mii de oameni inainte).Ai voie sa te simti bine.Biserica Ortodoxa Romana nu permite sa te simti bine,este imoral sa te joci si este aproape ilegal sa razi
  .Stie cineva vreo biserica unde ai voie sa razi?
  Consolati-va,religia asa cum o stiti voi este pe ultimii metri.Exista internet si lumea isi va deschide mintea mult mai repede deca crezi,mai preacinstite.Lumea nu va mai dori prieteni imaginari descrisi in carti scrise acum 2000 de ani.
  Lasati tineretul sa evolueze nu le mai inchideti mintile cu scripturile voastre fara sens.
  In fiecare sat exista un om care le aprinde copiilor o lumina in minte,acela este dascalul.Dar,din pacate tot in sat este cineva care o stinge,acela e preotul…
  Te deranjeaza si faptul ca niste oameni destepti au gasit o imagine amuzanta a Craciunului sau a pastelui.Va deranjeaza imaginea batranelului simpatic cu barba alba,sau asocierea pastelui cu un iepuras.
  Ar trebui sa le multumiti pentru gaselnita.Prinde mult mai bine la copiii pe care ati dori sa-i talibanizati,decat icoanele voastre cu privirea goala.

 6. ……mda…….intr-un fel voi care comentati articolul aveti dreptate,dupa cum intr-un fel are dreptate si cel ce l-a scris…….exsta multa ratacire,sau necredinta,sau falsa credinta,iar sursa acestor rele cu toate repercursiunile se datoreaza cred eu bisericii,sau mai bine zis slujitorilor acesteia caci biserica in sine nu e decat un morman de pietre bine aranjate,iar ei se fac cu adevarat slujitori ai pietrei cu consecinta ca atata adevar cat poti primi de la piatra caruia ei slujesc tot cam atata poti primi si de la ei…..ba mai mult va spun, daca am avea urechi sa ascultam piatra aceasta ne-ar vorbi despre '''puterea''' lui Dumnezeu si ar face-o intru slava lui Dumnezeu si nicidecum pe bani….dar ei care se numesc '''slujitori''' ai Domnului si-au insusit '''bunurile''' stapanului lor si le-au scos la vanzare,care mai de care dupa bunul lui plac,dovedind astfel ce fel de '''slujitori'''sunt,si implicit si '''cui''' slujesc ei cu atata patos…..pai de unde oare diavolul ar putea indeparta de Adevar(viata) popoare intregi '''predicand'''(vanzand)aceste '''false credinte''' care sunt mai rele decat necredinta insasi daca nu din locul Adevarului,biserica insasi,dar care numai loc al adevarului nu este…..pentru ca sa stiti si voi ca Adevarul este insasi Viata noastra,iar adevarata biserica este sufletul omului……deci sa nu ne mai miram de unde atata orbire,ratacire si necredinta,iar tie un comentator care spui ca te-ai saturat de preoti iti spun ca jocul preotilor il faci…..iata-te ratacit in secolul 21 cu credinta in fizica,chimie,si acceleratoare,vorbind de Hristos fara sa stii de fapt ca el nu este altceva decat IUBIRE…..DA si in secolul 21 ar trebui sa existe IUBIRE,de neintalnit insa in biserica pt faptul ca nu poate fi scoasa la vanzare,iar lipsa EI,premeditata de preamaritii,duce la '''credinta'''ca Dumnezeu ar fi acolo in biserica si putin mai incolo nu,ca mantuirea ar fi pe bani si pe rugaciunile popilor pedofili,poponari,avari,etc etc…..popi la care popoare intregi fug platind la greu sa-si boteze in graba odraslele confundand adevaratul botez cu spalatul pe cap…ca sa pot citi din parerea acestui calugar ca probabil multi dintre cei ce au murit sau au fost acolo in momentul incendiului nici nu au fost botezati……iar aici nu pot sa-l contrazic ci cred ca nici unul macar dintre cei prezenti nu a fost in Adevar botezat,ci doar spalati pe cap…..pe o suma frumusica bineinteles….si iata-te dintr-o data crestin la fel de bun ca popa care te-a '''facut''' crestin si care mai incolo te va invata ca ,il citez pe sceptic-mantuirea e un dar,nu e prin lucrare,ca nimeni sa nu se mandreasca-dar vezi tu oricat ai fi de sceptic ai citit tot acolo ca ,,,credinta(iubirea) fara fapte este moarta'''si deci dupa sistemul popesc (a carui victima esti)care te invata ca e suficient sa dai un ban ca sa stai in fata,ai ales repede fraza care mai mult ti-a convenit…….ei bine ati spun ca nu e asa…..acest '''dar''' despre care vorbesti l-a dat Dumnezeu tuturor in functie de IUBIREA fiecaruia,iar daca crezi in IUBIRE vei face FAPTE demne de Iubirea in care crezi,iar intelesul exact al frazei e ca nu fapta in sine conteaza ci '''intentia''' cu care aceasta a fost facuta,caci vezi tu noi trebuie sa facem binele doar de dragul binelui,si atunci nu va mai exista '''intentia''' de a ne mandri,si-ti mai spun tie ca adevarata rugaciune catre Dumnezeu nu sunt vorbele lipsite de continut ci sunt faptele pline de iubire……cine crede in Hristos(IUBIRE) face faptele IUBIRII……despre calugari ce sa mai spun…..cred ca intentia este buna,dar sunt si ei victime ai sistemului popesc….iar despre cei ce se aflau in noaptea aceia la concert cu intentia sa-l slujeasca pe satan,cred ca mai bine de atat nu puteau s-o faca….partea buna e ca multora dintre cei ce s-au salvat le-a trecut cheful sa se mai apropie de iad prin muzica sau in orice fel,iar partea proasta e ca se cauta un alt vinovat decat cei care au aprins focul

 7. are dreptate calugarul , haloweenul nu prinde la nimic stimabile ci este impus dar nu direct ci prin forta mascata pe sistemul moaaa nu serbezi halowenu' moaaaaa esti inchistat la creier, vai ce fraier, vai ce naspa, vai n-ai cont de fb deci prin ridiculizare si pe urma prin presiuni, dar stiti nu va lasati copilul la scoala sa serbeze hlw aaa nu se integreaza trebuie sa-i scadem nota si cand copilul face atac de panica si depresie si se sperie de ce blestamatii si orori vede la colegi profesoara (nu se stie cum a ajuns ea profesoara incepe sa acuze) pai ce sa-ti fac bai daca al tau copchil e mai sensibil? Gresit voi sunteti pe ultima suta de metri si atrageti dupa sfarsitul lumii Problema e ca si noi traim in lumea aceasta dar voi modernii inchinatori la diavoli nu va simtiti bine in pacatul vostru daca nu aveti si aprobarea celorlalti tocmai de aceea nu puteti suferi curatenia morala a altora vreti sa impuneti oamenilor cum sa traiasca exact ca bolsevicii si aia cam tot atei si cu sarbatori din alea bizare vezi cultul impus de robespierre pana s-au saturat catolicii de tampeniile lui si i-au pielea-n bat ma rog gatul in ghilotina.

  Ai fumat ceva inainte sa scrii? Vrei sa razi de lume sau sa rada lumea de tine? Esti cu capul ? Ei uite ca eu nu vreau sa rad de nimeni si nu vreau sa se rada de mine – se cheama RESPECT RECIPROC! lucru care iti lipseste cu desavarsire.

  Scopul religiei nu este sa talibanizeze – spunand asta te-ai demascat caci numai un extremist poate gandi asta , un extremist din tabara anticrestina ca nu va vad a indrazni sa ziceti ceva de islamism ori iudaism – scopul religiei este sa faca legatura intre om si Dumnezeu religie vine din latinescu religo care inseamna legatura.

  Si in fata ATOTPUTERNICULUI nu stai sa razi ca vita, nu razi la Parlament ori la Judecatorie de fapt ce zic eu nu razi la fisc dar incamite in fata lui Dumnezeu fara inceput si fara sfarsit Atotputernic si Atotstiutoar.

  Ce-ti mai pasa tie de copii ! Ai facut vreunul ca sa vorbesti?

  Scepticule vorbesti prostii citez :"Pomeneste-i pe toti fara sa judeci" Pe bune ? pai atunci ia pomenste-i tu pe aia care au crapat la Mecca in busculada! Dar vai ei nu sunt de aceeasi religie cu tine, nu? Ba chiar sunt contra religiei tale cum ar fi cazul satanistilor arsi de vii in club. Pai si atunci de unde si pana unde tupeul si nesimtirea sa vii sa ceri imperios sa se prezinte domle patriarhul la ordin sa faca sljbe. Cum sa faci slujbe ptr unii ce s-au rupt de Sf Biserica si au trait in afara ei? Cum au trait asa au murit! Nu-i cunoastem pe acestia sunt straini de Biserica de neam si de tara – sunt o minoritate antiosociala si antiumana a carei companie si asociere reprezinta un risc major pentru siguranta fizica si mai ales psihica ,a Statului a Natiunii si a Bisericii – dovada – manifestarile lor aduc moartea in chinuri si dezbinare sociala (facuta cu ajutorul strainilor care se folosesc de oportunitate sa bage la inaintare tradatorii si sa incerce umilirea si distrugerea valorilor nationale sub presiunea maselor oligofrenizate cu televiziunile si febeul)

  Si pentru stimata donsoara krd bisericile si toate locasurile de cult indiferent de tipul cultului cata vreme e recunoscut prin lege (deci si moschei, sinagogi si biserici catolice intra aici )se construiesc din banii enoriasilor direct prin donatii sau indirect prin virament de la bugetul de stat PROPORTIONAL CU NUMARUL ENORIASILOR . Ghici cati s-au declarat crestin ortodocsi la ultimul recensamant ? 70% Te oftici? De ce ca nu-ti merge prozelitismul? ca ti-e ciuda pe altii care nu iti impartasesc valorile si astfel te simti singura ? Si din cazua asta ponegresti cu orice ocazie pe cei in mijlocul carora nu te poti integra? Poate problema e la tine nu la ei.

  Cat despre spitale din moment ce am lamurit treaba cu finantele , mergi te rog si discuta cu dl dodorog boc marioneta dlui beshescu. Pana una alta in biserici nu se moare IN SPITALE DA si inca pe capete. Si din pacate ne mor copii sfartecati de propriile lor mame direct din burta – hidosenie macabra numita avort. Pe vremea Republicii si mai apoi a Imperiului Roman (care reprezinta sursa ptr toate codurile europene de legi plus fostele colonii europene) cetatenia era DIN PANTECELE MAMEI – loveai fatul in uter loveai un cetatean roman – ala erai – acum 2000 de ani oamenii aveau mai multa minte ca acum.

  PS

  astia arsi au avut card de sanatate ca mie refuza sa-mi elibereze reteta ATENTIE PLATITA INTEGRAL daca nu prezint cartonasul galben la control in conditiile in care eu nu sunt asigurat si vreau sa-mi platesc servisu medical pesin adica cash pre limbutza ta veninoasa.

  Deci macar aveti bunul simt si asumati-va responsabilitatea felului vostru de a trai si mai ales consecintele acestui mod de viata nu mai zbierati in stanga si in dreapta si nu mai acuzati pe altii de nefercirea si neimplinirea voastra. Nu va convine – drum bun si cale batuta si daca tot nu vreti sa pricepeti de vorba buna – RAZBOI CIVIL desi la cat de lasi sunteti ma indoiesc ca ati avea curajul sa va implicati in asa ceva!

  Noapte buna pisoiasi si luati aminte la ce au patit satanistii minten-as!

  1. Felicitari ! Cate o data mi se pare ca esti un pic cam dur. Ai perfect dreptate ateii, primul lucru care il fac cand ajung la putere se ia de cei care stau in banca lor si se roaga, sunt cei mai agresivi si extremisti…oameni fara nici un Dumnezeu. Sa nu uitam : comunismul ateist numai in secolul 20 = 100 MILOANE MORTI PE tot MAMPA MOND.

 8. Nu obisnuiesc sa raspund comentariilor online, pentru ca de cele mai multe ori mi se par futile.
  Dar nu pot sa nu iti spun ca, desi e dreptul tau sa ai o opinie, daca tot ai una incearca sa o faci cat mai obiectiva.
  '' BOR nu permite sa te simti bine'': nu stiu in ce biserica ai intrat, sau daca ai intrat in una, dar opinia generala a celor care merg regulat la biserica e tocmai aceea ca … se simt bine (usurati, etc). Nu exista o biserica in care ai voie sa razi…..SUNT SUTE, imi pare rau ca ai nimeri in alea mai 'posomorate'.
  '' in sat preotul stinge lumina'' Frate, exceptant cateva cazuri nefericite, daca te uiti in cartea de istorie si printre contemporanii tai, cel putin in treacat ca poate nu ai timp, inveti ca te inseli.
  La faza cu 'MosCraciun' si iepurasul iti dau dreptate, au fost inventate cateva personaje care, prin media, au ajuns simboluri. Felicitari celor care au avut idei de genul asta. Problema bisericii nu e ca au inventat ei pe mos craciun, gerila, sau cum il mai cheama; problema e ca s-a inlocuit simbolul acestei zile, pentru care a fost si sarbatorita, cu un personaj. Dar aici nu e vina CocaCola, care a profitat de o sarbatoare internationala, ci vina celor care au primit'o si chiar si a preotilor care nu au stiut sa faca o 'publicitate' mai buna decat cei de la Cola.
  Nu'ti inteleg frustrarile pe aceasta tema, sper sa fie trecatoare, dar cum am zis si mai sus, nu mai aruncati cu noroi in simboluri nationale si religioase, nu mai spalati voi pe jos cu mai bine de jumatate din populatia tarii care e religioasa pentru ca nu ati dormit bine azi noapte sau pentru ca e condusa de unu pe care voi nu;l placeti.
  Cred ca de aia nu ne merge bine de secole, ca tot timpul la noi s-a acuzat si tratat persoana in loc sa se trateze fenomenul si ideologia. Halloween'ul, Santa si Easter bunny au inteles ca persoanele sunt trecatoate si trebuie sa abordeze fenomenul, poate invatam din asta (pe toate planurile, nu doar religios).

 9. Precuvioase parinte si credeti ca numai eroii , cei care au salvat oameni din valvataie trebuiesc pomeniti in liturghii si rugaciuni ?? Numai ei s-au mantuit ??!! Numai ei au fost adevarati crestini ??!! Poate ca si celilati ar fi facut acest lucru dar n-am mai putut ! Nu toata lumea este daruita de Dumnezeu cu un curaj vitejesc (in asemenea situatie!) si cu un trup vanjos ca de urs ! Chiar daca celilati (sa presupunem prin absurd) s-ar fi inchinat diavolului , pe ei cine trebuie sa-i scoata din ghearele lui , cine este mai intemeiat si pregatit sa o faca ??!! Nu vreau sa ma amestec in meseria si vocatia dumneavoastra divina ( sunt doar un biet psiholog de credinta ortodoxa ) , dar numai dumneavoastra va puteti ruga in fata lui Dumnezu sa-i mantuiasca . Incercati sa adaptati canoanele bisericesti si cerintele in functie de situatia data ( asta cu blandete si dragoste de Dumnezeu!) . Domnul Iisus intrebat fiind de catre inaltii preoti ai iudeilor : ''de ce faci vindecati in ziua de sabat , atunci cand nu se face nici o lucrare??'' acesta a raspuns'' daca iti cade magarul in fantana in ziua de sabat , nu-l mai scotii fiindca este ziua de sabat ??!!'' Domnul nostru Iisus nu ne-a lasat o credinta''batuta in cuie'' ci una pe care sa o interpretam si folosim cum este mai bine pentru oameni . Folositi-o si interpretatati-o asa cum trebuie pentru noi ca sa ne fie de folos . Nu o duceti catre prapastia fundamentalismului , fiindca vedeti fundamentalismul la ce a dus in alte parti ale lumii ??!! Sfintii Parinti au dat povata pentru oameni in acele vremuri , dar cu ce ar fi oare Sfintii Parinti suparati daca dumneavoastra a-ti folosi , interpreta si adapta acele povete la vremurile noastre , pentru a face bine oamenilor ??!! Cu multe respect si smerenie , Comanoiu Gabriel . Doamne ajuta !

 10. Preafericitule, in primul rand asta nu era o petrecere de Halloween, era pur si simplu o lansare de album intr-o zi normala de octombrie. In al doilea rand, nu era muzica satanica, aceasta acuzatie este de o ignoranta egalata numai de rautatea cu care pedepsiti niste suflete nevinovate care doar au iesit in acea seara sa asculte muzica. Religia iubirii? N-ar trebui sa cautati printre canoanele voastre dupa aprobare daca ati simti cu adevarat o IUBIRE pentru oameni.

  Analogiile false pe care le faceti doar pe baza unor prejudecati infantile nu va lasa nici macar in acest moment de maxima durere sa simtiti o iubire autentica, neconditionata.

 11. eu nu inteleg de ce insistati sa vina tocmai patriarhul cand toti cei morti erau anticrestini declarati fie satanisti fie atei (sic!) care se "distrau" pe muzica satanica. Deci e ca si cum ai cere un preot crestin ortodox la moartea unui rabin!

 12. bai postati TOT ce scrie lumea nu nuami ce scriu bulangii astia de satanisti ca daca nu va dam cu capul de toti peretii bai bolsevicilor si va aratam noi NATIONALISM ADEVARAT !

  Hai pana maine sa vad tot daca nu intram peste voi!

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.