“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
GENERAL

ANUNTUL care sperie pe toată lumea. China se pregătește de invazie?!

close up china globe 70822817

Termenul pentru o posibilă încercare chineză de a lua Taiwanul cu forța pare să se scurteze. Cel mai recent mesaj al Beijingului pentru SUA a fost cât se poate de clar. Președintele chinez Xi Jinping l-a avertizat, joi, pe liderul american Biden să nu „se joace cu focul” prin continuarea încurajării independenței Taiwanului.

Amenințarea Beijingul-ui cu „consecințe grave” vine în contextul vizitei pe care șefa Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, urmează să o facă pe insula autonomă, scrie Axios. Planurile lui Pelosi și reacția belicoasă a Beijingului au realimentat speculațiile că Taiwanul ar putea deveni un butoi cu pulbere.

Regimul de la Beijing a amenințat în repetate rânduri că va prelua controlul asupra Taiwanului, pe care îl consideră teritoriul Chinei, dacă va fi necesar, chiar și prin folosirea forței. China reacționează la orice gest care tratează Taiwanul, pe arena internațională ca un stat independent.

O invazie în următoarele 18 luni?
Pentagonul a informat-o pe Pelosi despre preocupările privind securitatea sa, iar Biden a declarat public că armata americană consideră că vizita acesteia „nu este o idee bună în acest moment”.

Oficialii americani și taiwanezi au indicat, în trecut, diferite momente pentru o invazie a Taiwanului, considerând că acest lucru s-ar putea întâmpla în 2025 sau 2030.

Oficialii americani cred acum că China ar putea face o mișcare împotriva Taiwanului în următoarele 18 luni, potrivit unui articol publicat de New York Times, deși această estimare nu se bazează pe date specifice despre planurile Beijingului.

SUA și Taiwanul trebuie să ia aceste semnale drept un apel de a consolida cooperarea militară și antrenamentele comune, a declarat un oficial guvernamental taiwanez pentru Axios.

„Fie că se va întâmpla peste 18 luni sau peste 7 ani, trebuie să începem acest proces acum”, a spus oficialul de la Taipei.

„O singură Chină”
Joe Biden i-a transmis omologului lui Xi Jinping că SUA se opun cu fermitate oricărei acțiuni unilaterale de schimbare a statutului insulei, adăugând că politica SUA privind Taiwanul nu s-a schimbat.

Președintele american a „subliniat opoziția Statelor Unite față de modificările unilaterale ale status quo-ului de către oricare dintre părți și angajamentul față de menținerea păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan”, a transmis Casa Albă, potrivit unui comunicat.

De cealaltă parte, Beijingul a anunțat că Xi Jinping i-a transmis omologului său american să respecte principiul „o singură Chină”, avertizându-l că „cine se joacă cu focul se va arde”.

Într-un comunicat de presă, Beijingul a dat vina pe SUA pentru deteriorarea relației biletarale, criticând viziunea administrației Biden, care consideră China un „rival” și „cea mai serioasă provocare pe termen lung a Washingtonului”.

Taiwanul se pregătește pentru orice scenariu
Preocupările cu privire la o potențială invazie au crescut în Taiwan după invadarea Ucrainei de către Rusia. Oficialii de la Taipei au în vedere extinderea serviciului militar obligatoriu, ministerul Apărării a emis primul manual de apărare civilă, iar populația se înscrie la cursuri de pregătire pentru apărarea civilă.

Între timp, oficialii americani au cerut Taiwanului să investească mai mult în tipurile de capabilități de război asimetrice, cum ar fi rachetele antiaeriene montate pe camioane, pe care Ucraina le-a folosit împotriva Rusiei.

Sursa: capital.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.