fbpx
NATIONAL

China dă în clocot: a anunțat exerciții militare în care înconjoară Taiwanul. Va folosi muniție de război

china vs sua

Guvernul de la Beijing a condamnat vehement, marți seară, vizita în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi. Totodată, Beijingul a anunțat că urmează să efectueze exerciții militare maritime și aeriene cu muniție reală în jurul insulei.

“Vizita lui Nancy Pelosi transmite mesaje greșite forțelor separatiste care vor independența Taiwanului”, a comunicat Ministerul de Externe de la Beijing, precizând că va trimite imediat note de protest la reprezentanțele diplomatice americane.

La rândul său, armata chineză a anunțat că va lansa exerciții militare de amploare în apropierea Taiwanului.

Exercițiile militare maritime şi aeriene, care vor include trageri cu muniție reală, se vor derula în perioada 4-7 august, conform agenției de presă oficiale Xinhua, citată de postul CGTN.

O hartă cu zonele în care sunt anunțate operațiunile armatei chineze arată dispunerea forțelor Beijingului astfel încât insula este înconjurată.

Corespondentul publicației Politico, Stuart Lau, a scris într-un mesaj pe Twitter că exercițiile sunt organizate în următoarea configurație:

-exerciții comune navale și aeriene în nordul, sud-vestul și sud-estul insulei Taiwan
-trageri cu muniție cu rază lungă în Strâmtoarea Taiwan
-trageri cu rachete convenționale la est de Taiwan

Exercițiile au loc după întâlnirile oficiale planificate de Nancy Pelosi la Taipei
“Din rațiuni de securitate, intrarea vaselor și avioanelor în zonele în care se vor derula exercițiile este strict interzisă”, transmite armata chineză.

Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, a ajuns marți seară în Taiwan, unde urmează să aibă o serie de întâlniri oficiale.

Miercuri dimineață, ea se va întâlni cu președintele Taiwanului, Tsai Ing-Wen și cu vicepreședintele Lai Ching-De și va participa la o sesiune specială a Parlamentului de la Taipei.

Pelosi a ignorat avertismentele lansate de Beijing înaintea vizitei.

Ea este oficialul american cu rangul cel mai înalt care vizitează Taiwanul în ultimii 25 de ani.

Vizita a amplificat tensiunile între China şi Statele Unite, iar Beijingul a avertizat că va reacționa prin “măsuri determinate şi hotărâte”.

SUA au trimis nave și avioane de luptă în zona de potențial conflict
Statele Unite și-au intensificat prezența militară în zona Asia-Pacific în contextul vizitei lui Nancy Pelosi la Taipei.

În largul Taiwanului au fost trimise patru nave militare americane, inclusiv portavionul USS Ronald Reagan.

Statele Unite nu au relații diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sprijină politic și militar acest teritoriu autoguvernat.

Preşedintele Joe Biden i-a transmis săptămâna trecută omologului său chinez, Xi Jinping, că Washingtonul respectă în continuare principiul “o singură Chină”.

În același timp, Statele Unite și-au anunțat angajamentul de a oferi asistență militară Taiwanului pentru a contracara o eventuală invazie chineză.

Sursa: antena3.ro

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.