Viktor Orban avertizeaza: „Pe masa NATO se află propuneri periculoase”

Viktor Orban a vorbit recent despre tensiunile militare provocate de Rusia în Ucraina. Potrivit celor spuse de premierul ungar, NATO a luat în considerare mai multe „propuneri periculoase” iar situația urmează să devină și mai dificilă.

Declarația premierului ungar a fost făcută luni, 21 martie, după o discuție cu președintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel, conform informațiilor transmise de mti.hu

„Pe masa NATO se află propuneri periculoase”, a declarat Viktor Orban, menționând că anumite state membre au vehiculat din nou ideea impunerii unei zone de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei.

Situația urmează să devină și mai dificilă
De asemenea, Orban susține că situația urmează să devină și mai dificilă, referindu-se la summiturile NATO şi UE.

„Săptămâna trecută nu a fost deloc uşoară, dar săptămâna aceasta va fi şi mai dificilă. NATO este o alianţă de apărare. Suntem capabili să ne protejăm reciproc. De fapt, este datoria noastră să o facem , dar nu este misiunea NATO să se implice într-o operaţiune militară în afara teritoriului său. Poziţia Ungariei este clară: nu vrem să trimitem soldaţi sau arme dincolo de teritoriul NATO”, a declarat premierul ungar.

Citiți și:  NATO nu crede în Putin. America și-a mobilizat deja trupele

Acesta a vorbit și despre livrările energetice din Rusia, susținând că problema „a fost rezolvată acum zece zile, cel puţin pentru o perioadă de zece zile”, când Ungaria a spus clar că nu doreşte ca sancţiunile împotriva Rusiei să fie extinse la importurile de petrol şi gaze deoarece aceasta ar însemna „o povară disproporţionată şi aproape insuportabilă asupra Ungariei şi a altor ţări din UE”.

„Ne-ar afecta pe noi mai mult decât ar afecta Rusia, ţinta sancţiunilor”, a susținut Viktor Orban, precizând că Ungaria se va alătura cu siguranţă altor state în a se opune sancţiunilor împotriva importurilor energetice din Rusia.

Sursa menționat a citat și un comunicat al Ministerului Apărării de la Budapesta, care arată că avioane de luptă Gripen ungare au fost ridicate de la sol luni după-amiază după ce un aparat de zbor neidentificat a pătruns în spaţiul aerian dinspre Ucraina.

Citiți și:  ALERTĂ! Casa Albă anunță că Rusia va ataca Ucraina în URMATOARELE ZILE

Comandamentul comun NATO al operaţiunilor aeriene a ordonat ridicarea de la sol a avioanelor după ce pe radar a apărut un aparat de zbor în estul ţării, îndreptându-se în direcţia Slovaciei. Avioanele Gripen au patrulat zona şi au asigurat securitatea spaţiului aerian respectiv, după care au revenit la baza de la Kecskemet, a precizat Ministerul Apărării.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *