“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
GENERAL

Dosarul de Securitate al lui Băsescu. S-a aflat: Cine a ascuns dovezile colaborării

1 traian basescu mediafax 1024x681 1

Documentele care stabilesc faptul că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității s-ar fi aflat în fișetul fostei șefe a Direcției de Investigații a CNSAS, Germina Nagâț, încă din 2006. Germina Nagâț a ajuns în CNSAS pe vremea când aici activau Mircea Dinescu, Andrei Pleșu și Horia Roman Patapievici. În prezent Germina Nagâț este reprezentantă a USR în CNSAS.

Germina Nagâț, fosta șefă a Direcției Investigații a Consiliului Național pentru Studierea Activității Securității (CNSAS), este acuzată că ar fi avut cunoștință, încă din 2006, despre documentele în baza cărora Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securității. Aceasta este concluzia unei investigații a publicației ActiveNews care citează o anchetă internă a CNSAS.

Astfel, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, pe 23 martie, printr-o sentință definitivă, că fostul președinte Traian Băsescu a fost colaborator al Securități și a avut numele de cod „Petrov”. Judecătorii au respins acțiunea fostului președinte împotriva deciziei CNSAS, care l-a declarat colaborator al fostei Securității.

„Respinge, ca fiind inadmisibilă excepţia de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian. Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul-pârât Băsescu Traian împotriva sentinţei nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul Ciuvică Mugur-Cristian, în interesul intimatului-reclamant Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 23 martie 2022”, se arată în hotărârea Înaltei Curţi

În septembrie 2019, Curtea de Apel Bucureşti – instanţa de fond – a admis acţiunea CNSAS şi a decis că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă.

Documentele erau cunoscute Germinei Nagâț
De-a lungul vremii, până în 2019, Traian Băsescu a fost verificat de mai multe ori și a primit de fiecare dată adeverință de necolaborare cu Securitatea. Ultima datează din februarie 2014. Conform publicației ActiveNews care citează informări ale Comisiei de Anchetă și Conducere a CNSAS, în 2006, șefa Departamentului Investigații a CNSAS, Germina Nagâț, ar fi avut cunoștință de documentele în baza cărora Băsescu a fost declarat colaborator.

„G. Nagâț – director al Direcției Investigații – avea cunoștință despre documentele preluate de la SRI atât din Decizia 310, încă din 2006 (…) cât și din ELO” – baza de date electronică internă a CNSAS. Totodată, au fost puse la dispoziția CNSAS de către fostul președinte Emil Constantinescu și Mugur Ciuvică și „documentele preluate în comisie mixtă în 2006, referitor la Traian Băsescu”, se mai arată în Raportul CNSAS.

„Toate dosarele care au condus la investigația din 2019 se aflau în arhiva CNSAS încă din perioada 2005-2008, ceea ce înseamnă că, în mod sigur, au fost înregistrate în baza TOTAL a Direcțiiei Investigații înainte de emiterea notei de constatare din 2013”, subliniază CNSAS, conform sursei citate.

Sursa: evz.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.