Amenințare „severă”. Un atac terorist „mortal” ar putea avea loc în câteva ore pe aeroportul din Kabul

Ministerul de Externe a avertizat de posibilitatea atacurilor teroriste pe aeroportul din Kabul: Dacă vă aflați în zonă, îndepărtați-vă de urgenţă într-un loc sigur și așteptați sfaturi suplimentare.

Deşi talibanii au promis că vor fi pașnici și nu vor încălca drepturile civililor, situația este departe de a putea fi catalogată drept stabilă. Un atac terorist „mortal” ar putea avea loc în câteva ore pe aeroportul din Kabul, avertizează un ministrul de Externe britanic, supând că există un risc „iminent” în doar câteva ore.

Oficialii nu vor da detalii asupra naturii amenințării, dar această schimbare are loc la doar 24 de ore după ce președintele SUA, Joe Biden, a avertizat cu privire la pericolul pe care îl reprezintă extremiștii legați de grupul islamic.

Avertizările curg din partea oficialilor. Ministrul Marii Britanii: În câteva ore ar putea exista un atac terorist foarte letal
Ministrul forțelor armate, James Heappey, a spus, de asemenea, că există rapoarte „foarte credibile” despre o amenințare „severă” în capitala Afganistanului. Declarația vine după ce mai multe ambasade au transmis cetățenilor aflați în apropierea aeroportului să „se mute într-un loc sigur și să aștepte noi îndrumări”.

Ambasada SUA din Kabul recomandă cetăţenilor americani să nu se deplaseze la aeroportul internaţional Hamid Karzai. De asemenea Australia îndeamnă cetățenii săi și cei care au vize pentru acest stat să părăsească zona, fiind o ameninţare foarte importantă, încă valabilă, de atac terorist. Şi guvernul britanic recomandă evitarea oricărei călătorii în Afganistan, din același motiv.

Cetăţenii aflaţi la deja la poarta Abbey, la porţile de est şi de nord au primit recomandarea de a pleca imediat, potrivit alertei de securitate emise de ambasada SUA.

Ministrul australian de externe, Marise Payne, a declarat, joi, că există o ameninţare importantă de atac terorist în apropierea aeroportului din Kabul, iar Canberra şi-a îndemnat cetăţenii şi cei cu vize pentru Australia să părăsească zona.

Miercuri seară, Australia şi-a schimbat recomandarea către cei din zonă, decizie despre care Marisa Payne spune că are la bază preocupări sporite privind un posibil atac terorist.

Există o ameninţare foarte importantă, încă valabilă, de atac terorist
Această alertă sporeşte riscul ca numeroşi afgani care deţin viză pentru Australia să fie lăsaţi în urmă în condiţiile în care Canberra se pregăteşte să-şi încheie programul de evacuare.

Prim-ministrul Scott Morrison a spus că Australia a evacuat 4.000 de persoane din Afganistan. Mulţi dintre aceşti oameni se află în Emiratele Arabe Unite, a spus Morrison, în timp ce 639 au ajuns deja în Australia.

Australia a făcut parte din forţa internaţională condusă de NATO care s-a luptat cu talibanii şi a instruit forţele de securitate afgane în anii după ce insurgenţii au fost înlăturaţi în 2001. Peste 39.000 de militari australieni au fost detaşaţi în Afganistan şi 41 dintre ei şi-au pierdut viaţa. Ministerul de Externe recomandă evitarea oricărei călătorii în Afganistan. Nu trebuie să călătoriţi în Afganistan, a menţionat Foreign Office în atenţionarea sa.

Talibanii s-au angajat să-i lase să plece pe americani şi pe afganii în situaţie de risc care se vor afla în Afganistan după 31 august
Cel puţin asta a declarat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken: Talibanii şi-au luat angajamente în public şi în privat să asigure şi să permită un tranzit sigur pentru americani, ceilalţi străini şi afganii în situaţie de risc în viitor, după 31 august, a spus şeful diplomaţiei americane.

În prezent mai sunt de evacuat circa 1.500 de americani din Afganistan potrivit evaluărilor, a precizat secretarul de stat american în cadrul unei conferinţe de presă. Până acum, SUA au evacuat din Afganistan circa 4.500 de americani şi familiile lor.

Talibanii au transmis cu claritate că au un interes puternic de a păstra un aeroport în stare de funcţionare. Noi şi restul comunităţii internaţionale avem de asemenea un interes puternic pentru acest lucru, în principal pentru a ne asigura că oricine vrea să părăsească Afganistanul o poate face după 31 (august) folosind aeroportul, a declarat Antony Blinken.

Mii de afgani s-au masat de zile întregi în faţa aeroportului din capitală, securizat de peste 6.000 de soldaţi americani, într-o atmosferă tensionată. Toţi aceşti oameni, dintre care unii au venit la aeroport cu întreaga familie, speră că vor reuşi să intre în complex şi să prindă cât mai curând un avion. SUA a evacuat 88.000 de oameni din Kabul. Militarii pleacă ultimii, informează BBC.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *