CRIMA din PARC: TREI GREȘELI fatale care le-a făcut ELEVA OLIMPICĂ ucisă de iubitul gelos

15-diana-gugulica-465x390

Eduard Adrian Perju (17 ani), acuzat de uciderea fostei sale iubite, Elena Diana Gugulică (16 ani), a fost arestat ieri de judecătorii ieșeni pentru 30 de zile, după ce și-a mărturisit crima. Cazul i-a șocat pe liceenii din România.

Personalitatea adolescentului Eduard Adrian, care a ucis-o cu sânge rece pe fosta sa iubită, Elena Diana, în parcul Copou din Iași, a fost încadrată de specialiști ca fiind una situată pe „axa de maximă severitate”.

„Este important să știi să te aperi de astfel de obsedați, să le cunoști comportamentul”, este de părere Dan Antonescu, criminolog. Există câteva semne de care ar trebui să ţină seama tinerele vizavi de comportamentul partenerului, pentru a nu mai ajunge victime ale acestora.

Erorile fatale

În opinia criminalistului, Elena Diana a greșit de trei ori la ultima întâlnire cu Eduard Adrian:

1 „Prima dată pentru că i-a acordat încredere, apoi pentru că a mers cu el într-o zonă retrasă a parcului, deși este loc public”.

2 „Faptul că nu era nimeni în preajmă ar fi trebuit să o pună pe gânduri. A greșit şi tânărul a profitat de lipsa martorilor”.

3 „Și ultima greșeală este aceea că a întors spatele unui om gelos, potențial periculos. Unui astfel de om nu-i întorci niciodată spatele”.

Părerea lui Antonescu este că părinţii trebuie să discute cu tinerele în astfel de situații, să afle când copilul lor au un partener gelos ori violent și să le dea sfaturi.

„Mă șochează ideea că nu a vrut să-i dea nicio șansă. Colierul pe care l-a folosit este unul utilizat la asigurarea capacelor de la roți, care nu mai pot fi desfăcute. Fapta dovedește maturitate, iar gelozia este o boală psihică și apare chiar și la copii”, a mai spus criminologul Dan Antonescu.

14-criminalist
Trupul neînsufleţit al adolescentei a fost luat ieri de către părinţi de la Institutul de Medicină Legală. Fata va fi dusă astăzi la Horpaz, comuna Miroslava (Iași), unde locuiesc bunicii ei, pentru a fi înmormântată. Potrivit unor apropiaţi ai familiei, în Horpaza s-ar fi cunoscut cei doi tineri, Eduard Adrian locuind în aceeaşi localitate.

14-eduard-perju2
„Relațiile abuzive sunt confundate de tinere cu iubirea”

Psihoterapeutul Anda Păcurar spune că tinerele pot fi puse în gardă de mai multe semne. În special când prietenul are un comportament care încalcă foarte mult intimitatea, când este foarte autoritar, cere dovezi de fidelitate sau este este în permanenţă acuzator. „De asemenea, partenerii care vor să le facă poze dezbrăcate strâng dovezi pentru șantaj. Relațiile abuzive sunt confundate de tinere cu iubirea”, mai spune Păcurar. Un alt sfat al psihoterapeutului este ca „atunci când ai o senzație de teamă ar trebui să-ți asculți instinctul și să nu confunzi obsesia cu pasiunea sau iubirea!”.

Sărutul dinaintea crimei

Elena Diana era elevă în clasa a IX-a la Liceul „Dimitrie Cantemir”, era olimpică la limba română şi terminase primul semestru cu media 9.00, profesorii descriind-o ca fiind „un copil voios, mereu cu mâna sus la ore”. În ceea ce îl priveşte pe Eduard Adrian, acesta este elev la Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza” din Iaşi. Profesorii au explicat că el a avut în semestrul trecut două corigențe și nota scăzută la purtare din cauza numărului mare de absențe.

Colierul de plastic

Cazul cutremurător a fost semnalat de o femeie care s-a așezat pe o bancă aflată la marginea Parcului Copou. Se întâmpla pe 28 februarie, în jurul orei 15.30. Cadavrul era întins lângă un copac și avea în jurul gâtului un colier alb din plastic (folosit la blocarea capacelor de roți pentru mașină). În câteva ore, polițiştii au aflat de la o colegă a fetei că Diana urma să se întâlnească în acea zi cu fostul ei prieten. Pus în fața procurorilor, Eduard Adrian a negat inițial, însă când dovezile erau tot mai evidente, acesta și-a recunoscut fapta.

Băiatul a povestit că o invitase pe Elena Diana la o plimbare în parc, nu înainte să ia din mașina tatălui său un colier din plastic. Ajunși într-o zonă mai retrasă din parc, Eduard Adrian i-a spus fetei că vrea să-i facă o surpriză și că i-a cumpărat un colier. Apoi, i-a cerut fetei să se întoarcă ca să i-l poată pune la gât. El a povestit că fata s-a bucurat, l-a sărutat și s-a întors cu spatele. După care, acesta i-a pus colierul la gât și a strâns-o cu toată puterea.

Pozele au declanșat totul

Colierul are un mecanism ce se blochează, fiind imposibil de dat jos fără a fi tăiat. După ce a văzut că fata a rămas inconștientă, agresorul a fugit. Totul a pornit, se pare, din cauza faptului că băiatul era foarte gelos. Fata a postat pe Facebook, zilele trecute, câteva fotografii în care apărea și un băiat. Din cauza discuțiilor, cei doi s-au certat.

„Va fi învățătură pentru toți copiii, protejați-i să nu mai fie în pericol!”

Sute de vecini, prieteni și colegi de școală au ținut, ieri, să o vadă pe Diana pentru ultima oară și să-și ia rămas bun. Aceștia au aprins o mulțime de lumânări pe treptele blocului.

„Toți copiii, tot cartierul a iubit sufletul ăsta bun. Era un îngeraș, nu a făcut rău nimănui, niciodată. Îngerașul spunea: «Mamă, sunt olimpică la română». Diana nu a plecat degeaba, va fi învățătură pentru toți copiii, protejați-i să poată merge liberi pe stradă, să nu mai fie în pericol!” A fost un copil inocent. Ne dorim să nu fi plecat degeaba, să știm că în urma acestui eveniment tragic se iau măsuri, nicio mamă să nu mai treacă prin aşa ceva”, a spus, printre lacrimi, mama Dianei. Tatăl fetei a postat ieri pe Facebook un mesaj sfâșietor (vezi facsimil).

14-mesaj
„Pasiunea Dianei pentru Limba și literatura română a fost certificată lăudabil prin prezența ei la două olimpiade județene, unde ne-a făcut pe toți să fim mândri, pentru că s-a întors cu două mențiuni”, a declarat Traian Fântânaru, profesorul Dianei.

„Un narcisist, sadic sexual”

Psihiatrul Gabriel Diaconu (foto) a explicat că premeditarea este felul în care un criminal începe să construiască fapta și în mintea lui are loc un conflict dureros. Individul se crede persecutat și vede în acest lucru un motiv suficient pentru o crimă. „De multe ori, un criminal care a sugrumat a fost adus la tăcere de părinți… Un aspect interesant este că această faptă nu a fost urmată de o tentativă de suicid, dragostea nu a fost idealizată și asta spune că avem de-a face cu un narcisist, un sadic sexual care a contemplat sugrumarea din dorința de a o aduce la tăcere. Este cu siguranță o chestiune pe care psihologii o au în vedere, dar nu se consideră circumstanță atenuantă”, spune psihiatrul. Fata nu putea să prevadă ce va urma, este de părere Diaconu. În opinia sa, „povestea este unică” pentru că la 16 ani ai o anumită personalitate.
GABRIEL DIACONU_PSIHIATRU
„Trebuie luat în calcul de către autorități că există un risc mare de recidivă, de dedublare a personalității, iar în situația în care se simte amenințat va recurge la violență! Ca personalitate, criminalul de 16 ani poate fi încadrat ca narcisist psihopatică sexual sadică, fiind pe axa de maximă severitate”, spune Gabriel Diaconu.

Psihiatrul mai spune că, în absența educației sexuale, fetele înțeleg comportamentul agresiv al partenerului ca pe ceva erotic, dar nu și că pot avea parte de un comportament agresiv.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.