Populația, paralizată. Românii nu mai ies la proteste de frică să nu fie dați afară de la serviciu

Sindicaliștii de la Cartel Alfa au mari probleme în a-și convinge oamenii să iasă la proteste. Membrii de sindicat se tem că vor fi dați afară de la locurile de muncă și preferă să lase pe alții să le rezolve problemele. Un miting important, cu participarea a peste 5.000 de persoane, a fost anunțat de Cartel Alfa în fața Guvernului României și a Palatului Cotroceni, pe 20 și 21 octombrie, numărul protestatarilor fiind, însă, incert.

Modificarea Legii dialogului social, făcută pe vremea lui Traian Băsescu, a reușit să pună pumnul în gură sindicatelor, care, practic, au avut, de atunci, interdicții la greve, iar contractele colective de muncă au fost duse în derizoriu. Mulți au dat vina pe sindicate, pe care le-au acuzat că nu mai apără interesele membrilor, fără să conștientizeze că legea le-a blocat orice inițiativă.

Noua Lege a dialogului social, care încearcă să repună în drepturi sindicatele, zace de ani buni prin sertarele Parlamentului și niciun partid nu dă semne că ar fi dispus că redea puterea sindicatelor. Lipsa de acțiune a marilor confederații din ultimii ani i-a făcut pe români să-și piardă încrederea în puterea acestora de a le rezolva problemele. Așa se explică faptul că la marele miting anunțat în București de Confederația Națională Cartel Alfa există riscul ca participarea să fie una foarte redusă. Reprezentanții confederației se chinuie să convingă oamenii să iasă la protest, însă nu reușesc mare lucru. Astfel, CNS Cartel Alfa va organiza în zilele de 20 și 21 octombrie, în fața Guvernului, proteste la care se așteaptă un număr de aproximativ 5.000 de participanți. Motivele acțiunilor sunt scăderea nivelului de trai, pierderea locurilor de muncă, criza energetică, problemele din sistemul de pensii și cele legate de legea dialogului social. O caravană a Cartel Alfa va pleca pe 17 octombrie cu 14 mașini de la Iași, iar o altă caravană, cu alte 14 mașini, va pleca de la Zalău, urmând să ajungă în toate județele cu probleme, acolo unde s-au închis întreprinderi. Astfel, se preconizează manifestări în fața prefecturilor, la care să participe oamenii din zonă. Sindicatele au însă probleme în a-i convinge pe oameni să iasă la aceste proteste, motivul fiind frica de a nu fi dați afară de la locurile de muncă.

Resemnare sau frică?
Lipsa de reacție a populației în fața scăderii catastrofale a nivelului de trai și a imposibilității de a supraviețui, din cauza prețurilor aberante la energie, gaze și la toate celelalte produse și servicii, este de neînțeles. Episodul protestului de la Ploiești, unde s-au strâns abia 200 de oameni, în condițiile în care aproape 150.000 de locuitori au rămas fără apă caldă din cauza bâlbelor și incompetenței liberalilor aflați la conducerea municipiului și a județului Prahova, pare a fi emblematic. Românii au paralizat, iar scânteia și furia pentru batjocura la care sunt supuși întârzie să apară. Explicația poate fi aceea că populația s-a obișnuit să o ducă prost și s-a canalizat doar pe supraviețuire, cu orice preț. Și, mai ales, populația a intrat într-o resemnare extrem de păguboasă, convinsă fiind că nu va putea schimba nimic. Rând pe rând, partidele care s-au aflat sau se află la guvernare au reușit să dezamăgească aproape în egală măsură, astfel că a apărut convingerea că salvarea nu mai poate veni de nicăieri. Și totuși, cuțitul nu a ajuns încă la os. Cumva, românii mai au ceva rezerve pentru a mai supraviețui câteva luni, până când și aceste rezerve se vor epuiza.

Problemele tuturor
Protestul anunțat de Cartel Alfa are la bază nemulțumiri adresate chiar și premierului, într-o scrisoare deschisă. Confederația sindicală a criticat lipsa de coerență decizională a Guvernului în ceea ce privește politica energetică națională, precum și lipsa unor măsuri concrete de stopare a creșterii prețurilor energiei. Sindicaliștii au cerut în scrisoarea deschisă resetarea pieței energiei, inclusiv prin anularea tuturor contractelor de energie care nu se află în derulare, reglementări clare împotriva speculei energetice, dar și declararea de către Guvern a stării de urgență în domeniul energetic. – Claudia Marcu – Ziarul National.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *