Nou proiect de lege: cum se schimbă vârsta de pensionare din nou

PSD și ALDE au depus la Senat un proiect care prevede posibilitatea ca orice femeie să iasă la pensie mai devreme cu doi ani pentru fiecare copil născut și crescut cel puțin 10 ani, informează Mediafax.

Expunerea de motive arată că femeile care muncesc și au realizat stagiul complet de cotizare la sistemul de pensii să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare în funcție de numărul de copii. Concret, proiectul prevede posibilitatea scăderii vârstei de pensionare cu câte doi ani pentru fiecare copil născut și crescut cel puțin până la vârsta de 10 ani, așa cum prevedea vechea lege nr 19 din 2000 abrogată prin măsurile de austeritate introduse în anul 2010 prin legea 263/2010.

”Tot mai multe femei care muncesc renunță sau amână aducerea unui copil pe lume pe baza unor considerente economice. Rata totală de fertilitate în România a scăzut sub pragul critic (de 2,1 sub care are loc scăderea populației) ajungând la un minim istoric de 1,428 la care vorbim de un declin demografic în care populația se reduce cu cinci români în fiecare oră”, se arată în motivarea proiectului.

Documentul vorbește chiar de un ”dezastru demografic” înregistrat în ultimii 20 de ani. Totodată, precizează la cauze și speranța de viață sub medie a femeilor din România față de media europeană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.