ALERTA in Romania. Se cere declararea stării de urgență la nivel național

S-a dat alerta în România, iar oamenii încep să aibă tot mai multe motive de îngrijorare! Prețurile la energie au explodat, iar efectele se resimt deja. Confederaţia Naţionala Sindicală ”Cartel ALFA” i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să declare stare de urgență în domeniul energetic.

Sursa citată precizează că este nevoie de măsuri urgente în acest sens, în condițiile în care situația este extrem de gravă, iar consecințele vor fi la fel. Printre măsurile urgente cerute de sindicaliști se numără pornirea, într-un timp cât mai scurt, a grupurilor energetice pe cărbune la Complexul Energetic Oltenia.

În ceea ce privește atitudinea Guvernului, sindicaliștii susțin că este vorba despre o lipsă de coerență decizională, în ciuda crizei actuale.

Cartel ALFA, despre deciziile luate de Guvern
„Lipsa de coerenţă decizională a Guvernului în ceea ce priveşte politica energetică naţională, inclusiv simpla recunoaştere a faptului că Romania, economia şi cetăţenii săi sunt confruntaţi cu o criza energetică fiind o sursă de confuzie şi declaraţii contradictorii pentru membrii guvernului”, se arată în scrisoare.

În același timp, sindicaliștii amintesc și de reuniunile din luna februarie, despre care nu se mai știe nimic. „Cartel ALFA” susține că Guvernul a adoptat în schimb măsuri care nu fac altceva decât să adâncească situația actuală și care au efecte asupra inflației.

Măsurile cerute de sindicaliști premierului Nicolae Ciucă
„Tot atunci a fost constituit Comitetul interministerial cu misiunea de a identifica soluţii la criza preţurilor din energie. După trei reuniuni în februarie nu se mai ştie nimic de activitatea acestuia. În schimb, guvernul adoptă măsuri care, după toate semnalele, conduc la adâncirea situaţiei actuale, cu efecte asupra inflaţiei în creştere galopantă, cât şi oprirea unităţilor economice şi pierderea accelerată a numeroase locuri de muncă”, au mai transmis sindicaliştii, precizând că se constată ”necesitatea adoptării unor măsuri urgente”, se mai arată în document.

În ceea ce privește măsurile cerute de sindicaliști pentru a depăși această criză energetică. Printre ele se numără resetarea pieței de energie, reglemenetări mai clare, dar și repornirea grupurilor energetice de la CEO pe cărbune.

„Stoparea procesului de disponibilizări de la Complexul Energetic Oltenia şi repornirea imediată a grupurilor energetice de la CEO pe cărbune;

Resetarea pieţei energiei, inclusiv prin anularea tuturor contractelor de energie care nu se află în derulare.

Reglementări clare impotriva speculei energetice”, a transmis Cartel Alfa.

Cartel Alfa cere declararea stării de urgență energetice
În același timp, sindicaliștii fac un apel la premierul Nicolae Ciucă și îi solicită acestuia să își dea seama de gravitatea situației și să ia măsuri cât mai rapide.

„Având în vedere gravitatea situaţiei şi a consecinţelor acesteia pentru economie şi cetăţeni, Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” vă solicită:

Declararea de către Guvern a STĂRII DE URGENŢĂ în domeniul energetic;

Convocarea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social (CNT-DS) pentru identificarea măsurilor urgente;

Convocarea CSAT pentru luarea deciziilor în baza propunerilor CNT-DS”, i-au mai transmis premierului sindicaliştii.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *