fbpx
GENERAL

Alina Gorghiu: „In Romania sunt milioane de consumatori de droguri, ei nu trebuie bagati la inchisoare, ci ajutati sa scape”

Ministrul Justitiei, Alina Gorghiu, a declarat, vineri, la un post de televiziune, ca in Romania sunt „milioane de consumatori de droguri”, iar acesti oameni nu pot fi bagati cu totii la inchisoare, ci trebuie ajutati sa scape de aceasta problema.

„Ganditi-va ca in Romania sunt milioane de consumatori si cred ca ei trebuie sa fie ajutati sa scape. Nu putem sa bagam in puscarie milioane de oameni pentru ca ei consuma droguri. Important este sa ii ajutam sa scape de aceasta adictie”, a afirmat Alina Gorghiu.

Ea aratat ca procurorii DIICOT sunt coplesiti in prezent de numarul foarte mare de dosare pe tematica droguri, insa cele mai multe dintre aceste dosare sunt pentru detinerea de cantitati mici, pentru consum propriu. Gorghiu a adaugat ca este vorba in cele mai multe din aceste cazuri de catre tineri si daca nu au antecedente si o conduita buna in rest se dispune de catre procuror neinceperea urmaririi penale. Pe de alta parte, legislatia nu poate impune ca acesti tineri sa fie evaluati si consiliati de catre specialistii Agentiei Nationale Antidrog, iar cei mai multi dintre ei nici nu accepta aceasta evaluare, dupa cum a spus ministrul Justitiei.

„Aceasta tema, a drogurilor, este una care, din pacate, afecteaza Romania la nivel de flagel, dar nu numai Romania, afecteaza si intreg mapamondul. Noi suntem in a doua parte a clasamentului cu privire la fenomenul drogurilor, insa nu ne incalzeste cu nimic acest lucru. (…) In 2010 vorbeam de 6.000 de dosare legate de tematica drogurilor, in 2015 – 8.700 de dosare, pentru ca anul acesta, doar in primele opt luni sa avem 20.000 de dosare. Dar ele trebuie puse in context, pentru ca DIICOT, care are competenta exclusiva pe tematica droguri, are 190 de procurori care sunt in problemele acestea legate de criminalitate organizata. (…) Daca de maine acesti 190 de procurori nu s-ar mai ocupa de nicio alta infractiune din competenta DIICOT, ci exclusiv de aceste 20.000 de dosare, tot ar veni 105 dosare pe fiecare procuror. (…) Ca atare, trebuie sa ne ocupam cu prioritate de dosarele de trafic de droguri, de marile retele”, a afirmat Gorghiu.

De asemenea, ministrul Justitiei a afirmat ca ar trebui facut un registru national al traficantilor de droguri, pentru a fi mai bine monitorizati si pentru a preveni recidiva, in conditiile in care dintre traficantii de droguri aflati in penitenciare in prezent in jur de 65% sunt recidivisti.

„Poate n-ar fi rau sa facem un registru al traficantilor de droguri, astfel incat sa putem sa integram toate aceste persoane care se ocupa de acest tip de criminalitate. Este un mijloc prin care s-ar cunoaste, supraveghea si identifica operativ aceste persoane, care au comis infractiuni in sfera traficului de droguri si care ar fi o solutie buna pentru a preveni potentiale recidive”, a spus Alina Gorghiu.

Conform ministrului, in penitenciare sunt 1.100 de persoane care executa pedepse pentru infractiuni din sfera traficului de droguri, iar dintre acestea 709 sunt recidivisti cu antecedente penale pe infractiuni din aceeasi categorie.

In opinia ministrului Justitiei s-a dat un semnal foarte clar de catre presedintele Klaus Iohannis prin includerea subiectului traficului de droguri pe agenda urmatoarei sedinte a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii ca este vorba de o problema de securitate nationala, iar fiecare institutie cu atributii in domeniu trebuie sa o trateze ca atare si sa vina cu propuneri si masuri pentru combaterea flagelului.

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.